przytakniecie, że są nieziemskie :). Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (fot.2) . Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać (fot.3) . Wierzch muffinek
Świat CiastaPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana
Blondynka GotujeDruga propozycja urodzinowych muffinek dla Agi :) Poniżej możecie znaleźć przepis na babeczki o mocnym cynamonowym spodzie i czekoladowej górze, wszystko dopełniają kawałki jabłek i prażona mieszanka ziarenek o aromacie cynamonowym :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy pół łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu również układamy kawałki jabłek i obsypujemy mieszanką pysznych prażonych ziarenek (ja użyłam mieszanki Cynamonowy Raj. Możecie je znaleźć tutaj ) Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut
The Sweet DamselSkładniki: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sól i pieprz
The Sweet DamselSzukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika. Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować. Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki. Efekt końcowy palce(...)suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachoczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru (Jeżeli wolicie bardziej słodkie-3/4 szklanki) 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
The Sweet Damselbądź mądry w słowach, bądź mądry w czynach. Przysłowie żydowskie Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki(...)robimy dołek, do którego wlewamy mokre. Mieszamy całość, aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta
Weganizm infantylnyPrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast ☺ Dzisiaj proponujemy proporcje na 3 małe foremki do babki o średnicy 14 cm. Urocze ciasteczka można rozdać gościom do domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru(...)przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego
Ania i Marcin gotująWszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość(...)wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween
pieprzny smaczekMięciutkie, wilgotne, pyszne muffinki z dużą ilością soczystych borówek i przyjemnym, lekko orzeźwiającym cytrynowym posmakiem. Idealny, prawdziwie letni dodatek do mrożonej kawy. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 0,5 szklanki (60 g) mąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (75 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (100 g) cukru 0,5 szklanki (125 ml) oleju 1/3 szklanki (80 ml) mleka 1 jajko(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 5) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 6) Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy przygotowanym lukrem. Artykuł Cytrynowe muffinki z borówkami pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meMięciutkie, wilgotne, pyszne muffinki z dużą ilością soczystych borówek i przyjemnym, lekko orzeźwiającym cytrynowym posmakiem. Idealny, prawdziwie letni dodatek do mrożonej kawy. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 0,5 szklanki (60 g) mąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (75 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (100 g) cukru 0,5 szklanki (125 ml) oleju 1/3 szklanki (80 ml) mleka 1 jajko(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 5) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 6) Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy przygotowanym lukrem
Fitsweet.meMuffinki te są wilgotne, z kawałkami czekolady, a całość wieńczą posiekane orzechy. Z kubkiem gorącej kawy bądź herbaty smakują rewelacyjnie, więc na jednej muffince się nie
słodki bratekczekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre(...)stopniach 25-30 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej-jeśli nie ma gładkiej konsystencji dodajemy do niej troszkę mleka. Dla smaku i aromatu dodajemy olejek rumowy. Każdą babeczkę smarujemy jeszcze ciepłą polewą i posypujemy migdałami. Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchninasunie Wam się na myśl ten sam obraz. A jeśli nie- opiszcie swój! Z przyjemnością poczytam o Waszych odczuciach! Po dekadenckich eklerkach czas na kolejną porcję słodkiego zdrowia. Uwielbiam babeczki. Chyba głównie dlatego, że wystarczy kilka minut i kilka zmieszanych ze sobą składników, by powstało coś pysznego. A przecież w prostocie siła! Te mięciutkie przyjemności potrafią zadowolić chyba każdego(...)odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Formę na muffiny natłuść olejem kokosowym. Nakładaj masę do 3/4 wysokości wgłębień, a na środek kładź dużą porcję mixu jagód i żurawiny. Piecz około 15 minut. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ
Gotowanie to kochanie