tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna(...)maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam
W kuchni Karmel-itkiWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce
Poezja smakuSernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią
RelaxtimeJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smakuSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePinyZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody GatityZagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym
Candy PandasW maju w Piekarni Amber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc
Codziennik Kuchennyciasto drewnianą kopyścią, do ich równomiernego rozłożenia się w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę. Przełóż ciasto do natłuszonej miski, i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej, na 2 - 3 godziny. Co 40 minut należy ciasto rozciągnąć i złożyć. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej jest to zrobić w misce. Wsuń skrobkę pomiędzy ciasto(...)ciasto. Podziel je na dwie równe części (po około 860 g każda). Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu. Przykryj ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaCzy osoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis! Czas: 50 minut Poziom
Niedzielny kucharzTo już ostatni przepis pachnący latem w tym roku 😞 Kolejne następne będą w kolorach jesieni, dlatego właśnie teraz cieszcie oczęta magicznym fioletem! Podobny torcik wykonałyśmy w
Candy PandasPrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPomysł na takie ciasto znalazłam tutaj...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie
Moje domowe kucharzeniePuszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 40g margaryny 6g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli morskiej 300ml ciepłego(...)ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinykuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko. Wtedy przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś w telewizji słyszałam o “ szybkim biszkopcie na piątkę(...)zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “ Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami
Moja Delicja