bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1022/1508)

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 166

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1

Ania i Marcin gotują
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 469

Wracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka żytnie z orzechami 125

Ciastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆  Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przepis na kopytka 219

Dziś podstawowy przepis na kopytka . Pyszne, proste, idealne na obiad. Z czym je najczęściej podajecie? U nas królują w towarzystwie różnych sosów, jako dodatek do mięs

Słodkie okruszki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 184

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 94

wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki(...)pokrojone w kostkę masło, rozcierać w dłoni aż powstaną charakterystyczne grudki, grube okruchy. Kruszonkę schładzaj w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie wysyp ją na ciasto lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia ok. 20 minut

Zasmakuj Kuchni
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 172

może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości(...)kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam

nietadieta
Bułki z mąki Szymanowskiej 117

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych(...)solą, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub  mikserem z hakami do ciasta około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy  ciasto, które odchodzi od ręki i od miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. -- Po wyrastaniu lekko zagniatamy ciasto. -- Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy. Przykrywamy

chleba naszego
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 165

wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta(...)wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią 143

sernik, dodatkowo z niespodziankami w środku, czyli mieszanką żurawinowo-wiśniową. Żałuję tylko jednej rzeczy przy tym przepisie..że nie dałam więcej tych małych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie(...)wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania) -pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) +polewa, ozdoba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makowiec bezglutenowy – prosty przepis ( paleo) 177

się z mandarynkami, ale lubię tylko takie, które idealnie się obierają Pewnie znacie ten gatunek mandarynki, który raz że jest twardy, kwaśny i na dodatek nie dający się obrać bez użycia noża – a kto to widział, aby do mandarynki startować z nożem…! Co innego pomarańcze, one są dostępne cały rok i wiadomo, że trzeba użyć noża(...)ciast: makowiec paleo. Jeden przepis na makowiec już był ale w zeszłym roku, dlatego dzisiaj nowa wersja, równie dobra. Nasi stali czytelnicy już są wtajemniczeni i wiedzą, że większość przepisów na blogu jest: prosta, szybka i oczywiście pyszna. Kolejna odsłona makowca to niesamowita puszystość i lekkość z aromatyczną nutą pomarańczy. Kilka chwil w piekarniku i gotowe! Pyszne, proste ciasto. Jest

PaleoLife
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 326

kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je "odchudzić" by ich zjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy

Health-Fit-Life
PIZZA na jaglanym spodzie (bez drożdży) 180

tylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach a zwykły placek. Jeśli chodzi o dodatki, to już Wasza sprawa co dodacie i ile, czy to będzie bardziej FAT czy FIT😛 Moją propozycją są normalne składniki tylko z umiarem, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia taką pizze mogą spożywać osoby na diecie. Składniki: forma(...)wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni. 3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie jeszcze na 10 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 148

też ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju(...)przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.  Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl  wody, aby się nie przypaliły

Bon appetit mon amie
ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 169

wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa(...)Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podgrzewamy, aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty. Ciasto francuskie rozwijamy i na środku nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy szpinak, a na szpinak upieczonego łososia bez skóry. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek z malinami i białą czekoladą 296

sobie jest piękną dekoracją. Jeśli jednak uznacie, że mazurek musi być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki(...)oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone

kolorowotorcikowo
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 157

kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka(...)podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C (grzałka

Trzeci talerz
Muffiny czekoladowe z malinami 202

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
“Lunch w Paryżu” – recenzja 101

wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec(...)sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest ta książka. O uczeniu się życia i o tym, że trzeba zejść z góry własnych ideałów i marzeń, w dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby

Ugotowane pozamiatane
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 127

przygotowania tych trójkącików potrzebne nam jest ciasto francuskie. Jak wiecie, jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na to właśnie ciasto (klik), które bez problemu można zrobić samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, możemy sięgnąć po kupne. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki(...)jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać.    Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić ze sobą, formując trójkąt. Każdy trójkącik przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać kilka razy widelcem, by różki nie urosło zbyt mocno

Nastoletnie Wypiekanie
KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 3.: Krupniociosa (Podróże z kaszanką: Pizza z kaszanką) 192

leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 13 trocha m ō nki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min. Jak już(...)łokr ō ngło. Tera idzie sie domyśleć, że zajś j ō m na chwila d ō my we ciepłe miejsce, a potyn już yno wciepowanie na wiyrch dobroci 15 . Bez tyn czas jak łona nom tam rojśnie, mogecie sie przigotować składniki na wiyrch. Do śmiyt ō nki wyciście 1 z ō mbek czosku, pokrejcie trocha natki, dejcie soli

Chop w kuchni
Wiosenne Orzeźwienie 1723

dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce(...)wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO .  Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników

Tradycyjna kuchnia Kasi
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 160

się do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA  WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie

healthy dreams
Tort Szwarcwaldzki 184

tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.  Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać(...)szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa

Passions hobbies life
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 183

pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!  Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole(...)zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się

Kuchnia Łukasza
Muffiny z porem i mozzarellą 166

zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka)   1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu(...)pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową.  W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki

Di gotuje
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 205

Kolejny wypiek znikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez sera :) Tak, tak - sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest jogurt bałkański. Sernik jest niezwykle delikatny, lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam! Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów 5 jajek 1,5 szklanki cukru(...)papierem do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Pizza z wędzonym kurczakiem 130

ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam(...)syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 195

składniki, tartę robi się bez problemu.  Proporcje na zalewę jajeczną znalazłam gdzieś w internecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki(...)pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera,  wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę.  Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 60 minut. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, najwygodniej  wałkować  pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę.  Piekarnik

Stare Gary
Sernik tradycyjny 381

się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc(...)serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego function load

dom-agi.pl
Kruche ciasteczka korzenne 183

pomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy(...)ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia

Food Square
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 148

ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec(...)pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą kuwerturę w kąpieli wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki

Malinowe Pocałunki