być coś prostego i szybkiego. Już się zapewne domyślacie co mam myśli. Oczywiście, że muffiny. Przecież to mój ulubiony rodzaj słodkiego wypieku. W ten sposób udało mi się zagospodarować trochę produktów i nic się nie zmarnowało. Później przypomniało mi się, że robiłam już kiedyś babeczki bananowe . Jest jednak trochę inaczej bo tym razem użyłam wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej" Czytaj
Wiem co jemdrobno czekoladę- wymieszać szpatułką Do foremki na muffiny włożyć papilotki, nakładać masy po 3/4 ich objętości Piec w temp. 190 *C przez około 20 - 25 min. do tzw. suchego patyczka. Inspirowałam się przepisem stąd . Wyszło mi 30 babeczek
Proste PotrawyWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale
Czerwona PorzeczkaPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem na bazie śmietanki jest delikatny, puszysty, świetnie pasuje do babeczek. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówcieście marchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym , które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem do ciasta, ale to jemu ciasto zawdzięcza piękny, naturalny (!) zielony(...)ciasto delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy. Na babeczkę wyciskamy krem za pomocą
Smakowity Blog Kulinarnyobraniu) Ser zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg uznania) i również odłożyć kilka kawałków na wierzch muffinów. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy. W drugiej zmiksować jajko, olej i śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać łososiem(...)żółtym serem.. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i pozostałymi kawałkami łososia. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać
Di gotujeHej :)) Dzisiaj ogłaszam wyniki konkursu :)) Do wygrania były dwa zestawy książek Pani Beaty. Jeden zestaw to 3 książki. Zwyciężyły następujące zdrowe przepisy : Justyny z kuchennych
kruche babeczkiCzekolada nie musi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy
Chocolate Muffin BlogWilgotne, kakaowe muffiny na pierwsze dni jesieni :) W środku mają kawałki gruszki, na wierzchu - słodką, maślaną kruszonkę. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, pieczenie 20 min., a smakują super i ładnie wyglądają. Polecam! Składniki (9 babeczek) duże jajko 1/3 szklanki oleju szklanka kefiru 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao szczypta soli
Słodkie inspiracjesmakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie, nie da się:) Na dzień dzisiejszy zostanie mi więc pałaszowanie muffinów :) Składniki: muffinki bananowe (10 sztuk): 3 banany 125 ml oleju 250 g mąki
ciastkarnia na kruchym spodziekakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki(...)formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier, kakao, płatki owsiane, wlewamy jogurt i olej, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Przekładamy masę do papilotek, najpierw masę czekoladową, następnie kopistą łyżeczkę serka fruit wymieszanego z budyniem, przykrywamy znów masą czekoladową. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości dołka. To samo robimy z małymi papilotkami, jednak je stawiamy luzem w zwykłej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180C. Jednak cały czas należy kontrolować aby babeczki się nie przypaliły. Małe babeczki pieczemy krócej. Składniki masy
Radość kipiąca uśmiechem.Wiosna już blisko. To ostatni moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne
kolorowotorcikowoZarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową
Z miłości do słodkościDzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki