barbecue - 212 przepisów (strona:3/15)

Pizza hawajska 122

domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu(...)nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu worcestershire 500 ml przecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 194

bardziej przystępnej wersji sosu. W składzie pokrojone w drobną kostkę ogórki, cebulka, papryka. Wszystko tworzy ciekawą całość. Pyszne zwłaszcza na domowych hamburgerach. :-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/107-salsa-ogorkowa-butelka-plast-1050g.html Sos barbecue Jak czytam na stronie producenta: "Smaku sosu Barbecue nie da się pomylić z żadnym innym." i absolutnie się z tym zgadzam. :-) Sos barbecue zazwyczaj robiłam sama, ale bardzo dużo

Szefowa kuchni
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 226

się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć gotowego sosu BBQ, ja wolę robić go samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można(...)soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* Sos barbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki

Poezja smaku
Żeberka po brazylijsku 120

przy piwie :-)1 łyżka kuminu1 łyżeczka musztardy ostrej1 łyżka papryki1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku1 łyżeczka chilisól i pieprz1 kg żeberek wieprzowych200g sosu barbecueMieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem(...)pieczenia smarujemy sosem barbecue.żeberka powinny być miękkie i klejące.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru 160

Danie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie.  Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra(...)coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho!składniki1 kg żeberek wieprzowych1 puszka coca-colisos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisuprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie

Stare Gary
Nachosy ! 144

filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~Składniki:150g mąki pełnoziarnistej150g mąki kukurydzianej250 ml wody6 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 łyżeczki solipłaska łyżeczka cayennepo 2 łyżeczki ostrej i słodkiejDip barbecue:miseczka ketchupułyżeczka ostrej papryki1,5 łyżeczki(...)części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo się przypalają!Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekł i zmiękł (wtedy nie będzie tak ostry). Mieszamy ze sobą jogurt

Kuchenny Skrawek Nieba
Faworki z piersi kurczaka 196

kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście pierś z kurczaka-2 jajka-płatki kukurydziane-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej   Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.   Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą barbecue.Nacinamy plastry(...)faworków, przekręcamy i gotowe.Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem.Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue.   Rozgrzewamy olej.Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie moczymy w jajku, ponowniew płatkach i na patelnię.Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.   Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 168

panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią(...)Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.   Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 151

zatem udamy się w nasze ulubione plenery na inaugurację grillowania.Jak co roku, zaczynamy od karkówki.   Dzień wcześniej przygotowujemy mięsko a do tego potrzebna nam jest tylko:-przyprawa barbecue-sól-czosnek-olej   Karkówkę kroimy w cienkie plastry, czosnek w plasterki.   Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy przyprawą barbecue i soląi układamy warstwę kotletów(...)Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą a na to układamy plasterki czosnku.Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa.Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.   Na następny dzień zabieramy ze sobą wszystkie niezbędne do grillowania akcesoriai udajemy się na smaczny obiadek na łonie natury.Rozgrzewamy węgiel i na tacce układamy nasze kotlety z karkówki.Czosnek

Maminek kulinarny
Cebulowa przekąska. 115

Imprezowych przekąsek c.d.    Chrupka, przyprawiona cebula,  którą odrywa się płatkami zanurza w pysznym  Party Dip  Barbecue Prymatu. Do szklanki zimnego piwa jak znalazł.  Alternatywa cebulowych krążków.    Składniki: duża cebula  jajko mąka bułka tarta przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Wykonanie:Duża cebulę obieramy i odkrajmy końcówki. Nacinamy w ósemki lub więcej(...)dokładnie. Posypując nią każdą przestrzeń.Panierowaną cebulę smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie wykrawamy środek wstawiamy kieliszek wypełniony Dipem.Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu.Można wykonać wersję light i zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu upiec w piekarniku w 180 stopniach do zbrązowienia.Obie wersję

Malinowe Pocałunki
mielone barbecue i na obiad i na kolację... 176

Składniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną(...)kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu

