pizze robiłam jakiś czas ..[znów sporo zaległych przepisów czeka na opublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko
Moje domowe kucharzenieChciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobra pizza nie jest zła. A dwie to już niebo w gębie! Skusiłam się na domową pizzę. No dobra, nie tak do końca domową, bo ciasto sklepowe, ale mega wyborne, więc tak jakby było domowe ;) Nie napychałam jej zbyt wielką ilością składników(...)przecież nie o ilość, a o jakość tu chodzi. No i oczywiście nie mogłam zapomnieć o sosach. Pycha! Pizza wiejska vs kebab 1 spód do pizzy (28 cm) sos pomidorowy (własnoręcznie robiony)sos czosnkowy (własnoręcznie robiony) kilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo)1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszkikilka plasterków
bastalenaMiały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłaba... Na początku miały być lava cake's. Ale mieliśmy gości i zaplanowaną pizzę. Bałam się, że jak do gorącego piekarnika po pizzy włożę babeczki, to przejdą jej zapachem. A skoro już miałam składniki (tzn. gównie czekoladę i jajka) to najłatwiej było upiec brownie. Ale takie samo? Suche? Pomyślałam o solonym karmelu, który pasowałby idealnie. Jedynym minusem jest
bistro mamaPizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej
Bea(u)ty kitchenmych drzwi i przyniósł zaproszenie. Tak! To w końcu się stało! Ekipa Happy Little Truck od dziś będzie serwować pizzę nie tylko ze swojego wszędobylskiego wozu! Radości mej nie było końca. Bo nie wiem, czy wiecie, ale najlepszą napoletanę można zjeść właśnie u nich. I nie ma w tym ani krzty lizusostwa z mojej strony. Czemu to zawdzięczają? Przede(...)piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza
Food SquareWłaściwie o tym, czy powiemy o pizzy, że jest pyszna w dużej mierze decyduje sos. Dzisiaj przedstawiam niezwykle prosty, ale bardzo dobry pomidorowy sos do pizzy. Sprawia on, że od pizzy nie mogę się oderwać. Składniki: 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 6 dużych listków bazylii sól pieprz
Smak mojego domuMadzia wpadła na pomysł zrobienie mini pizzy. Bo Madzia wpada na różne pomysły. Raz lepsze, raz gorsze, ale każdy z nich trzeba sprawdzać żeby wiedzieć, który to jest ten lepszy. I ten akurat był naprawdę dobry. I pomysł i efekt pomysłu. Świetne połączenie smaków, które zresztą Madzia sama wymyśliła. Właściwie składników było naprawdę minimum, bo tylko szpinak, kozi(...)szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli - aż zmięknie. My mieliśmy taki kupiony cały pęczek, tyle było akurat. W tym czasie nasze spody pizzy smarujemy sosem. Wykładamy na górę podsmażony, podduszony szpinak. Ale tak żeby na samy środku było puste miejsce. Tak wokół środka układamy. A na środek wbijamy po jednym przepiórczym jajku. Pieczemy z termoobiegiem
Marder&Marder Manufacturenadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu.Tym razem postanowiłam zrobić pizzę
Zakręcony WidelecPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa
My Chcemy JeśćKolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza z tym sosem może być też doskonała w wersji wegetariańskiej ( można dodać np. brokuły i pomidory czy jak przyjdzie sezon szparagi ). Całość pyszna, ale niestety dość tłusta, więc
Polska Zupasię tak mega ważne, tak naprawdę są zupełnie nieistotne, a już na pewno świat się nie zawali, gdy zrobimy je trochę później. Oczywiście chęć przygotowania pizzy wobec choroby dziecka to sprawa niezwykle błaha, ale chciałam po prostu wykorzystać tę historię do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami. Na co dzień żyjemy w dużym pędzie, z kalendarzami wypełnionymi(...)każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony sos z pieczonych pomidorów , wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego) i oregano. Stromboli zrobiłam na cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie
Chilli Czosnek i Oliwamnie Polska Szefa) 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 25 dag żółtego sera zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy olej Przygotowanie: Makaron gotujemy al`dente wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę - smażymy na 1 łyżce oleju, przyprawiamy ziołami. Do naczynia żaroodpornego wkładamy odcedzony makaron(...)dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawę do pizzy - mieszamy. Warstwę makaronu przykrywamy połową sera - najlepiej zetrzeć go na tarce. Następnie dodajemy przesmażone warzywa z kiełbasą. Czosnek i papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki - wrzucamy na warzywa. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i zapiekamy (pod przykryciem) 20 min, następnie zdejmujemy pokrywę i posypujemy resztą startego sera i zapiekamy jeszcze
Alutka-Gotujechyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas(...)Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych kuleczek sera, ale równie dobrze mogą to być plastry większych kulek. Wstawiamy do piekrnika
Kolizje Smaków