bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1040/1508)

Łaciaty sernik kakaowo-kokosowy z Super Krówkami (bez glutenu, cukru białego) 322

niedzielę 😊 Dlatego u nas pojawia się łaciaty serniczek z krówkami a tak właściwie z całą zagrodą SUPER KRÓWEK   😃 Dzięki produktom tej firmy możemy udowadniać, że jeśli coś jest "bez tego i tamtego" (jak to mówi nasza koleżanka) to również może być pyszne! Motywem przewodnim jest kokos i kakao więc sernik jest po prostu idealnie skomponowany(...)składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio słodka. 7. Następnie dodać białka

Candy Pandas
Tort Migdałowy Malakoff 307

Malakoff Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego WINIARY 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 2 budynie o smaku waniliowym WINIARY bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 żółtka 700ml mleka 3 łyżki cukru kryształu 200g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę przesiać na wierzch jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem

Mała Cukierenka
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą 185

Witam Was serdecznie szerokim uśmiechem!😀 Dzisiaj jest mój dzień bo obchodzę urodziny 😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się ostatnio narobiłam i najadłam wystarczająco, na swoje święto przygotowałam mniej okazjonalne ciacho jakim jest makowiec. Powiem Wam, że to ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką(...)Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy. 6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni. 7. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 572

ostatnio zrzucić kilka kilogramów nie oparłam się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą.  A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele. Cukier to nie tylko puste kalorie  ale również energia tak nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania więc w niewielkich(...)mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki tortownicy (24 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku

Smakołyki Asi
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 182

banan świetnie współgra z chrupiącymi kawałkami ziaren kakaowca i orzeszkami.  Takie domowe ciacha jem bez wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych składników. Niewiele się przy nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite.  Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich(...)orzechów (fistaszków). Wykonanie: Składniki na spód umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera lub pojemniku robota kuchennego i blendujemy do uzyskania klejącej masy. Otrzymaną masą wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w lodówce. Ugotowaną kaszę, stałą część mleka kokosowego i resztę składników na masę umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Powstałą masę wykładamy na orzechowy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Torcik ryżowo-jabłkowy, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro) 196

Chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na szarlotkę  bez m ą ki i masła, za to z dodatkiem ryżu i ricotty. Torcik jest bardzo lekki, delikatny w smaku i aromatyczny, cudnie pachnie cynamonem i wanili ą.  Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una deliziosa torta con mele e riso, senza farina e burro. La torta(...)cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Do formy wykładamy połowę ciasta, na którą układamy cienkie plasterki jabłka. Jabłka przykrywamy drugą

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka kukurydziane z sezamem. 153

ciasteczka lubią u mnie wszyscy. Bez wyjątku. Nawet dzieciaki nie marudzą, tylko pałaszują ze smakiem. Jestem pewna, że cowboye też byliby zadowoleni. Co jest w nich takiego szczególnego? Dla mnie ich chrupkość oraz dodatek sezamu. Subtelnym nawiązaniem do kuchni pionierów jest użycie mąki kukurydzianej. Mam nadzieję, że nie odeszłam zbytnio od hasła tygodnia ;) Maćku wybacz :) Przy pierwszej lepszej okazji(...)pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3-4 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z zamrażarki, odkrajać krążki o grubości ok. 7 mm. Każdy krążek obtoczyć z dwóch stron w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

zadanie-gotowanie
Bezglutenowe jagodzianki 170

smakują jak najlepszy tradycyjny wypiek. Nikt nie chciał uwierzyć, że są bez glutenu!  Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko(...)letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż

Kuchnia bezglutenowa
Ciastka owsiane fit 294

przepyszne :) Bez cukru, z odrobiną bakalii. Dzisiaj udało mi się trochę odtworzyć ten smak :) Pyszne, świeżutkie, chrupiące ciasteczka. Takie idealne na przekąskę, do kawy czy herbaty, by sobie pochrupać i się nie zasłodzić. Mają dużo błonnika, wapń, żelazo, magnez, niektóre witaminy z grupy B i całkiem sporo białka. Można je zrobić na maśle, ja jednak do pieczenia(...)oleju kokosowego 150 ml wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 suszonych moreli Przygotowanie: Stewię posiekać, dodać do płatków i zmiksować (miksowanie można pominąć, jeśli użyjesz drobnych płatków  Wodę z olejem podgrzać, by olej się stopił, dodać do płatków, dodać proszek Morele posiekać i dodać do całości Zagnieść ciasto (jeśli dodajesz płatków niemikoswanych odczekaj chwilę, by napęczniały

pyszne zdrowości
Słodkie placuszki z jabłkiem 1104

proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać pokrojone(...)każdej postaci, a jeśli mam przygotować coś z nimi na obiad, to te "racuszki" zawsze są na pierwszym miejscu, pewnie po części dlatego, że sama się nimi zajadam bez opamiętania...  Oluś może nie zje ich dużo, ale już sam fakt, że ich nie odrzuca sprawia mi wiele radości. Może po prostu czuje, że robię je dla niego prosto

Kuchnia w czekoladzie
bezy bez jajek 2846

składniki: ok. 180 ml wody z ciecierzycy (po ciecierzycy w puszce 400 g) 100 – 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Wodę

Domowy Smak Jedzenia
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 206

obiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną.  Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść

Right Behind The Kitchen
Puszyste placki z jabłkami 484

pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste.  Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu specjalnego okrągłego nożyka przeznaczonego do tego celu. Wtedy jabłka nie musimy kroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta(...)patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też równie smaczne na zimno. Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej

Kulinarne przygody Gatity
Najprostszy chleb pszenny 167

Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu(...)wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką

Marder&Marder Manufacture
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 221

idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli

Blondynka Gotuje
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 252

mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate)2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru2 jajka100 g margaryny500 ml mlekabiałko do wysmarowania ciastałyżka soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać do dużej miski.Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę cukru, drożdże(...)ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy" Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy

Moje pyszne gotowanie
Mazurek orzechowo-marchewkowy 218

soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete w folie spozywcza odstawic(...)cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke na tarte wysmarowac maslem.Ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami folii.Wykleic ciastem foremke i uformowac rant.Ponakluwac wielokrotnie widelcem.Wylozyc na wierzch krem marchewkowy.Piec 45 minut.Studzic w foremce na kratce.Podawac z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 286

trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był.Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste(...)ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed.Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła na upieczenie dwóch bochenków

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki egzotyczne 225

Babeczki egzotyczne świetnie sprawdzą się o tej porze roku - wszystkie składniki, z cytrusami na czele, bez problemu znajdziecie na półkach sklepowych. Lekko wilgotne i puszyste muffinki z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem na każdej imprezie..Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj

Ciastkozercy
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 204

trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać wprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo(...)żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście bez problemu się dogadaliśmy :)Andrea to prawdziwy szef kuchni - precyzyjny, dobrze zorganizowany, gotujący na wyczucie. Próbujący na bieżąco wszystko, co gotowaliśmy i zachęcający również nas do tego. Dbał też

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny prawie keks 167

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym

IzaGotuje
Domowy kebab z jagnięciny 205

Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i

Niezły Młynek
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 220

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina

DefinicjaSmaku
PSZENNE PLACUSZKI Z RICOTTY Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM 185

Placuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i

Calzonella.com
Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 159

dopełniły nasze ciacho. Niestety podobno w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego, którego śmietanka była idealna do ubijania. Dlatego używamy mleczko Real Thai z dużą zawartością miąższu i bez żadnych ulepszaczy, które świetnie nadaje się do kremów i nie tylko a dostępne jest min. w sklepie Kuchnie Świata   😍      Składniki (śr: 21 cm): -450 g cukinii(...)wsypać sodę. Gdy opadnie piana wlać mieszankę do cukinii. 4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić

Candy Pandas
Pogacse czyli węgierskie bułeczki 174

mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć do smarowania bułeczek) 4 dkg soli Dodatkowo opcjonalnie : kminek w ziarnach mak tarty ser żółty sól morska słodka(...)ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części. Jedorazowo pracujmy tylko z jedną częścią ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra. W zależności od wielkości w jakiej chcemy uzyskać nasze bułeczki, wycinać kółka albo kieliszkiem albo szklanką. Gotowe bułeczki układać na blasze do pieczenia wyłożonej

mecooks
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 212

Bardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki ( kto- jak kto- ale Amerykanie smażą rekordowe ich ilości), ciasto na naleśniki wstawia się na całą(...)powietrza.  - naleśniki smażymy na mocno nagrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub nieprzywierające dno - do ciasta na naleśniki dodajemy tłuszcz np. olej rzepakowy lub roztopione masło, nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia, ten zabieg zapewni odpowiednią sprężystość naleśnikom, nie będą się one łamać ani kruszyć - do ciasta na naleśniki używamy mąk typu 450 do 550 - naleśniki smażymy jak najcieńsze, dość szybko

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka " samo zdrowie " :) 790

pozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta

Opowieści z piekarnika
Domowa granola 200

ciągu dnia kiedy mam na coś ochotę i nie wiem dokładnie na co a że zdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia Miłego i smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli(...)muszkatołowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Orzechy, morele i figi posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie

Zasmakuj Kuchni
Mini tartaletki z jabłkami 235

tutaj . Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę. Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 140 g masła 1/3 łyżeczki(...)foremki cienko wysmarować masłem i osypać mąką ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okregi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Formki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie podzielić jabłka resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na  farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis #74 Owsiane ciastka z bakaliami 346

pyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo(...)mleko i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy oraz posypujemy jeszcze sezamem i słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 min (do suchego patyczka).   Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki każdego ciastka smarujemy powstałą polewą. Pozostawiamy do wystudzenia

