składniki jak poniżej. Polecam :) Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/4 szklanki wody - 1 jajko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - domowa wegeta ( ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję(...)łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami
Kuchnia z widokiem na ogróddzieci, sanki, rzucanie śnieżkami, ślizgawki lepienie bałwana to idealna terapia dla wszystkich zestresowanych, a po powrocie ciepła herbata i pyszne przekąski :) Składniki : 7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe) 1 spora garść jarmużu 6 łyżek białego sezamu 6 łyżek słonecznika 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane ) 50 ml oleju(...)pieczenia położyć na wierzch drugi arkusz papieru i delikatnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i piec ok 25 minut w temperaturze 150 stopni, wyjąć blaszkę pokroić najlepiej nożem do pizzy i wstawić jeszcze na 25-30 minut w takiej samej temperaturze
zdrowa vege kuchniawcale was nie męczę drugi dzień tostami, gdzie tam. :P No, ale skoro już otworzyłam opakowanie chleba, to trzeba zużyć z racji, że jutro wyjeżdżam :P Ale o tym napiszę wam już jutro. Teraz obiecana jedzeniowa fotorelacja. Ostrzegam, krótka to ona nie jest. :P.... Mogę bezapelacyjnie stwierdzić, że mają tam najlepsze lody ever. Naprawdę(...)będąc we Włoszech można by nie kupić makaronu? Ten kupiły sobie moje koleżanki, ja zainwestowałam w kolorowe serduszka <3 Zdjęć nie ma, bo jestem zbyt leniwa xd Pizza obowiązkowo też musiała być i to była najlepsza pizza jaką miałam kiedykolwiek okazję zjeść. (na 2 pierwszych zdjęciach pizza z Rzymu, następne 2 to pizza z Wenecji)Jak zobaczyłam
More food, love and dreamsDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć nazwy pide, która jest szerszą
Chilli Czosnek i Oliwabrzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki:500 g pieczonych pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprz1(...)nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli
Kulinarne przygody GatityOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli(...)mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe
Monia miesza i gotujemacie świeżą ;) ). Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii! Co potrzebujemy? 40 g kaszy jaglanej 100 g serka wiejskiego(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Na kolację warto zjeść także... marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego
Kuchnia Elliezaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec(...)wielkanocnym stole oczywiście pysznych dań z jajem :) Odpocznijcie, zrelaksujcie się, spędźcie czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek
Chilli Czosnek i OliwaSłoiki z dżemem truskawkowym piętrzą się na mojej półce w spiżarce, prosząc, zrób coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki(...)wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...przepis prosiło mnie wczoraj wiele osób więc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate ! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu! Składniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł(...)stopniach. Mieszamy składniki na sos, a dodatki myjemy/obieramy/kroimy. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem. Wykładamy dodatki i posypujemy dowolnymi przyprawami. Ponownie wsadzamy do piekarnika ale
CzarnawisienkaWiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżyWidziałam ten film już jakiś czas temu, ale szczególnie do mnie nie przemówił. Teraz, oglądając go ponownie, poczułam się jakbym dostała obuchem świadomości w głowę. Ale dlaczego? Może poruszony problem nie dotyczy nas AŻ tak bardzo, ze względu na dzieje historii - podczas wojny, ludzie cierpiąc głód zaszczepili w naszych genach tolerancję do niego. Szanujemy(...)powiedział, w życiu nie jadł tak dobrze, jakby chciał. Oczywiście, gdzie najlepiej zjeść? We Włoszech! I właśnie tam oparta jest akcja dotycząca jedzenia. Pizza, makaron, oliwa z oliwek... Litry wina, wieczne szczęście i wspaniali ludzie, czyli uczta niezastąpiona i z pewnością udana! Cały film natomiast traktuje o przygodach pewnej Amerykanki. Liz, prawie czterdziestoletnia kobieta, nieszczęśliwa
W kuchni Karmel-itkiOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany(...)cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach
Smakowity Blog Kulinarnywiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto. Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam ! Składniki ciasta : * pół szklanki mleka * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody * łyżka cukru * pół kostki drożdży * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko(...)składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia
Magiczne Życie Martymogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który(...)świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek, natkę pietruszki, bazylię i miętę. Ważne, aby bardzo drobniutko je posiekać. Przyda się więc ostry nóż lub mezzaluna, ale wspomóc się też możecie robotem kuchennym z opcją siekania. Polecam Wam te omlety na jutrzejsze śniadanie. Miłego dnia! :) Ziołowy omlet z serem feta na podstawie przepisu z książki "Breakfast
Chilli Czosnek i Oliwa