Nie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. Gorąco polecam! Składniki: 1
magiczna kuchnia KasiBabka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest
Passions hobbies lifeWiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak
dom-agi.plChoć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna
Szybko Tanio SmaczniePierwsze miesiące roku to bez wątpienia czas bardzo napięty. Czas pełen radości i okazji do świętowania. Ledwo zdążymy odpocząć po małym świątecznym obżarstwie, a
Zapiski Młodej ŻonyStarszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka
Moje domowe kucharzenieZnacie hitowe ciasto z czerwonej fasoli? U mnie coś podobnego, ale w wersji mini, czyli pyszne, mocno czekoladowe muffinki fasolowe a’la brownie. Muffinki są
Healthy food explorerPyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają
Mała CukierenkaPyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można
prawdziwe jedzenieCiasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały. Ciasto aromatyzowane skórką z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej
Gotowanie...to proste !Spóźniłam się ze Świętami. Za późno zabrałam się za pieczenie ciasteczek, nie przygotowałam wymarzonego, piernikowo-pomarańczowego sernika. Żurawinę musiałam zamrozić, bo nie dałam rady zrobić ciasta, które od dawna chodzi mi po głowie. Nie wiem, jak to się stało. Inspiracji było mnóstwo, czekały wszędzie, aż zwrócę na nie uwagę. Ciągle o Świętach rozmawialiśmy, w końcu wyciągnęliśmy krasnale i ubraliśmy(...)miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat. Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu. Zdrowe, pyszne, idealne ;) Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu 1 duże jabłko(...)włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie
Healthy food explorerZapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam Składniki: ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szkl puree z dyni 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego(...)składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki.Posypujemy przygotowana kruszonką, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarnemusowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką. W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około 1 cm mniejsze od obwodu foremki. Przepis na biszkopt(...)połączyła się z białkami, ale białka nie opadły. Przełóżcie do formy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzi
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk