baba - 1500 przepisów (strona:5/100)

Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia 758

Pierwszy wpis już gotowy, okazuje się, że nazw na ten deser jest wiele, gdyż po wstawieniu zdjęcia na FB-ku okazało się, że znany jest jako Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi, miasteczkowy domek, sernik bez pieczenia, Chatka Puchatka, Domek Babuni , oraz zdecydowanie mniej wdzięczną nazwę, bo „psia buda” . Moim zdjęciem Domku Baby Jagi (my tak nazywałyśmy(...)salceson” z bakaliami na waflu, Torcik z masą z kaszy manny. Kto dorastał w tym okresie, wie o jakie przepisy chodzi, ale czy pamiętacie jak to wszystko smakowało? Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia: Składniki 40-50 dag twarogu (powinien być 3-krotnie zmielony, ja nie mieliłam) 3-4 łyżki cukru pudru + można dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego lub cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Baba fusion czyli baba z białą czekoladą i zieloną herbatą 185

Renata napisała : ....do niej się wraca....ona miała recję. Ta baba to mistrzowski wypiek. Jest wilgotna w środku, powiedziałabym że listkuje się jak croissanty. Jest wytrawna w smaku ale jak trafi sie przypieczony kawałek białej czekolady wówczas słodycz rozlewa się wokół. Moja baba jest polana czekoladą mleczną, było pysznie, w oryginale jest czekolada biała zabarwiona zieloną herbatą Matcha i taką(...)herbata Matcha nadaje babce głębokiego smaku. Przepis jest od Renaty natomiast ja podaję moją wersję. Zrobię jeszcze inne wersje bo ciasto jest tego warte. Tym czasem zapraszam na przepyszną babę, będę do niej wracać nie raz nie dwa. Baba fusion czyli baba z białą czekoladą i zielona herbatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 267

Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Wśród wielu smacznych podkarpackich zup zupa ‘Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od dwóch głównych składników, które są typowe dla skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad(...)baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem. W regionie gotuje się też nieco inną wersję tej zupy, choć nosi ona tę samą nazwę. Tam również występują ziemniaki i kluski, ale zupa gotowana jest na mleku. Przepis

Trzeci talerz
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 621

Pamiętacie z dzieciństwa lub późniejszego okresu proste ciasto o nazwie Domek Baby Jagi lub Chatka Puchatka? W moim dzieciństwie był to Domek Baby Jagi, bo o Puchatku mało kto wtedy jeszcze wiedział. Ciasto robiło się na podstawie z herbatników, które przekładało się masą serową a następnie składało w trójkąt. No i teraz przyznam się, że ten sernik bazuje właśnie(...)Domku Baby Jagi. Są herbatniki, które jednak układamy po okręgu tortownicy. Masa też na bazie sera, za to z małą ilością cukru i tłuszczu. Do tego powtykane tu i ówdzie malinki Jeśli nie jesteście przekonani do tego ciasta, to jest to najszybciej znikające ciasto w moim domu. My jadamy je w wersji bez polewy, bo jest ciut za słodkie

Mieszam w Garnku
Zdrowa wielkanocna baba 143

Wielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego(...)wrzątkiem, aby były bardziej miękkie. Kiedy uzyskamy gładkie ciasto, zaczynamy stopniowo dodawać ubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką starając się jak najwięcej napowietrzyć ciasto.  Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia od dwojga
Smaki Środkowego Wschodu 115

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)jagnięciną, czy ze szpinakiem.  My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush. Baba ganoush -  Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dutch baby – pieczony naleśnik 169

Dutch baby, to nic innego jak pieczony naleśnik , serwowany na ciepło, z kawałkiem masła, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Miałam do niego dwa podejścia. Pierwszy twardy jak podeszwa starego buta poszedł od razu do śmietnika. Przy kolejnym poszło już lepiej. Wiele jest przepisów, gdzie dutch baby piecze się na patelni żeliwnej. Ja miałam pod ręką naczynie żaroodporne , które sprawdziło(...)Dlatego, gdyby było Wam mało, zajrzyjcie po przepis na amerykańskie naleśniki z bananem i czekoladą lub pieczone w wersji mini w formie na muffinki . Jak zabrać się za dutch baby znalazłam na blogu Magazyn Kuchenny. Składniki 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy dodatkowo 1 banan 3 łyżki jogurtu

Pink Envelope
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 222

Kilka przepisów na hummus na blogu już znajdziecie. Baba ghanoush to podobne smarowidło, tyle że powstaje nie z ciecierzycy, a z pysznych, opiekanych do miękkości bakłażanów. Uwielbiam bakłażany, a zapach jaki roznosi się w kuchni po ich pieczeniu wprost ubóstwiam – nie da się go z niczym pomylić. Tak jak i charakterystycznego smaku tej bliskowschodniej, niesamowitej pasty. Zapisz Podstawa baba ghanoush(...)pastę tahini i jeszcze więcej kremowości do bakłażanów, lub kompletnie ją pominąć. Można doprawić pieprzem, mielonym kuminem, papryczką chili – według własnego gustu. Ja pokażę Wam mój ulubiony sposób na baba ghanoush. Bakłażany myjemy i dokładnie je osuszamy – nie bójcie się, że z tej ilości wyjdzie Wam jakaś ogromna masa baba ghanoush – bakłażany się skurczą i to dosyć drastycznie. Dlaczego używam

Karo in the Kitchen
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 133

spulchniane proszkami niż drożdżami. A przecież to te drugie są naturalniejsze i warto się z nimi oswoić. Szczególnie w najbliższym okresie. Wśród wielkanocnych ciast nie powinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości i pracowitości gospodyń. Ma się też znaleźć w koszyczku wielkanocnym, aby dać wyraz oddania naszych trudów pod Boże(...)przepis pochodzi ze starego zeszytu "Ciast domowych". Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka

I tu będę miała takie te
BABKA Z MAJONEZEM 202

razu zapraszam...do stołu. Podaję babkę z majonezem. Tak, z majonezem. Kiedy przeczytalam tytuł u Maniusi  , to się zadumałam. Z majonezem powiadasz? A to ciekawe , tym bardziej, że baby z majonezem nie miałam nigdy przyjemności, a szkoda... Tę babkę zrobiłam dziś, aby uniknąć wpadek na Święta i pójść już w ciemno. Nie chciałam, aby w babce z majonezem ...ktoś(...)sama pół tej babki ,starając się usilnie wyczuć ten majonez..ale nie czuję go i kropka. Jakby go nie było. Dlatego od razu pędzę, by Wam podać na tę Babę przepis i od razu nadmieniam, że nie zmieniłam w przepisie nic, bo jak można zmienić ilość, czy nazwę produktu, tak by przypadkiem nie wyszlo, że to jest czyjś przepis. Także

Z Kuchni Do Kuchni
Babka piaskowa waniliowa 361

Kochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do Lucy

mojewypiekiinietylko
Wielosmakowa baba drożdżowa 201

Znalazłam babę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba. Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj konfitury z pieczonych moreli, masła orzechowego, serka waniliowego oraz kremu czekoladowego na bazie sera. Rezultat przerósł moje najśmielsze oczekiwania, baba rozpływała się w ustach. Polecam pokusić się o upieczenie takiego cuda. Wielosmakowa baba drożdżowa

Moje Małe Czarowanie
Baba figowa z kaszą jęczmienną 173

moja baba ze świątecznego stołu. Wilgotna i pyszna od fig w syropie i z ich zapachem a ponadto z dodatkiem najzdrowszej kaszy jęczmiennej. Kaszy ugotowałam 1/2 szklanki bo mniej byłoby trudno, natomiast do baby wykorzystałam tylko 50 g a resztę przełożyłam do pucharków, dodałam owoce i deser gotowy. Polecam taką babę każdemu, pysznie się prezentuje i smakuje. Baba figowa

Moje Małe Czarowanie
Babka limonkowo - jogurtowa 200

Wielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z limonką i lukrem limonkowym. Baby cytrynowe są pyszne i zawsze mnie zachwycały ale ta jest jeszcze pyszniejsza, wilgotna, puszysta, sprężysta, aromatyczna, orzeźwiająca. Na wielkanocnym stole będzie ozdobą dla oczu i brzucha, zachęcam do upieczenia

Moje Małe Czarowanie
Baba z kuleczkami marcepanowymi 156

Baba z kuleczkami marcepanowymi -to wspaniały wypiek którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, wszytko tu do siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają jej uroku! Pomysł własny :) Składniki: Ciasto; 6 jaj 25 dag masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka

Wanilia i Kardamon