Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki zwykły naleśnik, jaki smażymy na patelni. Czym się różni? Przede wszystkim sposobem przygotowania. Mianowicie nie smażymy z ciasta wielu bardzo cienkich naleśników, tylko przygotowujemy ciasto, z którego robimy jeden bardzo puszysty, delikatny naleśnik. Bardzo(...)piekarnika. Dzięki temu, naleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna propozycja! Koniecznie do zrobienia! PRZEPIS NA DUTCH BABY: SKŁADNIKI: - 2 jajka wiejskie - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 2 łyżki mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej) - szczypta soli - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczki oleju
SMYKWKUCHNIminut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką. Smacznego! English version Braised chicken with baby potatoes and spinach (2-3 servings) Ingredients: 2 tbsp of clarified butter 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated 1 tsp smoked paprika 2 tsp herbed de Provence(...)baby potatoes, washed, scrubbed and quartered 4 garlic cloves, minced 2 medium tomatoes, diced 1 big handful fresh baby spinach 1 tsp red pepper flakes 250 ml chicken stock 250 ml double cream 1 cup Parmesan cheese, grated salt and pepper Preparation: Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper. In a large pan melt 1 tbsp butter
karmelowyChrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano
Moja DelicjaPanettone to wysoka baba z mnóstwem bakalii i skórek. Giovanni powiedział, że zdecydowanie woli pandoro (inna włoska baba), ale z nieukrywanej sympatii podeśle mi rodzinny przepis. Nie czekając zbyt długo, zakasałam rękawy i upiekłam panettone. Babka pięknie wyrasta, więc potrzebna jest do niej specjalna, wysoka forma. Najlepiej gdy zaczniemy wyrabiać ciasto ok. 21.00, wtedy mniej więcej o 22.00 jest gotowe(...)wyrastania. Około 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy na 2-3 godziny, później pieczemy i studzimy. Z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool przygotowałam prawdziwą, włoską babę idealną na tę okazję. Życzę całej Akademii mnóstwa pomysłów na warsztaty, włoskiego dolce far niente, chwil na tarasie z boskim tiramisu i kieliszków wypełnionych Lambrusco. Wszystkiego co włoskie, bo przecież
Gotowanie i blogowaniewyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam(...)spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię to ponownie. Baba muślinowa jest przepyszna, „najeżona” bakaliami od środka i na zewnątrz. Jest delikatna, o blado-żółtym kolorze i jak na muślin przystało - jedwabista w smaku. Składniki: szczypta szafranu 3-4 łyżki mleka 4 jajka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 2 białka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki
MyCookBook.plWiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym(...)przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać ślicznie wyrosła
Wiem co jemmakiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju(...)mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała
Smaczne ZdrowePyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można(...)drugim razem. Równamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Studzimy. Moja baba na tyle urosła, że aż wyszła poza brzegi formy, więc te nierówności obkroiłem nożem. Babę polewamy lukrem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada
Dzieje kuchennej WiewióryPrima Aprilis. Na moim blogu pojawiła się prawdziwa Baba z jajami. Ale spokojnie. Nie chodzi mi o żadne modyfikacje genetyczne. ;) Jaja są od kur karmionych paszą zbożową bez GMO. A baba również całkiem normalna. A może raczej kulebiak, tylko w formie babki? Sama nie wiem... Ale baba z jajami brzmi zdecydowanie ciekawiej, prawda? Jeżeli lubicie zieleninę powinna Wam posmakować. Baba
Pełny talerztrafi na świąteczny stół. Wyjątkiem są oczywiście potrawy, które od pokoleń towarzyszą mojej Rodzinie i bez których po prostu nie wyobrażamy sobie świątecznego czasu. Jedną z nich jest baba drożdżowa. Pieczona w kamionkowej formie z kominkiem, tej samej, której jeszcze w zeszłym stuleciu używała moja Prababcia. To forma na specjalne okazje, pielęgnowana i doglądana jak najcenniejsza porcelana(...)wysoka pozycja na liście najcenniejszych kuchennych skarbów była niezagrożona aż do teraz... i to przez, och, aż trudno uwierzyć... papierową, jednorazową foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę. Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania
KUCHARNIAłowca upatruję cel i w moich dłoniach już po chwili ląduje zgrabne awokado. To nie koniec łowów. Jeden po drugim w ręce trafiają kolejne ofiary - tym razem pada na baby, szpinak oczywiście. Staję się prawdziwym łowcą smaków . Teraz pora na ucztę. Będę kroić, smażyć, gotować. Będę chrupać. Rzodkiewki - ciach na pół i na patelnię. Awokado - ciach, ciach w plasterki. Jedynie(...)szpinak ujdzie cało - w końcu to przecież jeszcze baby :) I tu nagle nabieram wątpliwości. Czy to ma sens? Wszystko razem? Rzodkiewki na patelnię? Co na to zielone baby i kremowe awokado? Tracę pewność, ale tylko na krótko. Na ułamek sekundy krótszy niż jedno szybkie chrup. Przecież zostałam Łowcą Smaków! Mam wszystko co trzeba, aby moje chrupiące pomysły smakowały doskonale. Sięgam
KUCHARNIAPorzeczki niestety już mrożone ale jakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak na co dzień do kawy lub nawet na świąteczne stoły. Baba z maślanką i porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieObłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i delikatnie maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Składniki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży(...)jeśli masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi się zbyt wodnista, dodajmy trochę cukru pudru). Gotowym lukrem ozdobić ostudzoną drożdżową babę wielkanocną z szafranem. The post Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy(...)solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką lubimy
Amatorka kuchennawielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku(...)pozostawić na 5 minut w formie. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Przygotować polewę.Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Płynną czekoladą polać babę. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego ! Przypominam też o konkursie, w którym do wygrania formy na babkę oraz kakao DecoMorreno - zerknijcie
kolorowotorcikowo