ala pizza - 1605 przepisów (strona:22/107)

Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 215

samemu we własnej kuchni.  Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow food. Przygotowana na bazie świeżych składników w zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :)Czas przygotowania: 65 min.Składniki(...)formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI na ciasto do pizzy:350 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży1 płaska łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml przecieru pomidorowego1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego sera mozzarella12-15 plasterków salami1/2 czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub żółtej

kulinarnyJa
Pizza z wędzonymi małżami 231

Małże "tygryski" lubią najbardziej a jak są jeszcze uwędzone to są naj naj. Pizza to szybki i syty posiłek dla większości z nas ale ponieważ rzadko jadamy w barach, knajpkach czy pubach więc i pizzę robię sama a właściwie najczęściej Przemek. Tym razem użyliśmy do pizzy naszych ulubionych wędzonych małży. Polecam i zapraszam. Pizza z wędzonymi małżami

Moje Małe Czarowanie
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 265

miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki na 4 pizze średnica około 24 cm (miarą szklanka 200-250 ml): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej

greenscarf
Pan Pizza - pizza jak z Pizzy Hut 1056

mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody 1/4 szklanki

My Culinary Art
Ocet jabłkowy 1679

zatem z wanną pełną jabłek. Musieliśmy więc na szybko jakoś je przetworzyć. Zatem jak rano zabraliśmy się do roboty tak skończyliśmy (z krótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki i siedem różnych jabłkowych nalewek. I wszystkie te przepisy zaprezentujemy

Marder&Marder Manufacture
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 254

miasto ale trzeba  zobaczyć! Opowiem Wam jak ją zwiedzać. To będzie mój sposób, a raczej nasz. Opowiem o zaletach ale także o wadach - szczególnie gastronomii.  Niestety. Nie popisali się Włosi. Jedynie pizza, lody i kawa nie zawiodły. Nie zawiodła też kultura i zabytki. Miasto całe. Cztery dni wystarczyły, ale zostałabym dłużej.  Nasz hotel. Locanda(...)poszliśmy do:  Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto z rukolą było mega słone. Byłam tak głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami.  Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro i 12% obsługi. Reasumując, ja osoba bezglutenowa musiałam zdać się na pizzę, bo świeża i chrupiąca. Zdarza się

AZgotuj!
Pizza z patelni 152

Dziś światowy dzień pizzy :-) a ja pierwszy raz po długiej przerwie byłam w pracy :-) dzień minął mi błyskawicznie, a w domu czekał na mnie obiad zrobiony przez męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się(...)tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają piekarnika będą mogli ją zrobić, a nadzienie możecie wybrać dowolne i takie jakie każdy z Was lubi, nawet dla każdego domownika inne :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej

Czary - gary w kuchni
Pizza z wędzoną makrelą i sadzonym jajkiem 175

obiad.W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje...Są drożdże.Są jajka.Czarne oliwki.Uwielbiam pizzę z tuńczykiem.Dlaczego nie spróbować z makrelą?Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna!Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory.Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę przy nim na dłużej

bistro mama
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 263

części, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce , ale można wykorzystać np. dużą pokrywkę oprószoną mąką, z której pizzę łatwo jest przesunąć na kamień. Ciasto  posmarowałam domową lutenicą , rozrzuciłam połówki pomidorków koktajlowych, mini mozzarelle, paski papryki i igiełki świeżego rozmarynu. Pizzę układamy na rozgrzanym kamieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza Margherita 173

Najprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy

Oryginalny smak
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 383

potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię(...)wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi są już fajnie rumiane (wtedy spód na pewno też już upieczony a góra - cóż, przecież jest dobra nawet na surowo ;)) - wszystko zależy od piekarnika ale powiedzmy, że jest to 15-20 minut. Gotową pizzę polewamy znowu czym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza bezglutenowa (bez drożdży) 302

fast food może być zdrowy?  I tak i nie. Typowy fast food należy omijać szerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy nawet hot dog przygotowane w domu, z odpowiednich składników, mogą stać się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki(...)wybrane dodatki (u mnie domowy keczup, ser, oliwki, papryka, zielenina) Przygotowanie: Zmieszaj mąki i siemię lniane, dodaj 3 łyżki oliwy i stopniowo dolewaj wodę, ciasto jest twardsze niż pszenne, ale elastyczne, może się lekko kleić Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 5 minut Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku

pyszne zdrowości
DOMOWA PIZZA 218

Dziś przedstawię Wam prosty, sprawdzony przepis na domową pizzę. Ciasto nie jest za wysokie ale też nie jest całkiem cienkie. Jest pulchne i smaczne, a dodatki można sobie dopasować według swoich smaków :) Składniki: Na ciasto:  * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 4 dkg drożdży świeżych * pół szklanki mleka+ pół szklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta(...)kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona w kostkę i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Wykonanie: Ciasto na pizzę: Pół szklanki mleka wymieszać z połową szklanki gorącej, przegotowanej wody (płyn nie może być ani za gorący ani za zimny). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki letniego płynu

Zrób to smacznie
Pizza z patelni 177

niej tylko dół, cała wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;) PIZZA Z PATELNI Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - ciepła woda - pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych - łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli - pół łyżeczki cukru Przygotowanie(...)ciasta: Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, cukier, sól oraz dodajemy oliwę. Następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji - nie powinno lepić się do rąk, ale nie powinno być również zbyt twarde. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania