trzeba było jechać do szkoły. Wróciłam do domu niemal nieprzytomna, i jak zaległam na kanapie, to wstałam w okolicach siedemnastej. Głodna jak wilk. Zabraliśmy się więc za robienie pizzy (ależ była dobra! Jednak kamień robi różnicę), później pooglądaliśmy coś w telewizji, i tak jakoś wieczór zleciał.Dzisiaj od rana siedzę w kuchni - robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy(...)brød przepis, wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Udaliśmy się na spacer do lasu w celu zebrania pokrzyw. Tylko młode listki z samego czubka. Trochę czasu mi to zajęło... Ale było warto, bułeczki wyszły bowiem pyszne! Co prawda smak pokrzyw nie jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy śmietanę i rum bądź spirytus i dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość twardą i jednolitą kulę. Odstawiamy ciasto(...)puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni
ladykitchenKolejnym rewelacyjnym produktem są Fasolki z Wasabi, jak możecie zauważyć są tu kolory zielonego ale również czarnego. Ostre ale bardzo delikatne fasolki Wasabi to idealna przekąska do piwa czy lekkich dipów. Kupiliśmy je w najstarszym zadaszonym targowisku w Europie. To Targowisko znajduje się w Newcastle i pochodzi z 1895 roku. Rewelacyjne miejsce różnych stoisk ze zdrową żywnościa(...)kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f. Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza z pieczarkami i szynką na bardzo cienkim i delikatnym cieście z serem mozzarella. Za kawałek o sporej wielkości zapłaciliśmy
Gotowanie Patkinazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam w internecie - bo właśnie stąd on pochodzi. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki ( pojemność szklanki to 250ml) - 490g, 1 szklanka(...)folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym. Piec przez 30min
W kuchni u Monikizajęcia okażą się katastrofą. Nie potrafiliśmy obsługiwać maszyn, które teraz znacząco ułatwiają nam pracę. Zestresowani, zdenerwowani, niepewni. Na szczęście nie naszym to udziałem w tej chwili. Ze śmiechem przygotowywaliśmy pizze dla nowych kolegów, dzieląc się wrażeniami z minionych Świąt. Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja(...)proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba, ale znikają w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach... Następnym razem przygotuję podwójną porcję - na wszelki wypadek. Dla koloru i odrobiny ostrości - posiekana dymka również wylądowała w miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
Monia miesza i gotujesię pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego, z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone(...)greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane
Chilli Czosnek i Oliwajuż kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc czas było to nadrobić. I oto przedstawiam Wam moją wersję. Do sosu podałam chipsy błonnikowe i macę, produkty które otrzymałam do testowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze zupką a resztę(...)chrupiąca przekąska z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Chipsy są również naturalnym źródłem minerałów między innymi magnezu, fosforu czy żelaza. Dostępne są w siedmiu smakach: pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, włoskie, ser i czosnek. Chipsy błonnikowe to pyszna przekąska, można je chrupać w domu jak również można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę
Monia miesza i gotujeząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części(...)Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite
Qlinarnie i QlinarnieTa zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw
Poezja Smaków - blog kulinarnywersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko na śniadanie – strata super sprawdzi się i na obiad! Mleko, chleb i jajka to podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się(...)Wrzucamy ją do płynu, mieszamy i dajemy pieczywu przez przynajmniej 30-40 minut równomiernie nasiąknąć. Co jakiś czas warto mieszankę zamieszać (moje bułki niestety nie były czerstwe, al bardzo świeże, po nasiąknięciu porozpadały się zamiast trzymać formę i zapiekanka jest zdecydowanie niższa niż byłaby z czerstwego pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty
Karo in the Kitchenkuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest(...)cukru pudru 1 laska wanilii 1. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. 2. Śmietankę wlać do rondelka, mocno podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia (ale nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać. 3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem
Kto ugości moich gości?Dzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i Oliwaplacuszek robiłam też wczoraj tylko, że na słono z twarożkiem, szczypiorkiem i pomidorem, niestety nie wiem jakim cudem, ale zdjęcia po prostu zniknęły z karty telefonu podczas przekładania do komputera (chyba wyparowały;p) i nie miałam jak dodać przepisu, dlatego dziś znów zrobiłam ten placek tylko w wersji na słodko przypominam o głosowaniu(...)homogenizowany ze stewią i mandarynka ;) na słono: 1 jajko 1 łyżka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 łyżeczki proszku do p. 0,25 szklanki mleka przyprawa do pizzy i czerwona papryka jako dodatek twarożek wymieszany z jogurtem, szczypiorek i pomidor Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy wylewamy ciasto na duży okrągły talerz i wstawiamy do mikrofalówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego
Czerwona Porzeczka