W Mojej Kuchni Lubię
Sosy piwne do dań z grilla 157

Jeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa. Pikantny sos piwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru(...)ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i ostudzić. Po całkowitym wystudzeniu dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Klasyczny sos piwny Ten pyszny sos barbecue jest gotowany powoli dopóki ładnie nie zgęstnieje. Ten aromatyczny sos wspaniale smakuje z wieprzowiną, wołowiną i drobiem z grilla. Składniki: 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżka oleju roślinnego lub masła

naRuszcie
Łosoś z grilla w sosie barbecue 115

Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych. Łosoś z grilla w sosie barbecue is a post from: naRuszcie.plThe post Łosoś z grilla w sosie barbecue appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 193

przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki, do tego są chrupiące. Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego opakowania, wystarczy zakręcić nakrętkę(...)przygotować do gulaszu placki wielkości patelni, ale takie mini placki są bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 180

smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz  sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona(...)cebule i zeszklić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Passatę, ketchup, powidła, ocet balsamiczny, miód oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego

DefinicjaSmaku
Łopatka duszona w sosie barbecue 113

lato - u mnie deszcz za oknem niestety. Także zajadamy się tak przygotowanym obiadem i uciekamy do pracy. Składniki : * 0,5kg chudej łopatki * 2 cebule * ząbek czosnku * 4 łyżki sosu barbecue Folwark  * łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, dodać sos barbecue, olej i drobno posiekany czosnek. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przesmażyć mięso, dodać pokrojoną

Magiczne Życie Marty
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 190

Składniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany(...)pęczka dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony na puszce piwa 313

przelaniem piwa do puszki po coli.  składniki 1 x 1,5 kg  kurczak  - u mnie kukurydziany oliwa z oliwek 330 ml puszka piwa 2 łyżki sosu barbecue świeże czerwone chilli drobno posiekane 1 pęczek dymki, pociętej ½ pęczek świeżej kolendry pasta do smarowania 1  łyżka wędzonej papryki 1  łyżeczka pieprzu cayenne 1  łyżka nasion kopru(...)dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda - soki które wypłyną powinny być jasne. Upieczonego kurczaka posmarować całego  sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie ciemna i trochę lepka. W międzyczasie drobno pokroić chili i dymki i przygotować liście kolendry

Stare Gary
Domowe hamburgery 147

wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże(...)minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.  3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę

Szefowa kuchni
Schab barbecue z sałatką z arbuza 136

chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek z arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników.  Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu barbecue 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka z 1 limonki(...)łyżkę oliwy i masła. Kroimy schab w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Solimy, pieprzymy i smażymy do zrumienienia. Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy sos barbecue i smażymy aż pokryje dokładnie mięsa. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy mięsu chwilę odpocząć. Przygotowujemy sos, miksując śmietanę, ser kozi i oliwę. Podajemy układając schab i sałatkę na sosie

W kuchni wieczorem
Hiszpańska zupa z wołowiną na winie 103

cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki   Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz(...)wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy całość, doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z natką pietruszki

Mango Papaja
Co by tu na grilla? Przed północą 150

najbardziej na ich korzyść. Łączą je za to poczucie humoru, inteligentne dialogi i oczywiście para głównych bohaterów, Celine i Jesse. A must-see ! Gorąco polecam! A few barbecue ideas Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Beautiful weather, perfect for ending the grilling season so here they are – a few barbecue ideas: shashliks, soycutlets in kebab-gyros seasoning , garlic sauce, a salad and (delicious) bananas with dark chocolate. The recipe for Egyptian shashliks has been taken from Angelika Ilies’ cookbook . Shashlik

Qlinarnie i Qlinarnie
Żeberka po amerykańsku 216

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 szklanka coli 1 szklanka ketchupu łagodnego 1 szklanka sosu barbecue 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego(...)garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około

O kuchni z uczuciem
Miód i kawa sosem barbecue 136

minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue is a post from: naRuszcie.pl The post Miód i kawa sosem barbecue appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Żeberka w miodzie i piwie 155

Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej

Maminek kulinarny
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku 1284

Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno. ziemniaki przyprawa barbecue od Przyprawy Świata papryka wędzona od Przyprawy Świata sól

Szefowa kuchni
WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami 106

burgerów (dla 2 osób): 2 bułki (w moim wypadku półbagietki, bo akurat innych nie było w sklepie xD) sałata lodowa, kilka korniszonów, czerwona cebula, prażona cebulka, musztarda, amerykański sos barbecue. Przygotowanie: Ciecierzycę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i poczekać, aż trochę ostygnie.  Siemię lniane zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić(...)minuty przed końcem pieczenia burgerów, do piekarnika włożyć bułki i podpiec, tak aby były chrupiące. Wyjąć je z piekarnika razem z burgerami, przekroić (można posmarować dowolnym sosem np barbecue lub musztardą i keczupem), dodać szarony i dowolne warzywa. Smaczengo

