bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1018/1508)

Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 211

premii.  Tylko dla zaawansowanych graczy. Tu nie musi paść ani jedno pytanie, a gracz i tak zna odpowiedź. Ten etap toczy się w świecie, którego uczestnicy rozumieją się bez słów. Pytanie, odpowiedź - to wszystko jest zbędne, jeśli tylko wcześniej zadawaliśmy właściwe pytania i zawsze do końca wysłuchali odpowiedzi.   Tu filiżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze(...)wystarczająca nagroda.  A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź.  Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie!  Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego

KUCHARNIA
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 169

Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado. Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego(...)babeczki będą idealne!Kremu trochę mi zostało, ale jeśli będziecie dekorować szprycą, a nie tylko nałożycie je nożem, jak ja, powinno być akurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 158

chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam(...)mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć.Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
góralskie korbacze 418

Witam Kochani Dziś tematyka trochę inna niż zwykle-nie będzie pieczenia, bo dopadła mnie choroba i kuruję się.  Chciałam dziś napisać kilka słów na

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezy migdałowe 147

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Beza jagodowa z mascarpone 5892

No to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale

Niezły Młynek
Słodki sernik waniliowy bez cukru 29001

Idealny sernik dla tych,którzy wykluczyli ze swojej diety cukier,bo chcą zdrowiej żyć,dla tych,którzy liczą kalorie lub ze wyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
1468.Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą 208

Pomysł na taką tartę znalazłam tutaj...ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki  3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg

Moje domowe kucharzenie
Kopytka z serem (leniwe kopytka) 305

Kopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie Ja stosuję obie Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja

Słodkie okruszki
Ciasto Ambasador. 131

przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru  - 4 łyżki mąki  - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka 3,2 % - 2 budynie waniliowe - 2 łyżki mąki(...)rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. II. Masy: W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu

DominikaDolci
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 201

masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie dopiero po ok. 1,5-2h. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach(...)kulki wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo. Pieczemy w zamkniętej formie do przyrumienienia (u mnie ok.7 minut), zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. Po zdjęciu z gofrownicy gofry odparowujemy chwilę na kratce. Można delektować się jeszcze ciepłymi

Smaczne Zdrowe
Sernik wiedeński 204

Sernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel(...)oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej

psgotujemy
KOKOSANKI BANANOWE 145

bananów, których nikt nie chciał jeść 😉 Jest to też szybki i dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po pieczeniu ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki(...)Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 5-10 min. z termoobiegiem. Rada: Jeżeli nie mamy bananów to możemy je pominąć, wtedy będziemy mieli tradycyjne kokosanki. Wykonanie pozostaje bez zmian. P.S. Przepis pochodzi

Kuchnia MagdaLeny
Chleb z garnka 172

Nie jestem fanką chleba pieczonego na drożdżach, ale czego nie robi się dla towarzystwa;) Chleb z garnka piekłam wraz innymi blogerami w Czerwcowej Piekarni Amber. 

Codziennik Kuchenny