szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy (a właściwie prażymy, co jakiś czas mieszając) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy skórki (nie przejmujemy się jeżeli(...)czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno z daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest
mojewypiekiinietylkoodpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości. Jest mi niezmiernie miło, że jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej(...)kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wykonanie kremu
Kuchnia u Krysiponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około
Ugotowaćzrobić szybko. Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne ! Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń(...)ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2. Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez grudek
Kuchnia PaulettesPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka(...)smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników
Szczęśliwa kuchniamocy, jak w tej starej kreskówce, gdzie marynarz Papay, wzmocniony puszką szpinaku, mógł góry przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany(...)tarty wykładam ciastem, nadmiar należy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty. Ser trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam
I tu będę miała takie teświeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy(...)przestygnięcia. Rada: z ciasta robimy kule, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa czerwona - mus malinowy: Oczyszczone maliny
Moniki Smakołykimożecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem. Chociaż empanadas to całkiem spore pierogi, na kilka gryzów, jeśli robicie je na imprezę, warto zrobić podwójną porcję i mniejsze rozmiarowo pierożki na jeden kęs. Zapobiegnie to potencjalnemu wypłynięciu zawartości i pobrudzeniu palców czy ubrania. Drukuj Meksykańskie pierogi empanadas window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto(...)puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min do zrumienienia. Farsz mięsny Filet oczyszczamy z błonek i chrząstek i drobno
Mieszam w Garnkufirma prowadzona przez p.Marka zajmująca się sprzedażą wysyłkową przypraw i herbat całego świata. Oferta sklepu jest bardzo duża, kawy , herbaty, dodatki do ciast , mięs , a nawet pojemniki do herbat, foremki do pieczenia i wiele innych...trza zajrzeć na stronkę Skworcu.com.pl albo na Allegro . W 2006 roku wysoka jakość usług i towarów została doceniona przez(...)jest gratis. Polecam, zajrzyjcie do sklepu internetowego lub na Allegro ..wybierajcie, zamawiajcie .. Zacytuję również rymowankę .. "Poszukiwaczu smaku, Strudzony wędrowcu. Witam Cię uprzejmie na mej skromnej stronie, Gdzie przypraw bez liku Możesz mieć w koszyku. Rozsiądź się wygodnie Na swoim fotelu, Pobuszuj w mych aukcjach Jak już czyni wielu. Starań wnet dołożę byś tu kupić zdołał To czego szukałeś
Moje domowe kucharzeniewcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia. W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych 1 łyżka masła 3 łyżki cukru(...)zezłocenia. Beza: 4 białka pół szkl.cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek. Na wierzch wyłożyć bezę. Piekarnik nastawić na temp. 180ºC
Kubki smakumasła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody(...)napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko, mąkę wraz z cynamonem, kardamonem i sodą. Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy
Moja Michapodnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam! Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia przygotować owoce. Śliwki przepołowić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy(...)proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez
Marder&Marder Manufacturewsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić(...)Jamie'go Olivera :) 5. Glutenowiec czy bezglutenowiec? Glutenowiec. 6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny? Hm...myślę i myślę....i nic nie wymyślę:) Nie mam :) 7. Jako, że ja bez śniadań nie wychodzę z domu, ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione? To zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba
My simple kitchenmąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika(...)czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu
Mała Cukierenka