się po całej stolnicy. Na koniec dodajemy posiekaną margarynę. Wszystko to wyrabiamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, wkładamy je do lodówki na około 30 minut. Formy na muffiny smarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód(...)Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się ze sobą skleiło Śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można
ciastkarnia na kruchym spodzierównież dorośli nie przejdą obojętnie obok takiego smakołyku, muffiny można wykonać w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego, szybko bez brudzenia wielu naczyń, przepis można dowolnie modyfikować, zrobić muffiny z dodatkiem kakao można zamienić banany na miód lub cukier kokosowy jak kto lubi. Swoje papilotki pokolorowałam mazakami na czerwono :) żeby bardziej przypominały tradycyjne pudełko od popcornu :) Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie : Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany. Następnie dodać suche składniki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową
zdrowa vege kuchniaSezon na picie domowych kompotów jest w gruncie rzeczy przez cały rok, jednak to jesienią i zimą najczęściej sięgamy po nie w naszym domu. Wówczas pojawia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Na pierwszy rzut lekkie jak chmurka muffiny z dodatkiem papai. Składniki na 12 szt: w sumie 350 g mąki, z czego 200 to musi być pszenna (u mnie była to pszenna i gryczana) 150 ml oleju roślinnego 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 120-150 g cukru 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 400 g rabarbaru lub 200 g rabarbaru i 200 g papai Przygotowanie: Jak w przypadku każdych babeczek w jednej misce łączymy suche składniki, czyli przesiej mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. w drugiej zblendowanego banana wymieszaj w jogurtem i olejem. Wymieszaj to wszytko dużą łychą. Wypełnij foremki do 3/4 i piecz przez około 25 minut w temp
greenscarfJest sesja, więc trzeba jakoś umilać sobie czas. Postanowiłam w przerwie od nauki zrobić coś szybkiego, co znacznie poprawi mój nastrój, bo po prostu mam
Fabryka pomysłówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak(...)przesady, bo dopiero początek grudnia, powstały czekoladowe babeczki, ze sporą ilością laskowych orzechów i korzennym kremem. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówokazję. Znikły równie szybko, jak się je przygotowuje. Polecam tą wersję z brzoskwiniowymi kawałeczkami w środku. Muffinki są dzięki owocowym dodatkom mięciutkie i wilgotne. Składniki: Na około 12 sztuk babeczek 2 połówki brzoskwiń w lekkim syropie + opcjonalnie pół brzoskwini do dekoracji 7 łyżeczek syropu z brzoskwiń 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1/2 szklanki(...)szklanki oleju 2 jajka 6 truskawek Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Łączymy wraz z mokrymi składnikami. Potem łączymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zapełniamy ciastem około 3/4 foremki . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Słodkie okruszkirzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 7:30 Muffiny jajeczne z papryką, pomidorami, serem żółtym i ziołami. Korzystam z tego, że mąż ma urlop i kiedy rano zajmuje się Lilką (spełnia tysiąc życzeń - hahaha) ja lecę do kuchni(...)razem padło na jajecznice w takiej formie. Kiedyś widziałam różne wariacje, ale jakoś nigdy nie miałam okazji zrobić. W końcu się udało i Lilcia zjadła dwie takie jajeczne babeczki. II Śniadanie 9:00 Wczoraj wrzuciłam posta z przepisem na domowe gofry ( tutaj>>> ). Tak zasmakowaliśmy w tych waflach, że trzy dni się nimi objadaliśmy. I właśnie w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnylubi, a tutaj w Polsce to nie widziała tego i nie wie, gdzie kupić. Tak patrzę na to zdjęcie, patrzę... Hmmm, jakieś takie babeczki z czymś żółtym, lekko przypalonym... Babeczki z przypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem(...)ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę
Marder&Marder Manufacturetuż po upieczeniu, lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Szczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki(...)pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw na 200°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Przygotuj sobie 2 miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę
Roślinna - blog wegańskisuchymi składnikami do dokładnego połączenia się. Formę do muffinek wykładamy papilotami lub dokładnie smarujemy masłem aby ciasto nie przywarło. Do jednego otworu wkładamy tylko 1 łyżkę masy. Muffiny mają być niższe nisz standardowe. Pieczemy około 20 min. w 180C. Masa cukrowa; 15 dag masła 30 dag cukru pudru kilka kropel soku z cytryny odrobina barwnika zielonego w proszku(...)masę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny pod zębami. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym
Radość kipiąca uśmiechem.Małe, urocze porcje słodkiej przyjemności czyli muffinki . Szybkie i proste w wykonaniu, zwłaszcza gdy niespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu
Kuchnia EllieWitajcie;) Nie wiem jak to się składa, ale co chwila znajduje w domu czekoladę, która domaga się zjedzenia;) No i wczoraj też tak było…i tak
Anioły w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Wodzisław sok z 1 limonki (+ opcjonalnie skórka z limonki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia babeczek *muffinki nie są za słodkie, jeśli wolicie słodsze wypieki możecie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół). W jednej misce mieszamy łyżką składniki suche(...)całe jajko, sok i sok wyciśnięty z 1 limonki (opcjonalnie można dodać skórkę startą z limonki). Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia może być różny około 15-20 minut, dlatego stosujemy zasadę
Słodkie okruszki