Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam się(...)szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)!Ciasto anielskie (Angel cake)Składniki:3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka białek (z 7-10 jajek w zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo
UgotujmyTo.plAngel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej formie z kominem, jednak bez problemu udaje się w zwykłej tortownicy, albo tak jak u mnie, w keksówce. Angel food cake samo w sobie smakuje wspaniale i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Aby jednak sprawić sobie jeszcze większą przyjemność i jakoś zrekompensować ten brak śniegu, proponuję podać
Food Squareleciutką kokosanką. Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne. Użyłam białek jaj ale tych, które możemy. Bardzo słodkie i smaczne! Angel food cake 6 białek 1 łyżeczka kamienia winnego, u mnie łyżeczka octu winnego szczypta soli 130 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę. Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami. Smacznego! English version Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts (12 servings) Ingredients: 1 1/4 cups sugar 3/4 cup cake flour 1/4 cup unsweetened cocoa powder 10 large egg whites 1/2 teaspoon cream
karmelowyniewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake Składniki 8 białek ze średniej wielkości jajek 40 ml oleju 80 ml mleka 70 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli laska wanilii 70 g cukru pudru
R'n'G KitchenBardzo delikatna i sprężysta babka na samych białkach z przepisu na angielskie Angel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu. Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę
wyzwania kuchenneSprawdź inne wyszukiwania: