jednego posta to 1 do 1,5 godz.) i chociaż często chciałabym więcej, to jednak praca i inne obowiązki zajmują mi sporo czasu. 6. Kulinarny autorytet? Jest ich sporo, ale jeśli muszę już wybrać, to pewnie nie będę oryginalna. Gordon Ramsay i Nigella Lawson. 7. Ulubiony blog ( prócz swojego … Dużą inspiracją jest dla mnie Kwestia Smaku(...)Poza tym to pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem
Ratunku obiadgdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony "Chilli, Czosnek i Oliwa" :) Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało, ale ostatnio już nie mogłam na niego patrzeć. Nowe logo jest prostsze, mniej kolorowe, ponieważ chciałabym, aby to zdjęcia na stronie grały pierwsze skrzypce. Nowe logo zapoczątkowuje zmiany(...)najbliższym czasie. Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo. No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można
Chilli Czosnek i OliwaDoes this look wrong? Składniki (na blaszkę; uwaga - pizzę możecie również uformować w tradycyjny kształt okręgu) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu 2 opakowania drożdży instant (2x7g) odrobina oleju (około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis, swój(...)mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą (! ale nie gorącą) wodę i odrobinę oleju (około łyżeczki). Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy
Słodkie okruszkipierwsza pizza jaką upiekłam. Także padło na przepis z bloga zajadam.pl . Farsz już sama skomponowałam i wyszedł całkiem smaczny. Składniki: Ciasto: ( 1 spód na okrągłą blaszkę o średnicy 27cm) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepławej wody, 2 łyżki oleju, 4g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można(...)ręką je równomiernie rozprowadzić. Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz. Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza
W kuchni u Monikimniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego wlać olej
W Mojej Kuchni Lubiębardzo jajecznym, nie do podrobienia, i ogromne ilości pizzy, pizza z cukinią i parmezanem, do tego filety z anchois. Pyszności! Jeśli nie byliście jeszcze w Rzymie to musicie tam koniecznie pojechać. Nie obawiajcie się tego miasta, ja pierwszy pobyt w Rzymie spędziłam na zorganizowanym wyjeździe przez biuro podróży, ale wiedziałam, że muszę wybrać się tam sama, aby na spokojnie
SMYKWKUCHNIzalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Zalej gołąbki. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekaj. Podawaj nie za bardzo gorące. Rzecz jasna gołąbki najlepsze...na drugi dzień. Te są lekkie, dietetyczne, ale również bardzo syte.Ja lubię zjeść również samą kapustę, którą dokąłdam
Z Kuchni Do Kuchniczas ciągnęło mnie do orzechów (zwłaszcza laskowych), czekolady (kakao) i oleju kokosowego, czyli do zakazanego w czasie diety tłuszczu, ewidentnie brakowało mi tych kalorii, których nigdy nikt nie widział, ale które chyba jednak istnieją ;) Druga sprawa to brak urozmaicenia jedzenia, tak ogólnie. Jeśli na co dzień wcale nie potrzebuję wymyślnych posiłków i naprawdę zakładam, że im prościej tym lepiej(...)samo wyraźnie zmęczyłam się tym, że nie mogę zjeść czegoś innego, zwłaszcza tych produktów z listy "zakazanych", ciągnęło mnie nawet do rzeczy, których od dawna nie jadam (pizza z serem, czekolada mleczna, mleko w proszku, itd., często "łaziły" mi po głowie). Może to taki przekorny mój charakter, że nie znosi narzucania ani ograniczeń, a może po prostu lubienie jedzenia różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli ciasto klei się do dłoni można
Prosto i Smacznie z Anetąjemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne
Kuchnia Prezydentowejpozwoli na rezygnację z diety bezglutenowej i objadanie się pizzą czy pszennymi bułeczkami, może wspomóc nas w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia. Może też stanowić ratunek w sytuacjach np. przypadkowego spożycia glutenu - czyli być swoistą "pigułką po" dla bezglutenowców ;)źródła:http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140612114625.htmLähdeaho ML, Kaukinen K, Laurila K, et al. GlutenaseALV003 attenuates gluten-induced mucosal injury inpatients with celiac
głodny alergikswoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było(...)pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet nie patrzę na smak, bo i tak wiem, że będzie on odbiegał od oryginału który znam z dawnych czasów (byłem kierownikiem kontroli jakości wędlin), ale
Blendmandrugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne.Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną.Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale :)Obiad prosty, łatwy.. ale za to jaki dobry i ile z tym było zabawy! :)Składniki na 3 porcje: 2 duże cukinie(...)Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka.Podawać z sosem czosnkowym. Dietetyczna pizza z cukinii
Czarnawisienkałyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans(...)całe opakowanie z mąką.Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką
prawdziwe jedzenieNa 6 sztuk: 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 7g suszonych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek
peggiwkuchni