Health-Fit-Life
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem 307

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką kruszonką na wierzchu. 300 g ricotty 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru CIASTO DROŻDŻOWE 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki(...)godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta

https:KKuchniaMniam
Pissaladiere. Pizza z anchois. 192

Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować(...)octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Najlepsze i najprostsze domowe zapiekanki 1042

Wszyscy kochamy zapiekanki. A jakie są najlepsze? Otóż najsmaczniejsze zapiekanki to najprostsze zapiekanki! Bez zbędnych dodatków. Wystarczy bagietka, masło lub coś do smarowania pieczywa, jakakolwiek wędlina pokrojona w małe kawałeczki, starte pieczarki i żółty ser. Co ciekawe - wiele razy zdarzyło mi się, by gość pytał, jak to robię, że pieczarki tak dobrze smakują. Moja odpowiedź często wywołuje zdziwienie, ponieważ(...)idealne na przyjęcie? przygotujesz je bardzo szybko nie są drogie możesz przyszykować je dzień wcześniej. Wystarczy, że zabezpieczysz je folią aluminiową (ja przechowuję je w plastikowym pojemniku na ciasto) i włożysz do lodówki. Podczas przyjęcia wystarczy włożyć je do piekarnika na kilkanaście minut i gotowe! jeśli (co nie zdarza się często) zostaną Ci po przyjęciu upieczone już zapiekanki, z powodzeniem

Mojewlasne.pl
Kryzysowa wigilia 219

powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby(...)Składniki - burak cukrowy (rozmiar D) - 3,5 szklanki mąki - 1\3 szklanka oleju - 2,5 szklanki wody - pół paczki cynamonu  - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej są a liście, mieszając po dodaniu każdego. Umieszczamy masę w tortownicy, a ją w nagrzanym

Kryzysowa Książka Kucharska
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 172

marzą o rycerzu na białym koniu, a jeszcze lepiej na 850 koniach mechanicznych zamkniętych w białym Eurokopterze :) Panom z tego powodu film się oczywiście nie podoba :) Panowie! Zamiast się bez sensu denerwować, przeczekajcie. Z Christianem Greyem i tak nie wygracie – inaczej byście tu nie zaglądali :) Euforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy(...)dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 371

kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli(...)minut. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. 3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej

Mała Cukierenka
TORT JAGODOWY 273

łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy. Do miski przesiewamy obie maki. Dokładnie mieszamy. Misę miksera przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym octem winnym. Białka ubijamy(...)krótko miksujemy. W 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, krótko, tylko do połaczenia składników. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy na blat, zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz. Kroimy na trzy poziome blaty. KREM : Wszystkie składniki

cool and minty
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 155

mąki pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać(...)energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń i zakryć pozostałymi krążkami ciasta. Brzegi bardzo dobrze skleić, choć zdarza się, że podczas pieczenia babeczki się rozklejają. Po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 173

Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Pieczenie tarty cytrynowej Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzać (skróci to czas pieczenia tarty). Uważać aby nie podgrzać za bardzo, bo wtedy się zetnie. Wlać ciepły krem do formy z ciastem i piec przez 25 minut, aż lekko stężeje. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia co najmniej na godzinę. Następnie posypać(...)opakowania 200 ml i takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem

Right Behind The Kitchen
Chleb pełnoziarnisty 179

Chleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren(...)zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto. Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość. Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasteczka z jabłkiem, czyli uśmiechnięte ciasteczka. 178

wyobrażam sobie picia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy moja młodsza siostra była jeszcze mała, często robiłyśmy kruche ciasteczka. Lubiłyśmy wycinać różne ich kształty, dekorować je, a na końcu wcinać! Teraz, kiedy synek jest coraz większy i chętnie się garnie do pomocy, zaczynam wracać do starych(...)przepisów i coraz częściej piekę ciasteczka. Kruche ciasteczka z jabłkiem są rewelacyjne, pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe z wilgotnym jabłkiem w środku, później twardnieją i należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie

Rozpustne gotowanie
Francuska tarta z brokułami i serem Camembert 286

dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:))  Delikatny farsz idealnie komponuje się z francuskim ciastem. Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła(...)tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 349

bez dodatku cukru) 3 łyżki startego  domowego sera żółtego light 4 łyżeczki  domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka obsypujemy solą i pieprzem (oraz naszymi ulubionymi przyprawami, ja dałam zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy(...)herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki z zaparką 217

zdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy.Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze(...)sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki na drugie śniadanie 217

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki(...)dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku

prawdziwe jedzenie