sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z kozim serem i borówkami Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – garść sałat – 1 awokado – kilka plasterków koziego sera (możesz użyć zarówno twardej jak i miękkiej wersji) – garść borówek – kilka plasterków czerwonej cebuli – sos: 1 łyżeczka zielonego pesto i 1 łyżka(...)oliwy z oliwek – pieprz Na talerzu ułóż składniki: sałaty, ser, borówki, cebulę, pokrojone awokado, cebulę. Z pesto i oliwy stwórz aromatyczny sos. Sosem polej sałatkę i podawaj SMACZNEGO! A na zdjęciach widzicie piękne sztućce polickiej firmy Hefra istniejącej od 1824 roku. Uwielbiam sztućce oksydowane (postarzane, z ciemniejszym cieniowaniem wzoru), dlatego jednym z moich ulubionych wzorów jest właśnie ten: model
nietylkopasta.plciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie śniadanko byłoby jeszcze pyszniejsze. Zwłaszcza truskawki idealnie by się z nimi komponowały, ale myślę, że maliny albo borówki(...)łyżki mąki ryżowej 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki ksylitolu Krem czekoladowy: 1/2 awokado 1/2 dojrzałego banana 1 łyżka kakao 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do dobrze nagrzanej
Healthy food explorerPoke po hawajski znaczy właśnie „siekać, kroić”. Bazę sałatki stanowi ryż, bardzo ważnym składnikiem jest ryba. Co do reszty dodatków panuje dość duża dowolność, choć zazwyczaj jest wśród nich awokado. Sałatkę wieńczy posypka z nasion sezamu i słony dresing Poke bowl jest bardzo popularna na Hawajach, można ją kupić w restauracjach jak na stacjach benzynowych. Jeśli zrobicie to danie zrozumiecie(...)jeszcze bardziej urozmaicić sałatkę proponujemy zastąpić zwykły ryż ryżem z kalafiora, a wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko. Składniki: Główka kalafiora 100 g łososia wędzonego lub innej ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru
Niedzielny kucharzjogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól GUACAMOLE 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki. Mieszamy. SOS RANCZERSKI
cool and mintywłoskiej cebuli, nie tak ostrej jak nasza. Bardzo polecam bo i pyszne i efektowne. Oryginalny przepis tutaj składniki 250 g ugotowanego bobu 1 duże dojrzałe awokado, obrane i z grubsza posiekane 1 ½ łyżki soku z cytryny 3 - 4 cm długi i 1 cm szeroki kawałek skórki cytryny 60 ml oliwy z oliwek Sól(...)pokrojone przygotowanie. Bób ugotować do miękkości i lekko przestudzić. Ja używałam już ugotowanego. Obrać ze skórek. Odłożyć na bok ok 50 g obranego bobu, resztę włożyć do blendera. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę a miąższ oddzielić od skórki. Podzielić na mniejsze kawałki, dodać do blendera, wlać sok z cytryny, dodać sól (ok 1/4 łyżeczki
Stare Garyryżowym: ok. 50-100 g ugotowanego makaronu ryżowego na osobę (typu wstążki) ok. 50-100 g dobrej jakości surowego łososia na osobę (można użyć także ugotowanego/ugrillowanego) 1/4 dużego, dojrzałego awokado na osobę kilka plasterków świeżego ogórka na osobę 1 czubata łyżeczka suszonych wodorostów wakame na osobę (namoczonych przez 10 minut w ciepłej wodzie) 1 łyżka marynowanego imbiru na osobę(...)miseczki. W dużej misce układamy: ugotowany i przelany zimną wodą makaron ryżowy, pokrojonego łososia, odsączone pędy bambusa, odsączony i odciśnięty imbir, odsączone i odciśnięte wodorosty, pokrojonego ogórka i pokrojone awokado. Posypujemy sezamem i kolendrą. Zamiennie w misce świetnie sprawdzi się też świeży tuńczyk, surimi, pokrojona w słupki marchewka, rzodkiewka czy szczypiorek. Post Micha zdrowia – z łososiem i makaronem ryżowym
Poezja smakujajkiem i kiełkami – przepis Wartości odżywcze sałatki: 285 kcal, B: 19g, T: 18g, W: 12g, Błonnik: 4,8g Składniki: 2 jajka, garść rukoli, garść roszponki, pomidor, ½ cebuli, 1/3 awokado, 2 łyżki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki rzeżuchy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pestki dyni (opcjonalnie) Sposób wykonania sałatki z jajkiem i kiełkami: Roszponkę, rukolę umyj(...)osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, pomidory, awokado. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ósemki i ułóż na warzywach. Posyp kiełkami, polej sosem czosnkowym (czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu, przypraw i wymieszaj). Sałatka z jajkiem i kiełkami to doskonały pomysł na kolacje, danie na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Może z powodzeniem zagościć na świątecznym
Strefa Zdrowego Żywieniazjada połowę porcji, a nawet i więcej. Jeśli wolicie rzadsze koktajle to nie ma problemu. Po prostu dodajcie więcej mleka lub nawet wody. Polecam! 10 truskawek 1 banan 1/2 awokado 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 łyżka soku z cytryny Obrane awokado pokroić w kostkę, banana na mniejsze kawałki, a z truskawek należy usunąć szypułki
Di gotujechrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta(...)pieprzu 1 szczypta suszonej ostrej papryczki 1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze
Wino Francja Kuchniastołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę. SKŁADNIKI /2-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka rzodkiewki 1 dojrzałe awokado 1 pęczek koperku 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny SOS JOGURTOWY 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany(...)Wkładamy do salaterki i doprawiamy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Dodajemy do miski z kapustą. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki. Przed samym
cool and mintydodaję do nich kostki lodu. Wciąż szukam nowych połączeń smakowych by stworzyć nowy i niepowtarzalny smak. Ten wypatrzyłam tu klik i od razu wpadł mi w oko. 1/2 awokado 1 banan 1/2 limonki 1 pomarańcza pęczek natki pietruszki kilka kostek lodu Z limonki i pomarańczy wycisnąć sok,zmiksować z awokado,bananem,natką i kostkami lodu. Przelać do szklanki
Kolorowa kuchnia ElkiZastanawiacie się jak zacząć dzień? Nie ma nic lepszego niż moc witamin z samego rana! SKŁADNIKI (2 porcje): 1 banan 1/2 pomarańczy 1/4 awokado 3 czubate łyżki ugotowanych wcześniej płatków owsianych górskich 200 ml wody mineralnej jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania płatków owsianych. Proponuję zalać wodą w ilości zakrywającej płatki i gotować chwilę do czasu wchłonięcia wody(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Banan, pomarańcza i awokado kroimy na kawałki i umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowane płatki owsiane, dolewamy wodę i blendujemy na gładką masę. Dekorujemy jagodami goji, które swoimi wartościami dodatkowo wzbogacą przygotowany koktajl. Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych. Smacznego
wege i kropkachrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta(...)pieprzu 1 szczypta suszonej ostrej papryczki 1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze
Wino Francja Kuchniakanapki: 500 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Princes 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka kaparów 4 liście sałaty ½ awokado 2 jajka 1 łyżeczka masła pieprz sól 4 glony nori (takie jak do sushi) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zaprawiamy jak do sushi. Tuńczyka odcedzamy z oleju, łączymy(...)owijamy folią. Odkładamy na 15 minut, po czym kroimy prostokąt tak, aby uzyskać dwie trójkątne kanapki. Tak samo postępujemy przyrządzając drugi rodzaj onigirazi z tuńczykiem – zastępując jajecznicę – kawałkami awokado. Artykuł Onigirazu – japońska kanapka pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchnia