opinie. Ten wpis jest efektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich(...)było jak trzeba, nawet znaczna ilość rukoli nie przeszkadzała. Kawałki pizzy dodatkowo skrapiałam pikantną oliwą i rozkoszowałam się smakiem, którego w Lublinie wcześniej nie spotkałam. pizza K2 (26 zł) Obie wizyty w Al Nero były bardzo miłe, stoliki zawsze pozajmowane, a chwilę po zwolnieniu się, znów były okupowane przez kolejnych smakoszy. Nie wiem jak jest teraz, ale wróżę
Pasja SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Jeśli znudziła się wam już tradycyjna pizza to zachęcam was do zrobienia pizzy w trochę innej formie niż zwykle. Zaskoczycie w ten sposób swoich bliskich
Marta GotujeOstatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki.. był też kwiat z makiem, a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo(...)cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3 razy, wszystkie w tą samą
Moje domowe kucharzeniepiórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem
bastalenadietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy, ale to nie znaczy, że nie wiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą(...)szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki. Ser się ciągnie, papryka jest gorąca i chrupiąca, ale nie twarda, pieczarki i cebula zachowały "się" genialnie. Skorupkę mamy tylko na górze.Smak? To też jest pewna podróż
Wypisz WymalujDrożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę(...)piekarnik na 210 stopni. Jak ciasto będzie już wyraźnie większe należy podzielić je na dwie części i obie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko
Smaki Przyprawy i KoloryDrożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę(...)piekarnik na 210 stopni. Jak ciasto będzie już wyraźnie większe należy podzielić je na dwie części i obie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko
Kulinarna rozmowaspaliły podczas pieczenia pizzy i całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni z termoobiegiem na jakieś 20 -25 minut. Co chwila zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem już bardzo głodna i bardzo chcę ją zjeść, a po części dlatego, że bardzo łatwo pizzę za bardzo przypiec – trzeba(...)Heat the oven, 230-250 degrees (C) with hot air and put your pizza inside for 20-25 minutes. From to time check the pizza in your oven – pizza burns easily, you have to watch it. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, pachnie i wygląda pięknie, ale nie radzę od jej jeść – gorący ser parzy buzię Jak chwile przestygnie
Martyna Cooksspaliły podczas pieczenia pizzy i całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni z termoobiegiem na jakieś 20 -25 minut. Co chwila zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem już bardzo głodna i bardzo chcę ją zjeść, a po części dlatego, że bardzo łatwo pizzę za bardzo przypiec – trzeba(...)Heat the oven, 230-250 degrees (C) with hot air and put your pizza inside for 20-25 minutes. From to time check the pizza in your oven – pizza burns easily, you have to watch it. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, pachnie i wygląda pięknie, ale nie radzę od jej jeść – gorący ser parzy buzię Jak chwile przestygnie
Martyna CooksPrzygotowując pizzę nie trzymam się przepisów, każda kompozycja smakowa powstaje pod wpływem chwili i produktów które mam pod ręką.Chyba nigdy nie jadłam dwóch takich samych, ale ta była naprawdę bardzo smaczna. Pizza wiejska 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy kiełbasa wieprzowa ser żółty sól, pieprz, bazylia Kiełbasę pokroiłam cienkie plasterki i zrumieniłam
Zapiski Młodej Żonymoże przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki + rukola + camembert widziałem swego czasu na… pizzy. Była swoją drogą bardzo dobra, ale postanowiłem wykorzystać tę inspirację w daniu, które możemy bardzo szybko i łatwo przygotować w domu (co nie znaczy, że nie napiszemy w przyszłości niczego na temat(...)pizzy). Omlet, i to taki w dość podstawowej postaci – jajka, jogurt, sól i pieprz – jest wówczas dość oczywistym wyborem. Warto przy tym usmażyć go jak na „klasyczny” omlet przystało na maśle, gdyż smak tego ostatniego dobrze komponuje się zarówno z kurkami, jak i kremowym camembertem. Do usmażenia grzybów można już jednak użyć oliwy. Dobrze też byłoby, aby ser był względnie
Kulinarna Pokusapizzę na blaszce, którą dostałam w komplecie z piekarnikiem - jest duża, kwadratowa i nie mam problemu ze zmieszczeniem pizzy - no chyba, że później w brzuchu... Bardzo lubię pizzę na cienkim spodzie i taką też właśnie robię. Mocno wałkuję, do otrzymania oczekiwanej przeze mnie grubości, czasem jest jednak tak, iż mimo dużej blachy ciasto się nie mieści - ale(...)którą miałam w domu. Gdy skończymy chomikować w brzegach pizzy, przechodzimy do posmarowania jej sosem. Bardzo nie lubię gdy pizza jest sucha, dlatego zawsze pamiętam o sosie. Posmarowaną pizzę zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut. Na zdjęciu obok widać również posmarowane brzegi pizzy, to jest też już kwestia indywidualna jak i skład
dlaSmaQczęści (w moim przypadku podzieliłam na dwie części ponieważ mam w miarę dużą patelnię ale jeżeli mamy mniejszą to ciasto dzielimy na 3 części) Jeden kawałek ciasta rozwałkuję na wielkość patelni, drugi na razie odkładam na bok i rozwałkuję go dopiero gdy usmażę pierwszą pizzę. Aby łatwiej było mi rozwałkować ciasto blat smaruję olejem i rozwałkowuję na wielkość patelni(...)przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy Smażenie pizzy : Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też nie na średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni) . Pizzę najpierw smażę z jednej strony pod przykryciem około
Uwaga Babcia GotujeWędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się(...)zaciemnionym miejscu. Jest pyszny. Aromatyczny, o głębokiej barwie i pełni smaku. Smakuje zarówno na przysłowiowej kanapce jak i po przetworzeniu. Ja wypróbowałam go do zapiekanki obiadowej, ale domyślam się że na pizzy też zrobiłaby furorę. Po upływie tych dwóch tygodni spokojnie można przechowywać go w lodówce. Jeśli więc jesteś amatorem wędlin dojrzewających - to weź się do roboty i zrób
Kuchnia po mojemuMirjam Mous "Password", str.241 W książce nie zostało sprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej(...)minut (do momentu aż ciasto ładnie zacznie wyrastać). Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, oprószyć całość żółtym serem i oregano , ponownie wło żyć do piekarnika. Piec do momentu aż pizza będzie ładnie rumiana (czyli gdzieś kolejne 5-7 minut
Passions hobbies life