musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście. Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień(...)woreczków do miski i studzimy. Wycinamy zgrubienia liści. Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu. Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku.Mieszamy dokładnie składniki. U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej. Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu
Maminek kulinarnysoczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą
Maminek kulinarnyDzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.Zrobimy to ciszej.Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej.Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią. Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku. Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie
Maminek kulinarnywarzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy do mięsa.Przyprawiamy do smaku
Maminek kulinarnywykorzystamy makaron 3-minutowy.Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami.Potrzebujemy:-25-30 dkg mielonego mięsa-4-5 pieczarek-100 g koncentratu pomidorowego-1,5 szklanki wody-pesto-przyprawę barbecue-olej-sól-cukier Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki. Łączymy mięso z pieczarkami(...)osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli:-do wody dodajemy koncentrat pomidorowy-następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue-sól i cukier do smakuWymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron.Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni
Maminek kulinarnyodrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy(...)wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu. Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie się wymieszały i przeszły smakami.Pora na przyprawienie bigosu
Maminek kulinarnySkładniki:-główka włoskiej kapusty-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej-0,5 kg mielonego mięsa-6 pieczarek-cebula-3 ząbki czosnku-2 marchewki-przyprawa do mięs-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.Wyciągamy z wody i studzimy. Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga(...)Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka. Smażymy do momentu odparowania wody. Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso. Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki. Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs. Na wierzchu również
Maminek kulinarnycebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.Skrapiamy olejem i mieszamy. Na niewielkiej(...)Posypujemy dwiema łyżkami mąki. Smażymy do zrumienienia mąki. Dolewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy na patelni, stale mieszając.Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku.Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut.Sos jest gotowy. Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy
Maminek kulinarnydietetyczne i ciekawe. Składniki na farsz:-ok. 0,5 kg łopatki-2 ćwiartki z kurczaka-jedna czerstwa bułka-jedna cebula-2-3 ząbki czosnku-2 jajka-przyprawa barbecue-przyprawa warzywnaĆwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka. Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie(...)łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem. Wszystko mieszamy, uzyskując farsz. Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki
Maminek kulinarnyczerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania(...)płuczemy.Śliwki kroimy. Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy
Maminek kulinarnymniam... :)Składniki:-ok. 1 kg karkówki-ok. 1/2 kg mięsa mielonego-4 pieczarki-3 cebule-3 marchewki-2 duże ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-1 jajko-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę. Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Jedną cebulę i pieczarki kroimy(...)podsmażamy cebulkę.Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu.Studzimy. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki. Na rozgrzanym oleju
Maminek kulinarnywątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa
Maminek kulinarnyPomysł na szybki, smaczny obiad. Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-sól-przyprawa barbecue-słodka papryka-sumak przyprawowy-olej Fileta kroimy w paski. Przyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu,skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając. Wystarczy dodać frytki, warzywa
Maminek kulinarnyidealnymi miękkimi śliwkami kupowanymi na wagę, pysznym wędzonym boczkiem.... Składniki: cienko pokrojony w plastry boczek wędzony śliwki suszone (ilość uzależniona od ilości boczku) Party Dip Barbecue Prymat małe wykałaczki Wykonanie:Układamy śliwkę na plastrze boczku. Zawijamy ją dokładnie i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki smażymy na patelni do zrumieniania z każdej ze stron.Jedną z opcji jest(...)upieczenie ich w piekarniku, ale patelnia w zupełności wystarczy;). Idealnym dodatkiem, jest Pary Dip Barbecue Prymatu, który przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podajemy najlepiej gorące. Gorąco polecam i życzę smacznego
Malinowe Pocałunkipróbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki kolendry, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: rozcieramy w moździerzu gałkę muszkatołową(...)wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor
Aga w kuchni