Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaW końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka znane mi od lat, bo autorstwa mojej teściowej. Niegdyś jeżdżąc co weekend na rodzinne obiady pojawiały się one jako ciasteczka na podwieczorek. Nigdy się nie
Smaczne ZdroweMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkismaku. Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie(...)masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut- do zarumienienia Smacznego! https://www.facebook.com
peanutbuttermonsterPrzepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru
Kolejny blog o gotowaniuZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUpały nie odpuszczają więc dziś przepis na coś bardzo pysznego i bardzo zimnego :) Jestem wielka fanką kawy i deserów z jej dodatkiem. Tiramisu należy do jednych
Healthy food explorerwykonane z płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem kakao, osłodzone miodem... a ten nieznaczny dodatek czekolady (wszak to odrobina, bo to przecież tylko jedna tabliczka) no naprawdę... bez przesady, przecież w czekoladzie jest - tak bardzo potrzebne nam do życia - kakao. I ten mus... jogurt grecki, masło orzechowe, olej kokosowy i miód. Wracając do słodkiego śniadania, oto czekoladowe(...)olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender dodaję posiekaną czekoladę i rodzynki, mieszam łyżką nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut w 180 stopniach C. SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWO - ORZECHOWY: jogurt grecki 400g. ( wykładam na sito wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiam na parę godzin - najlepiej
Upiecz sobie babeczkęchociaż ją uwielbiam! ), to jakoś bez jabłka nie mogę ich sobie wyobrazić :) Z jabłkiem są po prostu idealne. Zwłaszcza gdy jabłko jest z tej kwaśniejszej odmiany. Polecam do wypróbowania :) Składniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy(...)mieszania dodając jabłka i żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej. Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
Opowieści z piekarnikaTo już czwarty wypiek zainspirowany niedawnym konkursem na naszym blogu. Dziś urocza odsłona przepisu nadesłanego przez Aleksandrę . Pierwotnie był to tort jednak w tym czasie
Candy Pandasczas spędzimy na świeżym powietrzu, zazwyczaj z dala od domu i restauracji, zabieramy ze sobą coś do jedzenia. To "coś" zazwyczaj ma pełnić funkcję pożywnego lunch-obiadu, który bez problemu możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było(...)bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól
SMYKWKUCHNIBułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;) SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch drożdżówek smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 18 min w 180 stopniach
słodki bratekSkładniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią do dekoracji(...)ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero
Ugotować