bez orzeszków (90 g) 1 pralinka Rafaello Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem). Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać je w miseczce. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekaniekonkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie(...)Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę
Passions hobbies lifeOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do
Weekendy w domu i ogrodziebardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie nie ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem lub bez ..ważne , że smaczne. 1 opakowanie suszonych drożdży [ około 20 g świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże(...)szkl. mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypywać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrobić ciasto.Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze
Moje domowe kucharzenienajbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego(...)składników otrzymacie 16-18 małych placków – idealna porcja dla dwóch dorosłych osób na śniadanie. Jedna porcja przygotowana na jogurcie greckim 7% tłuszczu to około 400kcal i aż 20g białka – bez dodawania żadnych białkowych suplementów. Możecie obniżyć kaloryczność i zwiększyć ilość białka przez dodanie smakowej odżywki białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako danie na śniadanie
Karo in the Kitchenbułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko(...)dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można
Słodka StronaMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały jak bagietki. Układamy je na wysmarowanej
Marder&Marder Manufactureniedawno zamówiony karob, za którego barkiem od dawna ubolewałam. Nie obeszło się bez natychmiastowego podania go z mlekiem sojowym. Jednak na szybkim napoju nie stanęło, nie obeszło się bez rozpoczęcia kuchennych rewolucji z tymże przesłodkim dodatkiem Wyciągnęłam napoczęte przez moją mamę tofu, połówkę kaki, która została po wczorajszym mugcake oraz nerkowce czające się z szuflady pełnej bakalii(...)wody zagotowujemy, dodajemy agar (mieszamy i stale gotujemy ok 3 min) gotowy agar dodajemy do zblendowanych składników, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, kładziemy plasterek kaki, a następnie nakładamy ciasto i całość odkładamy do stężenia
healthy dreamsBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchennekuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie(...)papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy z oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesypujemy do miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę(...)skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki. 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem
Szefowa kuchniDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka
Mała CukierenkaDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka
Mała Cukierenkatłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku(...)połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe kawałki, formujemy kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdroweznajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki(...)posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki
MyCookBook.pl