samemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow food. Przygotowana na bazie świeżych składników w zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :)Czas przygotowania: 65 min.Składniki(...)formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI na ciasto do pizzy:350 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży1 płaska łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml przecieru pomidorowego1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego sera mozzarella12-15 plasterków salami1/2 czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub żółtej
kulinarnyJaMałże "tygryski" lubią najbardziej a jak są jeszcze uwędzone to są naj naj. Pizza to szybki i syty posiłek dla większości z nas ale ponieważ rzadko jadamy w barach, knajpkach czy pubach więc i pizzę robię sama a właściwie najczęściej Przemek. Tym razem użyliśmy do pizzy naszych ulubionych wędzonych małży. Polecam i zapraszam. Pizza z wędzonymi małżami
Moje Małe Czarowaniemiał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki na 4 pizze średnica około 24 cm (miarą szklanka 200-250 ml): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej
greenscarfmięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody 1/4 szklanki
My Culinary Artzatem z wanną pełną jabłek. Musieliśmy więc na szybko jakoś je przetworzyć. Zatem jak rano zabraliśmy się do roboty tak skończyliśmy (z krótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki i siedem różnych jabłkowych nalewek. I wszystkie te przepisy zaprezentujemy
Marder&Marder Manufacturemiasto ale trzeba zobaczyć! Opowiem Wam jak ją zwiedzać. To będzie mój sposób, a raczej nasz. Opowiem o zaletach ale także o wadach - szczególnie gastronomii. Niestety. Nie popisali się Włosi. Jedynie pizza, lody i kawa nie zawiodły. Nie zawiodła też kultura i zabytki. Miasto całe. Cztery dni wystarczyły, ale zostałabym dłużej. Nasz hotel. Locanda(...)poszliśmy do: Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto z rukolą było mega słone. Byłam tak głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami. Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro i 12% obsługi. Reasumując, ja osoba bezglutenowa musiałam zdać się na pizzę, bo świeża i chrupiąca. Zdarza się
AZgotuj!Dziś światowy dzień pizzy :-) a ja pierwszy raz po długiej przerwie byłam w pracy :-) dzień minął mi błyskawicznie, a w domu czekał na mnie obiad zrobiony przez męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się(...)tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają piekarnika będą mogli ją zrobić, a nadzienie możecie wybrać dowolne i takie jakie każdy z Was lubi, nawet dla każdego domownika inne :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej
Czary - gary w kuchniobiad.W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje...Są drożdże.Są jajka.Czarne oliwki.Uwielbiam pizzę z tuńczykiem.Dlaczego nie spróbować z makrelą?Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna!Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory.Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę przy nim na dłużej
bistro mamaczęści, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce , ale można wykorzystać np. dużą pokrywkę oprószoną mąką, z której pizzę łatwo jest przesunąć na kamień. Ciasto posmarowałam domową lutenicą , rozrzuciłam połówki pomidorków koktajlowych, mini mozzarelle, paski papryki i igiełki świeżego rozmarynu. Pizzę układamy na rozgrzanym kamieniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy
Oryginalny smakpotem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię(...)wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi są już fajnie rumiane (wtedy spód na pewno też już upieczony a góra - cóż, przecież jest dobra nawet na surowo ;)) - wszystko zależy od piekarnika ale powiedzmy, że jest to 15-20 minut. Gotową pizzę polewamy znowu czym
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEfast food może być zdrowy? I tak i nie. Typowy fast food należy omijać szerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy nawet hot dog przygotowane w domu, z odpowiednich składników, mogą stać się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki(...)wybrane dodatki (u mnie domowy keczup, ser, oliwki, papryka, zielenina) Przygotowanie: Zmieszaj mąki i siemię lniane, dodaj 3 łyżki oliwy i stopniowo dolewaj wodę, ciasto jest twardsze niż pszenne, ale elastyczne, może się lekko kleić Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 5 minut Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku
pyszne zdrowościDziś przedstawię Wam prosty, sprawdzony przepis na domową pizzę. Ciasto nie jest za wysokie ale też nie jest całkiem cienkie. Jest pulchne i smaczne, a dodatki można sobie dopasować według swoich smaków :) Składniki: Na ciasto: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 4 dkg drożdży świeżych * pół szklanki mleka+ pół szklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta(...)kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona w kostkę i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Wykonanie: Ciasto na pizzę: Pół szklanki mleka wymieszać z połową szklanki gorącej, przegotowanej wody (płyn nie może być ani za gorący ani za zimny). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki letniego płynu
Zrób to smacznieniej tylko dół, cała wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;) PIZZA Z PATELNI Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - ciepła woda - pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych - łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli - pół łyżeczki cukru Przygotowanie(...)ciasta: Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, cukier, sól oraz dodajemy oliwę. Następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji - nie powinno lepić się do rąk, ale nie powinno być również zbyt twarde. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut
Życie zamknięte w smaku