ala pizza - 1605 przepisów (strona:43/107)

Sos z szynką i winem do pizzy 141

dodać go posiekanego na sam koniec. Sos można oczywiście przygotować bez Thermomixa, może zajmie to więcej czasu ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Aaa zapomniała bym sosu wychodzi dość sporo, więc można zmniejszyć składniki o połowę mi starczył na 3 pizze i jeszcze trochę zostało. Składniki  100 g szynki 100 ml białego wina 1 mała puszka pomidorów (można

Piekielna Kuchnia Pati
Pytt i panna, Makarun 218

jest liczona podwójnie. Zamówienie można wygodnie złożyć online lub telefonicznie. Jadłam spaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne, dużo i niedrogo. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa. Pytt i panna  The name for this Swedish dish

Qlinarnie i Qlinarnie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 204

nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto

Trzeci talerz
Jak zrobić najprostszy sos pomidorowy do pizzy? 215

pomidorowy to chyba najprostszy i najczęściej używany dodatek do różnych dań. Do tradycyjnej pizzy potrzebny będzie ten najłatwiejszy, który robi się zaledwie w kilka minut. Niektórzy tak idą na łatwiznę, że używają zwykłego zagęszczonego soku pomidorowego, ale to już by było arcy lenistwo ;-) Czego potrzebujemy? -pomidory w puszce -sól, pieprz -oliwa -bazylia i oregano -cebula posiekana drobno Cebulę szklimy

BaRepas
Francuski chleb z garnka 221

przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki drożdżowe faszerowane 269

zostało. Można je zrolować po obłożeniu farszem, ale ja tym razem  zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy.  Przygotowałam już wcześniej  roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 210

pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która

DefinicjaSmaku
Pizza 203

najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego, ale jeżeli takiego miksera nie mamy możemy zagniatać ręcznie. Po tym ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi

Kuchnia Łukasza
Pizza domowa -pyszna 1521

jest dobre. Może odstawić by urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej) 45 g. drożdży świeżych 1/4 łyżeczki cukru(...)kiełbasy podlaskiej ( tej droższej) 50 dag pieczarek 15 dag salami ( dowolne) 20 dag sera typu parmezan lub inny  ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem) Sos czosnkowy na wierzch pizzy: 2 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego szczypta soli , odrobina pieprzu WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy. Powinna być

W kuchennym oknie Ewy
Focaccia z czarnymi oliwkami 153

podobnie z oliwą z oliwek.  Smak jest doskonały! Takie pieczywo można zamrozić, ale jest tak pyszne, że nie gwarantuję, że coś zostanie! Focaccię upiekłam w tradycyjnej formie do keksu, jednak można użyć także prostokątnej blachy do ciasta lub okrągłej blachy do pizzy. Najlepiej odpowiada mi jednak kształt chlebka w kształcie keksu. Focaccia z czarnymi oliwkami Składniki(...)ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. Tak wyrośnięte pieczemy w 200 - 220 st. C przez 25 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bez żadnych dodatków smakuje wybornie, ale można wykorzystać jako chlebek do kanapek lub dodatek do przystawek. Buon appetito

Moja smaczna kuchnia
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 156

suszone pomidory). Warto wspomnieć, że każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna. A to także dzięki temu, że tych składników nie ma 7 czy 10 ale minimalna ilość. I o to właśnie chodzi(...)lokalu, zna się na swojej robocie, a do swojej pracy używa pieca opalanego węglem (podobno jest tylko kilka takich pieców w samym Nowym Jorku). Oczywiście oprócz bardzo dobrej pizzy można spróbować innych dań. Po więcej odsyłam na stronę internetową pizzerii , a po jeszcze więcej - do samego lokalu

Right Behind The Kitchen
Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami 237

mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 150 g serka brie (naturalny) średni bukiecik brokułów garść pieczarek ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, sól, pieprz, czosnek w proszku Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę(...)soli oraz pieprzu. Gotujemy ok. 5 minut (brokuły powinny być al dente - nie twarde, ale również nie rozgotowane). Brokuły odcedzamy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.   Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, czosnku, pieprzu

Słodka Strona
Ryba po genueńsku 174

Dzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową. Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja. Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ryba po genueńsku. inspiracja  gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych

O kuchni z uczuciem
Sos pomidorowy do pizzy 171

tego sosu używam zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed położeniem dodatków jak i do samej już pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Sos można zamknąć w słoiczkach i przechowywać w lodówce. Nie wiem jak długo maksymalnie, bo u nas szybko się kończy, ale myślę że tydzień na pewno

Maślane ciasteczko
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 247

drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe  kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania