barbecue - 212 przepisów (strona:10/15)

Programy kulinarne: Pyszne grillowanie 211

Program kulinarny Pyszne grillowanie Anny Starmach (źródło: tvnstyle.pl)„Pyszne grillowanie” to specjalne wydanie programu kulinarnego „Pyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle

WojnaNaSmaki.pl
Zapiekanka nelsońska 276

Dziś kolejna propozycja wkopana z czeluści mojego zeszytu z przepisami :) zapiekanka nelsońska - kiedyś dość często gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczek z patelni 182

Przygotowujemy plastry karkówki. Wykładamy deskę do krojenia folią spożywczą. Układamy karkówkę, przykrywamy folią  a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy czosnek. Pozostawiamy na ok. godzinę.Mięsko nabiera smaku

Maminek kulinarny
Roladki z udek kurczaka 235

bułki-cebulę-przyprawy-olej   Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy foliąi tłuczemy.   Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue.   Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.   Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone

Maminek kulinarny
Pierogi z pieca 171

   Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: 

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 185

karkówki bez kości.   Kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!).   Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 195

łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką i cebulką.Wtedy kroimy jedną cebulę, jedną marchewkę i też posypujemy warzywkiem

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 144

Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany.   Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej   Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.Pozostałe mięso

Maminek kulinarny
Warzywno-mięsne danie z patelni 214

może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Dość grubo kroimy

Maminek kulinarny
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 157

upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę.Wygląda i smakuje rewelacyjnie.Składniki:-10-12 udek z kurczaka-8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg )-kilka ząbków czosnku-żelatyna-przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs-sól-pieprz-olej   Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.   Z udek zdejmujemy skórki.Wycinamy kości.Przyprawiamy

Maminek kulinarny
Wątróbka grillowana 148

otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.Skład marynaty na 1 kg wątróbki:-1/2 szklanki oleju-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla-1/2 łyżeczki słodkiej papryki-płaska łyżeczka soli-pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnkuWszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.   Wątróbkę czyścimy, płuczemy

Maminek kulinarny
Szaszłyki z grilla 174

grilla w szaszłykach.Ok. 1 kg karkówki kroimy, tym razem nie w poprzek a wzdłuż, na paski.   Paski nacinamy.   Przyprawiamy przyprawą do grilla lub barbecue i solą.Układamy na nich grubo pokrojony czosnek i skrapiamy olejem.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.   Potrzebne też będą:-małe pieczarki-mała cebulka-pokrojona w dużą kostkę papryka-suszone

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 240

gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona   Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 146

Jedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję.   Składniki:-1/2 kg zmielonej łopatki-2 czerstwe bułki-2 jajka oraz jedno do panierki-sól, pieprz, przyprawa barbecue-czosnek granulowany-bułka tarta-olej do smażenia-2 łyżki mąki-3 łyżki mleka   Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamyi dokładnie

Maminek kulinarny
Parówki w cieście francuskim 171

ochoty spędzać godzin w kuchni. ;-) Wtedy zawsze służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę

Szefowa kuchni