lubi, a tutaj w Polsce to nie widziała tego i nie wie, gdzie kupić. Tak patrzę na to zdjęcie, patrzę... Hmmm, jakieś takie babeczki z czymś żółtym, lekko przypalonym... Babeczki z przypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem(...)ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę
Marder&Marder Manufacturetuż po upieczeniu, lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Szczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki(...)pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw na 200°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Przygotuj sobie 2 miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę
Roślinna - blog wegańskisuchymi składnikami do dokładnego połączenia się. Formę do muffinek wykładamy papilotami lub dokładnie smarujemy masłem aby ciasto nie przywarło. Do jednego otworu wkładamy tylko 1 łyżkę masy. Muffiny mają być niższe nisz standardowe. Pieczemy około 20 min. w 180C. Masa cukrowa; 15 dag masła 30 dag cukru pudru kilka kropel soku z cytryny odrobina barwnika zielonego w proszku(...)masę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny pod zębami. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym
Radość kipiąca uśmiechem.Małe, urocze porcje słodkiej przyjemności czyli muffinki . Szybkie i proste w wykonaniu, zwłaszcza gdy niespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu
Kuchnia EllieWitajcie;) Nie wiem jak to się składa, ale co chwila znajduje w domu czekoladę, która domaga się zjedzenia;) No i wczoraj też tak było…i tak
Anioły w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Wodzisław sok z 1 limonki (+ opcjonalnie skórka z limonki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia babeczek *muffinki nie są za słodkie, jeśli wolicie słodsze wypieki możecie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół). W jednej misce mieszamy łyżką składniki suche(...)całe jajko, sok i sok wyciśnięty z 1 limonki (opcjonalnie można dodać skórkę startą z limonki). Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia może być różny około 15-20 minut, dlatego stosujemy zasadę
Słodkie okruszkimartwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą się jako przekąska w pracy czy w szkole, ale też na pikniku i wycieczce. UWAGA: Frittaty upiekłam w foremce na muffiny, którą wcześniej wysmarowałam dokładnie olejem. Niestety przywarły mi do formy, dlatego nie polecam Ci tej metody. Drugą partię upiekłam już w papierowych papilotkach. * I tu przechodzę do niespodzianki(...)jajek (zależy od ich wielkości) 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Formę na 12 muffinek wypełnij papilotkami do babeczek lub kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Możesz też użyć silikonowej foremki. Uwaga - swoje frittaty upiekłam bez papilotek, jedynie posmarowałam wnętrze foremki olejem. Niestety frittaty trochę przywarły, dlatego tej metody nie polecam
Chilli Czosnek i Oliwaotworzycie oczu a już macie ochotę na coś słodkiego ? Ja niestety nieraz tak mam, wstaję i o niczym innym nie myślę. Tak było i tym razem, gdy powstawały moje muffiny. O 7:30 już rumieniły się w piekarniku. SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju(...)wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Ja do mokrych dodałam jeszcze sok z malin, który powstał z ich rozmrożenia (stały sobie całą noc w lodówce), nadał on moim babeczkom więcej malinowego smaku. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre wlewamy do suchego i mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy
Kuchnia w opałachPomyślałam ,że będą paskudne w smaku ,bo szpinak na słodko średnio mi pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo
Ladylaura.Bardzo smaczne muffinki . Mięciutkie, ze smakowitą niespodzianką w środku :). Ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu ( no może z wyjątkiem Nutelli ;) ). Do tego błyskawiczne w
Opowieści z piekarnikaprawdę potrafią się za Waszą miłość odwdzięczyć. Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :) Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady(...)składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachNie wiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję
Słodkie PrzyjemnościDziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia(...)misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia
upichcicCzekolada … brownie … polewy … pralinki … ajj , już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!Dziś mam dla Was przepis , który z całą
Ostra na SłodkoKrówki to są te słodycze, których jedzenie mnie wciąga… W sumie to cud, że udało mi się zachować jakąś część do pieczenia Chyba Pana Sz
zabawa smakiem