Przepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej(...)stopni - pieczemy ok. 25 minut, aż się zarumienią - dla pewności pod koniec pieczenia warto włożyć wykałaczkę do jednej z muffinek i sprawdzić czy środek jest dopieczony. :) - gdy babeczki się pieką, przygotowujemy polewę - do małego garnuszka wkładamy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżkę oleju kokosowego - po roztopieniu intensywnie mieszamy i polewa gotowa - po wyjęciu babeczek z pieca, nakładamy polewę czekoladową
MintTastenajlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :) Składniki (16 muffinów): 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480) 140 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego(...)powinny się ładnie zarumienić. Smacznego:) Muffinki, gdy ostygną, lekko opadną. Jest to spowodowane dużą ilością nadzienia z ricotty. Nie wpływa to jednak na smak i strukturę ciasta wewnątrz babeczki. Jest to sytuacja naturalna
Smak mojego domuPiękne, intensywnie czerwone i takie romantyczne - muffinki walentynkowe. Zwieńczone kandyzowaną wiśnią, czekoladą i bitą śmietaną. Składniki: 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
Gotowanie i blogowaniePrzepis autorski (mój). Muffinki są nie tylko pyszne, ale również uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.) Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami(...)bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera , kolorowego maczku i cukrowych oczek
Di gotujeTak, dziś piekłam muffinki bananowe z czekoladą w środku. Lodowa sobota mnie wykańcza, więc postanowiłam ogrzać się ciepłem piekarnika i muffinek:) Przygotowałam sobie wszystkie składniki potrzebne
pink envelopeSkładniki (na 6 muffinek) - 3 dojrzałe banany (ok. 345 g), - 3/4 szklanki daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1,5 szklanki mąki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachaparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto.Potrzebujemy:łyżkę masła¾ szklanki mlekatabliczkę dobrej czekolady3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego)dwa jajkapół szklanki brązowego cukru300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko(...)daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem. Wstawiam na 15 min do piekarnika.Babeczki nie są słodkie więc można do tego zrobić jakiś słodki krem. Z takiej ilości wychodzi ok 20 babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu
ladykitchenNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki
CzarnawisienkaHej :-). Jak je zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką
kruche babeczkiBabeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w OpoluŻarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut! I zostały tylko miłe wspomnienia
Bon Appetit Małgorzatyroku są babeczki piernikowo-serowe. Są bardzo mięciutkie, pachnące i pyszne. Nie są skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu, więc polecam każdemu. Z podanych składników wychodzi 12-15 szt. babeczek. Składniki na masę piernikową: 60 g masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Trzeba bardzo uważać, żeby masa nie zrobiła się zbyt rzadka przez zbyt długie miksowanie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami Do każdej papilotki włożyć po około 1-1,5 łyżki stołowej masy piernikowej (fot.4) . Na wierzch wyłożyć po około 1,5-2 łyżki masy serowej
Świat CiastaMuffinki smakują rewelacyjnie i są łatwe oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły! Zawsze się udają. Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami
Di gotujeTymbaliki są świetnym pomysłem na przyjęcie! Proste składniki podane w nietypowy sposób sprawiają , że goście będą zachwyceni. Odsmażone na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie a chrupiąca
Ostra na SłodkoWyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko
Moje domowe kucharzeniemiędzy warstwami mogą powstać niewielkie puste przestrzenie, które oczywiście nie wpływają na smak, ale bardziej na wygląd. Do nadania kształtu serniczkom polecam wykorzystać silikonowe foremki do babeczek, z których babeczki łatwo się wyjmują. Serniczki są o umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru. Składniki: (na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy 7 cm i wysokości(...)Serniczki wstawić na 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygły. Po zastygnięciu wyjąć z foremek i udekorować malinową i waniliową masą cukierniczą, zakładając końcówkę do dekorowania. Zobacz również: muffiny z serem
Kuchcik gotujeCzy ktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.
Lawendowe NieboMoi kochani piszę ten post popijając kawę w wigilijny poranek. Muffinki pyszne, czekoladowe, mokre z nutką piernikową. Nie są trudne w wykonaniu. Oryginalne źródło przepisu :Moje
Blondynka Gotuje