Pełna Lodówka
Domowy Grander jak z KFC 984

szczypta soli pieprz odrobina chili  sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar  2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue   Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut(...)złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz sosem majonezowym i przykrywamy całość. Moje posty

Słodka Strona
Roladki z wątróbką 213

kurczaka i upieczone w warzywach.   Składniki:-8-10 filetów z udek kurczaka-25 dkg wątróbki drobiowej-puszka groszku konserwowego-2 marchewki-1 cebula-10 suszonych pomidorów-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki-olej   Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony.   Wątróbkę przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i skrapiamy olejem.Udka przyprawiamy

Maminek kulinarny
Pieróg 164

szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania   Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej   Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta

Maminek kulinarny
szybkowar-z cebulą karkówka nadziana wędzoną śliwką i czosnkiem... 163

Składniki: karkówka wieprzowa bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 8 sztuk, ząbki czosnku duże 8 sztuk, przyprawa barbecue Royal Brand 4 łyżki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, cebula średnia 8 sztuk, smalec 2 łyżki, woda 1 szklanka karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, długim cienkim nożem zrobić na wylot 2 otwory do nadziania śliwek(...)czosnku nadziać śliwkami, czosnkiem, natrzeć przyprawą barbecue wymieszaną z solą i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara rozgrzać smalec i zrumienić z każdej strony karkówkę do karkówki wsypać cebulę pokrojoną na ćwiartki, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zagotowaniu jak zacznie zawór syczeć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 50 minut po ugotowaniu zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka drobiowa z warzywami 133

świeżej wątróbki. Obieramy  4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku. Potrzebna będzie przyprawa do kurczaka i olej. Przyda nam się również nasza przyprawa barbecue i przyprawa warzywko.Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku.   Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy

Maminek kulinarny
Smalec domowy 109

mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowekiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie.My mamy taki sklep.Do tego potrzebne będą:-kilka pokaźnych cebul-kilka ząbków czosnku-przyprawa warzywko-przyprawa barbecue i to właściwie wszystko   Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni.   Łączymy mielone mięso z mięsem z kiełbasek, przyprawiamy do smaku warzywkiem,przyprawą barbecue

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 172

masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli          na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej   Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)i zagniatamy ciasto(...)Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem.Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatkiz konserwowej papryki i konserwowych ogórków.   Kaszanka gotowa.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka w marchewce 169

świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewkaz cebulką.Składniki:-10 udek z kurczaka-4-5 sporych marchewek-duża cebula-kilka ząbków czosnku-warzywko-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej   Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnkui skrapiamy olejem.Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem.   Udka podsmażamy

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 237

musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej   Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście.   Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień(...)woreczków do miski i studzimy.   Wycinamy zgrubienia liści.   Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu.   Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku.Mieszamy dokładnie składniki.   U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.   Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu

Maminek kulinarny
Pieczarki nadziewane 187

soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta   Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki.   Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą

Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 145

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.Zrobimy to ciszej.Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej.Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.   Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.   Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 129

warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs   Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy do mięsa.Przyprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 131

wykorzystamy makaron 3-minutowy.Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami.Potrzebujemy:-25-30 dkg mielonego mięsa-4-5 pieczarek-100 g koncentratu pomidorowego-1,5 szklanki wody-pesto-przyprawę barbecue-olej-sól-cukier   Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.   Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.   Łączymy mięso z pieczarkami(...)osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli:-do wody dodajemy koncentrat pomidorowy-następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue-sól i cukier do smakuWymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami.   Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.   W tym czasie gotujemy makaron.Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 166

odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda   Białą kapustę szatkujemy.   Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie.   W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy(...)wodzie, odciskamy i kroimy.   Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu.   Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie się wymieszały i przeszły smakami.Pora na przyprawienie bigosu

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 151

Składniki:-główka włoskiej kapusty-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej-0,5 kg mielonego mięsa-6 pieczarek-cebula-3 ząbki czosnku-2 marchewki-przyprawa do mięs-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej   Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.Wyciągamy z wody i studzimy.   Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga(...)Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.   Smażymy do momentu odparowania wody.   Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.   Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.   Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.   Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs.   Na wierzchu również

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 165

cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól   Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda   Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę.   Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.Skrapiamy olejem i mieszamy.   Na niewielkiej(...)Posypujemy dwiema łyżkami mąki.   Smażymy do zrumienienia mąki.   Dolewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy.   Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.   Dodajemy

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 181

dietetyczne i ciekawe.   Składniki na farsz:-ok. 0,5 kg łopatki-2 ćwiartki z kurczaka-jedna czerstwa bułka-jedna cebula-2-3 ząbki czosnku-2 jajka-przyprawa barbecue-przyprawa warzywnaĆwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka.   Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie(...)łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą bułkę  i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę.   Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.   Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.   Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.   Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki

Maminek kulinarny
Bigos 131

czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania(...)płuczemy.Śliwki kroimy.   Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 135

mniam... :)Składniki:-ok. 1 kg karkówki-ok. 1/2 kg mięsa mielonego-4 pieczarki-3 cebule-3 marchewki-2 duże ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-1 jajko-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej   Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.   Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.   Jedną cebulę i pieczarki kroimy(...)podsmażamy cebulkę.Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu.Studzimy.   Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.   Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.   Na rozgrzanym oleju

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 151

wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.   Gotujemy do miękkości mięsa

Maminek kulinarny
Gyros domowy z kurczaka 177

Pomysł na szybki, smaczny obiad.   Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-sól-przyprawa barbecue-słodka papryka-sumak przyprawowy-olej   Fileta kroimy w paski.   Przyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu,skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę.   Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając.   Wystarczy dodać frytki, warzywa

Maminek kulinarny
Śliwki w boczku 155

idealnymi miękkimi śliwkami kupowanymi na wagę, pysznym wędzonym boczkiem....  Składniki: cienko pokrojony w plastry boczek wędzony śliwki suszone (ilość uzależniona od ilości boczku)  Party Dip Barbecue Prymat małe wykałaczki  Wykonanie:Układamy śliwkę  na plastrze boczku. Zawijamy ją dokładnie i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki smażymy na patelni do zrumieniania z każdej ze stron.Jedną z opcji jest(...)upieczenie ich w piekarniku, ale patelnia w zupełności wystarczy;). Idealnym dodatkiem, jest Pary Dip Barbecue Prymatu, który przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy najlepiej gorące. Gorąco polecam i życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią 166

próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki kolendry, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Przygotowujemy marynatę: rozcieramy w moździerzu gałkę muszkatołową(...)wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor

Aga w kuchni
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 142

wyszukanych. O smakach specjalnych. Moja paczka zawierała dwa rodzaje wafli. Po 8 opakowań z każdego z 2 smaczków. Razem 16 opakowań wafli. Wafle ryżowe z kukurydzą o smaku brazilian barbecue  oraz wafle ryżowe z kukurydzą o smaku chutney mango. Jedno opakowanie zawiera 6 wafli ryżowych. Ja już mam swój ulubiony smak, ale na razie nie powiem(...)udało się. W ten sposób wafle genialnie się sprawdzają. Dużym plusem jest fakt że wafle są bezglutenowe. Do tej , nazwijmy to potrawy, wykorzystałam wafle o smaku brazilian barbecue, bo idealnie do tego pasują. I innych sobie nie wyobrażam! Nie pozostaje nic innego jak ruszyć swoją wyobraznię i wlasne chętki..i pokombinowac troszkę w smakach ...będziecie zaskoczeni jak zwykłe wafle..potrafią

Z Kuchni Do Kuchni
Recenzja wafli GoodFood 144

mamy ochotę na chipsy czy też coś słodkiego. Dlatego też byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam dwa smaki wafli ryżowych z kukurydzą Rizo&Go: o smaku Barbecue Brazilian oraz o smaku Mango Chutney. Troszkę sobie pochrupaliśmy, dałam też posmakować nowych wafli rodzince oraz znajomym. Na profilu  GoodFood , już wcześniej wspominali o nowych smakach. Nazwy mango(...)barbecue oraz wafle ryżowe obiły mi się o uszy, ale nie wnikałam dokładnie co i jak bo i tak wiedziałam, że minie trochę czasu zanim pojawią się w moich sklepach. I dopóki paczuszka do mnie nie dotarła byłam przekonana, że wersja Mango to wafelki na słodko. No ale słówko 'chutney' wszystko wyjaśniło i okazało się, że oba smaki to wersja

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania