ala pizza - 1605 przepisów (strona:29/107)

Pizza na kamieniu wg Julii Child 233

Jednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście kupić gotowe spody do ciast, ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?". Ja wychodzę dokładnie z takiego samego założenia i od lat nie kupuje gotowych, mrożonych pizz. Dlatego poniżej macie przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pomidorowy z oliwkami 163

Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)!  Nie powinna to być wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje(...)glinianego naczynia) Zostawić przykryty bochenek do wyrośnięcia. U mnie około 5 godzin 6. Piekarnik z ciężką blachą/lub dużym kamieniem do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Na spód piekarnika wkładamy małą keksówkę z wrzącą wodą (lub na blachę-ale nie na kamień- można wrzucić kilka kostek lodu)7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia wysypany kaszą manną.Nacinamy

UgotujmyTo.pl
Czas na piknik 201

wiem na czym to polega, ale gdy chodzi o weekendowa pogode mam pecha od kilku juz lat. Gdy mieszkalam we Francji to czesto bywalo tak, ze w tygodniu byla przepiekna pogoda, a gdy tylko nadchodzila upragniona sobota zaczynalo padac i tak az do niedzieli godziny 17. W tym samym czasie w Polsce panowala iscie piknikowa aura.Zamieszkalam w Polsce(...)pizze. Juz kiedys doskonale sie sprawdzily w czasie jednaj z wycieczek za miasto. Cieniutkie ciasto z dodatkiem ulubionego farszu.Gdy jednak pokusilam sie by zrobic z tego przepisu jedna, duza pizze rodzinna okazalo sie, ze ciasto jest dosc grube, czyli wlasnie takie za jakim nie przepadam. Moze powinnam podzielic to ciasto na dwie porcje? A moze moja blaszka to pizzy byla

Przysmaki Karolki
Pizza owocowa 199

Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie(...)kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce.  Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy wszystkie owoce, wędline,a wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Domowa pizza 229

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. To, co na niej położycie, to rzecz naprawdę drugorzędna. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale nie może zginać się pod ciężarem tego, co znajdzie się na wierzchu. Żeby to osiągnąć, pizzę trzeba piec krótko w możliwie wysokiej temperaturze, a położone na cieście składniki nie powinny być mokre. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie pizzy

W SMAK
Pizza na otrębowym spodzie 291

pieprz, oregano, czosnek granulowany, bazylia – UWAGA żeby nie przesadzić z ilością ziół, bo będzie czuć tylko je ;)   Dodatki do pizzy: Koncentrat pomidorowy Drobiowa wędlina – w zależności od wielkości plastrów tyle, żeby starczyło na całą pizzę (ok 8-9 plasterków) 1 kulka mozarelli light Cebula czerwona Opcjonalnie: rukola, pieczarki   Przygotowanie: Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc już(...)dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut aż się lekko zarumieni. W tym czasie możemy pokroić pomidora i cebulę, pokruszyć/zetrze

Jak gotować i nie zwariować
Wiejska pizza 518

Dlaczego wiejska? Bo tak kiełbasa jak również boczek są autentyczne/podkarapckie, nie sklepowe, ale od Pani , która ma różowe świnki, i które chrumkają na wolności. Te ,które jeszcze chrumkają.Składniki na pizzęWykonanie ciasta do tej pizzy jest TUTAJNa nadzienie potrzebujemy-dobrej wiejskiej wędzonej kiełbasy-boczku wędzonego-cebuli szalotki z piórami-bazylii-sosu pomidorowego bądz dobrego ketchupu ,żeby tylko za bardzo

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 165

Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży(...)pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodatkowo : 1 niecały pęczek szparagów 150 g sera koziego garstka podprażonych płatków migdałowych garstka świeżego posiekanego tymianku Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy

Food Square
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 215

coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj.Ja zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami(...)delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki smakowitej pajdy przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto

Moje domowe kucharzenie
Pizza na grubym cieście z mozarellą, bryndzą i świeżą bazylią, najlepsza...... 230

przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest nie do odtworzenia, niestety kochani, nie ta mąka, nie te pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak. Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu

SMYKWKUCHNI
pizza z salami i owocami 144

ananasem i salami. Za namową koleżanki do dałam jeszcze brzoskwinie i wbrew pozorom idealnie do niej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 189

logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. Dziś pragnę przenieść Was na słoneczną Sycylię, stąd mój pomysł stworzenia smaku sera, który by godnie reprezentował ,nie tylko Sycylię ,ale cały Półwysep Apeniński! Zrobimy sobie coś na szybko. Pizza wymaga trochę poświęcenia, szczególnie czasu, my sobie zrobimy coś a'la pizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy

Z Kuchni Do Kuchni
pizza z brokułem i kabanosem 173

Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.  Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 240

Szukając pomysłu na obiad wpadła mi w ręce stara gazetka z Biedronki z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania