ala pizza - 1605 przepisów (strona:56/107)

Sos czosnkowy 328

większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny!Składniki:jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżkimajonez 1 łyżka1 ząbek czosnkupieprz, sólewentualnie zioła (według uznania)Wykonanie:Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć", ale u mnie nigdy nie zdąży, bo już

Anielska Kuchnia Ani
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 178

datą do wczoraj.  Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie wege makami. Ale gdyby się tak dobrze zagłębić w fachową literaturę, to można by je podciągnąć pod hosomaki. Aż do soboty. Kiedy to zrobiłam swoje pierwsze poważne maki- zushi.  Jego jedzenie bardzo(...)Potem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej

bastalena
"Włoskie" kotlety z kurczaka 202

smaki, natomiast często staram się bazować na przepisach na włoskie specjały i tworzyć dania, które zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego. ;) Oryginalne przepisy Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi(...)tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu

Cooking Monster
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 197

zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym(...)bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają

WojnaNaSmaki.pl
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 3 211

Mediolanie! No ale nie mogłyśmy się przecież poddać i spędzić tego dnia w hotelu. Po pysznym śniadaniu ( ajjj , jakie tam były croissanty! ) spakowałyśmy się , zostawiłyśmy nasze rzeczy w hotelu i wyruszyłyśmy na zakupy! Co krok mijałyśmy sklepy sławnych projektantów, gdzie zachwycałyśmy się pięknymi wystawami i kolekcjami na nadchodzący sezon. Zakupiłyśmy pamiątki … zjadłyśmy ostatnią włoską pizzę ( ta z Anchois

Ostra na Słodko
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 244

różne czcionki ale są normalnych rozmiarów, są czytelne i same strony są jaśniejsze więc nic nie przeszkadza w zapoznaniu się z przepisem. Książka dzieli się na następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony i pieczywo

Mienta blog
Tarta śródziemnomorska - quiche. 325

alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę

Z butelką mleczka w tle
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 156

Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza

Czary - gary w kuchni
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 490

 Mój mąż jest istnym zwolennikiem mięsa w przyprawie Gyros, wystarczy by dodać do niego paprykę i trochę cebulki, podsmażyć i jest zadowolony. Jednak nie jemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tureckie pizzerki z mięsem. 320

Pizze uwielbiam a to taka propozycja w wersji mini. Wystarczy jedna i głód zaspokojony no i ta satysfakcja ,że się ją zrobiło w domu a nie ... zamówiło z pizzerii. Składniki na ciasto; 40 dag mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały(...)ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około pół godz. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowa pizza! 207

cieście cienkim, czy grubym. Oczywiste było to, że jest konkretne, grube, żeby można się było najeść- a tak przynajmniej było w moim domu. Proponuję więc taką konkretną pizzę :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - ok. 400 gr mąki pszennej - ok. 1 szklanki wody - ok. 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - oregano, bazylia, zioła prowansalskie - oliwki zielone(...)znowu woda, aż do wyczerpania składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewam jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadkie- dosypuje mąkę.  Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (ale też nie za gorące) na ok. 40 minut. Jak ciasto ładnie urośnie, dokładnie rozprowadzam je na dużą blachę. Daję symboliczną ilość ketchupu, posypuję ziarnami słonecznika i dyni, następnie układam pokrojone

Wielopokoleniowo
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 270

pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym na ślubnym kobiercu, Jankesi sprawę znacznie uprościli… Prowiniencja przepisu sięga zresztą nie tylko poza Amerykę Północną, ale

Bon Ton Italia
Spaghetti alla bolognese 164

wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.Składniki na 4 porcje:300 g makaronu spaghetti razowego500 g mięsa mielonego z indykałyżka oliwy2 cebule3 ząbki czosnku200 g passaty pomidorowejsól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oreganoMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu

wyzwania kuchenne
Kotlety mielone , mieleńce 351

takie zrobić. Ale okazało się, że nie każdy.Napisał do mnie młody czytelnik z prośbą o taki wpis bo dopiero uczy się gotować. Każdy od czegoś zaczyna i jeśli tylko mogę jakoś pomóc to zrobię to chętnie. Cieszy mnie, że chłopak chce się uczyć i próbuje robić jedzenie w domu zamiast kupować gotowce czy zamawiać pizzę. Mam nadzieję

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania