OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kocham panie stylistki, a już panie stylistki zajmujące się dużymi babami to w ogóle wielbię. Mam świadomość tego, że jestem duża i doskonale zdaję sobie sprawę, że w leginsach wyglądam jak zestaw na grilla, czyli kiszka i baleron. Nie wiem, kto wmówił grubym babom, że im bardziej im wałki opina tym lepiej? Podobno stylistki właśnie. Przyszła wiosna(...)klaty w środku miasta, włosy okraszone taką ilością żelu, że mucha siadając już nie odleci i aromat potu pomieszany z dezodorantem – feromon niby taki. Panowie! Tak samo, jak grube baby wyglądają źle w leginsach, tak widok patyczkowatych męskich nóg w obcisłych rurkach też nie jest za fajny. Z drugiej strony, skoro są amatorzy posągowych kształtów opiętych lateksem, tak może
ladykitchenBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej zjeść. Tak więc zrobiłam zdjęcia, opisałam i wam ją przedstawiam. Baba bardzo prosta, nic innowacyjnego. Ale z cała pewnością mogę powiedzieć, ze stanie przez 3 dni wcale
Polska ZupaWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek. Gluten jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, ma działanie zbliżone do błonnika. Dlatego nie zaleca się, jeśli dana persona nie ma żadnej nietolerancji glutenu czy celiakii
W kuchni Karmel-itkiJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą(...)piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! :) Zielona babka wielkanocna 280g mąki pszennej przesianej przez sito 3 jaja wiejski rozmiar M szklanka brązowego cukru pół szklanki miodu duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki
Sajkofanka smakuJuż dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)momentu aż wyrośnie wyżej niż jest wysokość foremki. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone. Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru
Na słodko lub wytrawniePrzychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych. Baba ghanoush , bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini , czyli pasty z nasion sezamu. Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta(...)smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa WYKONANIE Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry
ZofianaPróbowaliście kiedyś robić domową babę drożdżową? Jak efekty? Zawsze Wam wychodzi tak jak powinna? A może coś chcielibyście poprawić? Jaka powinna być, co należy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować(...)polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki:120 g cukru pudru4 żółtka280 g mąki14 g drożdżySzczypta soli200 ml mleka70 g masła125 g serka naturalnego2 łyżki cukru100 g twarogu1 białkoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wlewamy 2 łyżeczki letniego mleka (powinno mieć około
Słodkie PrzyjemnościKolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennejlukier Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do powstania gęstej, kleistej masy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy
Kuchnia Łukaszarodzaje , w zalewie octowej rzecz jasna. Gdyby nie CC Major Kenwood, który mi sporo pomógł, to bym chyba wyzionęła ducha tradycyjnie. Sałatka Pani Giny nr 1 Składniki -cukinia baby, idąc do sklepu lub na targ ,wybierajcie zawsze najmniejszą, gładką, nie uszkodzoną, gdyż się jej nie obiera. Im większa tym bardziej „wyrośnięta”. Oto praktyczna rada, którą zdobyłam pracując na Sycylii(...)być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś dowiem dlaczego.Jeśli Signora Gina jeszcze żyje.... Sałatka Pani Giny nr 2 Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką
Z Kuchni Do Kuchniwłączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól(...)pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze
Z Kuchni Do KuchniWczoraj Kasia wrzuciła na FB fotkę muffinek pizzowych. Pomysł od razu przypadł mi do gustu. Problematyczne okazały się foremki do muffinek, ponieważ takich nie posiadam. Ale jak jedna baba drugiej babie... pozazdrości pyszności, to i w miednicy je upiecze. Dzięki za przepis, babo ;) Pizzowe babeczki szklanka mąki 100 ml letniego mleka25 g drożdży 1 jajko1 łyżka oliwy szczypta soli
bastalenaJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50(...)dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum.Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego
kolorowotorcikowoBaba z serem i jabłkami gości na moim wielkanocnym stole a teraz podaję przepis bo ona znakomicie smakuje o każdej porze roku. Jest wilgotna od jabłek, pachnie korzeniami a kremowy ser dopełnia całości. Warto ją upiec teraz i za miesiąc też, polecam. Najlepsza dla osób kochających jabłeczniki i serniki, takie 2 w 1. Baba z serem i jabłkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniejuż wkrótce, myślę że będziecie zachwyceni, podobnie jak ja! Mam nadzieję, że wybaczycie mi tą chwilową absencję - na przeprosiny mam dziś za to dla Was przepis na czekoladową babę ... W sam raz do kawki i herbatki, przepis szybki i łatwy - czyli taki, który lubicie najbardziej! :) Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. :) U mnie jest to polewa z waniliowego
Garniec Magalie