bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1026/1508)

Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą 150

powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy

My Chcemy Jeść
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy 102

razem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle, że zostawiła sobie „miejsce” na zjedzenie(...)gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek (jedną nabierasz ciasto, a drugą zsuwasz

greenscarf
Puszyste racuszki przełożone dżemem 218

właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść Spróbujcie. Miłego dnia Składniki: (na około 10 sztuk) 2 jajka M 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500 koszalińska(...)pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję – 3 placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się

Słodkie okruszki
Świąteczny makowiec orkiszowy 229

15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach). Przygotować farsz. Mleko zagotować z dodatkiem ksylitolu. Wsypać zmielony mak, zamieszać(...)zblendować. Maku dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Można jeszcze dosłodzić, jeśli farsz wydaje się mało słodki.  Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około

FitKot
Chleb bezglutenowy 155

mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)  Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego(...)powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez

Proste Potrawy
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 212

włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole.  Zobacz również inne przepisy(...)pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - jak zrobić? Pomarańczę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem na gładką i lśniącą masę, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia

Moje Qulinaria
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 211

ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku(...)patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze

zadanie-gotowanie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 127

Delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to okrągła blacha o średnicy 22 cm). Na wierzch wyłożyć oczyszczone

Zrób to smacznie
Drożdżówki z truskawkami 103

rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3) . Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia(...)tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem  (fot.6

Świat Ciasta
sernik cytrynowy z lemon curd 215

Ciasto, którego nie trawiłam w dzieciństwie, a bez którego teraz żyć bym nie mogła Sernik. Jestem smakoszem serników i gdziekolwiek by on się znalazł zawsze próbuje go na początek. Niestety jest wiele nie smacznych serników głównie przez źle dobrany ser i składniki, mnie samej też nie zawsze się udaje taki jaki bym chciała jednak po wielu próbach można powiedzieć(...)recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki" Stopień trudności - średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy, Skala smaku - 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny Składniki na spód

Kubki smaku
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 172

Bez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru(...)przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze

Czerwień i błękit
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 168

następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki.   Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni na spód, pół łyżeczki pokrojonej w drobne paski papryczki pepperoni, pół plastra pieczeni na wierzch. Następnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia

Grunt to przepis!
Fafernuchy 158

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z blogu: Cukiernicze kreacje Charlotte. Minimalnie go zmodyfikowałam - dodając olej i używając samej mąki żytniej (bez pszennej).   Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" -  aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko. Tradycyjnie były wypiekane na nowy(...)samej żytniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżki oleju Obraną marchew ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść a powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć i pokroić

Di gotuje
Drożdżówki z Nutellą 248

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez

Grunt to przepis!
SERNIK DYNIOWY 170

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)łyżeczki puree z dyni czekolada A jak to zrobić: Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na dno masę z ciasteczek i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową, zmiksować ze sobą na gładką masę. Nie należy tego jednak robić zbyt długo

Kuchnia w opałach