Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa
IzabelawkuchniKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na SłodkoJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku
Zdrowie na języku :PTak już mam, że w połowie wiosny zaczynają mnie gnębić myśli o mojej figurze i “próbie kostiumu”. Wertuję wtedy net w poszukiwaniu cudownych diet, by dojść
Mia Cucina SofietaCiasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają uczucie
maniapieczeniaright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit pizza na spodzie z kalafiora – Składniki: Składniki na ciasto: 1 większy kalafior – ok. 800g samych różyczek (bez twardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku(...)dość sporo). Odciśnięty kalafior przełożyć do garnka, dodać jajka, potartą mozzarellę (tę wymienioną w składnikach na ciasto, wcześniej odsączyć z zalewy, a następnie potrzeć na tarce) oraz przyprawy, wymieszać na jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć oliwą. Na blaszce/papierze uformować z kalafiorowego ciasta okrąg. Podpiekać spód przez około 20 minut
Kulinarne Przebojemnie osłabiły, przez co kondycja spadła i nadzieje związane ze starem też gdzieś odeszły. Nie zamierzam się jednak poddawać. Wystartuję z celem – dobiec do mety. Bez spiny, bez szaleństwa. Tak po prostu dla przyjemności biegania. W sumie, pomimo tego, iż zupełnie nie jestem w formie, cieszę się na ten weekend. Do tej pory startowałam jedynie w Krakowie(...)ciasta. Gotowe ciasto odłóż na ok. 15 minut. W tym czasie w garnku zagotuj wodę. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki o długości 3 cm, uformuj z nich koło, sklejając końce te sobą. Tak przygotowane taralli wrzucaj na wrzątek i gotuj, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je z wody i ułóż na blasze do pieczenia
365 dni dookoła kuchniskładnik jest zawsze obecny w Twojej kuchni? Mleko. Świat może się walić, ale mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze(...)blog pozwolił mi osiągnąć, niż z niego samego. I na koniec pytania od Pinky : 1. Co jest najlepszą rzeczą, jaką dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze(...)wygląd). Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło
Marder&Marder Manufacturepozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. Czekolady drobno siekamy. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą(...)zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko. I tak robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy około 20min w 200C
Amatorka kuchennalekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru. Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku stuka tak, że milkną nawet świerszcze(...)udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni." Schiacciate con l'uva. Winogronowe placki. Stały
KUCHARNIAMichela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły(...)uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoże być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę
ladykitchenpołączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną wilgotność i wówczas wychodzi mała różnica w konsystencji ciasta. Różnice są niewielkie ale jednak są. By wszystko dobrze zagrało wystarczy(...)wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć
Smaczne ZdroweTen przepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej
W kuchni bez szafekT o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma
Food SquareCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale
Healthy food explorer