ala pizza - 1605 przepisów (strona:35/107)

koperty naleśnikowe a'la pizza 21975

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarte flambée 263

piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu

GRUBY WAŁEK
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 196

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest

Basia w kuchni
Szpinakowy sos na gęsto 174

kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku

Smakowy Raj
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 235

Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta. ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml wody 12 g drożdży 3 łyżki

Bon Ton Italia
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 208

sosem - pierwotnie także sproszkowanym. Po pół godzinie oczekiwania i niecierpliwego kręcenie się po kuchni wyjęliśmy z piekarnika coś co wbrew oczekiwaniom nie wzbudziło naszego zachwytu, a tym bardziej apetytu. Pizza, tak zachwalana przez amerykańską ciocię, wyglądała i pachniała  co najmniej dziwnie , jak  .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała,  razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione(...)placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian.  Grube, wyrośnięte ciasto  wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością szynki

KUCHARNIA
Pizza z chleba 192

smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe.   (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki: 2-3 łyżki sosu pomidorowego 15g żółtego sera 30g szynki(...)minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 199

dłużej żujesz, tym mniej zjesz nie popijać piwem, colą, fantą itp. - do picia zamów po prostu zwykłą wodę - pizza sama w sobie nie jest najlepszym wyborem żywieniowym, nie musisz sobie dokładać. Nie rób sobie wyrzutów , jeśli coś pójdzie nie tak, ale też nie podchodź do sprawy na zasadzie "zjadłam to, wiec równie dobrze mogę zjeść jeszcze

Powiedz dietom nie
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 268

tutaj  . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam

Stare Gary
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 173

podzielona jest na rozdziały: Co tygrysy lubią najbardziej - rozdział poświęcony jest tzw. fast foodom, które w rzeczywistości są kaloryczne i niezdrowe, ale takie zrobione w domu wcale nie muszą takie być. Znajdziemy tu przepisy na domową pizzę, frytki dietetyczne, hamburgera light, spring rollsy, zdrowe batony itd. Proste jak drut - czyli w miarę szybko i smacznie. Rozdział w którym znajdziemy(...)entuzjastów zdrowego stylu życia, zakręconych na punkcie jedzenia, tych, którzy są w stanie poświecić trochę czasu na przygotowanie domowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz

kruche babeczki
Pizza z wędzonkami i pastą chili. 201

rozprowadzić. Z pastą trzeba uważać bo jest bardzo ostra, dla mnie łyżeczka to dawka maksymalna idealnie podkreślająca smak, ale jeżeli lubicie ostre potrawy to można dodać więcej. Na pastę położyć składniki - kiełbasę, pomidory, paprykę, pieczarki. Delikatnie posolić, posypać przyprawą do pizzy i posypać serem.  Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wkładać do już rozgrzanego piekarnika. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizza z bakłażanem i fetą. 185

całego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia(...)propozycja. Mężowi szalenie podobało się to hasło, ale obawiam się, że wkrótce ucierpiałby na tym jego portfel. Mogłoby się bowiem okazać, że wymiana naszej garderoby stałaby się koniecznością ;). Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie

zadanie-gotowanie
Wytrawny keks 216

Uwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka możesz wrzucić każdy ulubiony dodatek. Świetnie smakuje z lampką wina podczas romantycznej kolacji we dwoje lub jako przekąska zabrana w piknikowym koszu. Polecam zwłaszcza tym leniwym i lubiącym dobre jedzonko. Spróbuj- na pewno

Wielki apetyt
Calzone 6179

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki

Bullio
Dietetyczny sos czosnkowy 193

przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki różnych firm mają różną gęstość. (składniki

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania