wielu próbach i poszukiwaniach idealnego przepisu na ciasto do pizzy w końcu się udało. Przepis Tomka ( tu znajdziecie też kilka porad) znalazła i przetestowała najpierw moja siostra, ale i ja się w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne. Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA
Bon appetit mon amiekominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka jak na polskie, nadmorskie standardy. Jeszcze tylko gdybyśmy mieli bliżej do plaży i do centrum to byłoby idealnie. Ale nie o tym miało być. Nadmorska dieta cud. Brzmi cudownie prawda? Pewnie czytelnik pomyśli - no tak piękna kuchnia, morze blisko - idealne warunki, żeby rybne cuda przyrządzać. Do tego przeróżne(...)się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna Doskonałym uzupełnieniem naszej zdrowej diety stał się napój o bursztynowej barwie
Kuchnia po mojemuwiększego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała
Weekendy w domu i ogrodzieprodukcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie(...)godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki. Pizza chleb 1,2 kg levain 2 łyżeczki soli 2 kulki mozzarella zioła do posypania Wymieszaj levain z solą. Podziel na 4 porcje i oformuj kule. Rozwałkuj na okrągłe dosyć grube placki. Posyp
codojedzeniarozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C, potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł. Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto(...)Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.Przepis pochodzi stądPieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber. Chleb piekłam
Proste Potrawyuwaga - do lasagni wykorzystałam mieszankę dwóch serów - tradycyjnej mozzarelli (tylko, że preferuję nie tę w kulkach, lecz taką przeznaczoną do pizzy, którą można zetrzeć na tarce) oraz sera dojrzewającego o wyrazistym, intensywnym smaku. Mozzarella świetnie się topi, ale jest trochę za mdła dla warzywnego farszu. Polecam więc wykorzystanie dowolnego intensywnego sera, może być nawet pleśniowy z niebieską pleśnią(...)mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania Przygotowanie: Obierz cebulę i pieczarki i włóż do pojemnika robota kuchennego. Rozdrobnij je naciskając kilka razy przycisk puls. Możesz je też drobno posiekać nożem, ale tak jest szybciej
Chilli Czosnek i OliwaPiotrek ostatnio częściej gotuje poza domem niż w naszej kuchni, ale jak już się zabiera za domowe gotowanie to ostatnio przygotowuje same mięsne smakołyki typu kurczak faszerowany, czy też kotlety à la pizza. Kotletów do tego dania nie panierujemy w bułce tartej, jak w tradycyjnych kotletach schabowych, tylko w mące, jajku i ponownie w mące, potem je smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam, ale my nie jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto i zostawiłam je do wyrastania(...)rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;) Ciasto na pizzę 0,5 kg mąki niepełna łyżka cukru niepełna łyżeczka soli 25 ml oleju 0,250 ml wody letniej 50 gr drożdży Drożdże włożyć do miseczki ( u mnie makutra ) dodać cukier, dodać 2 łyżki wody letniej oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą
Kuchnia na wzgórzunaszych Panów kupnymi chipsami itp, ale warto pokusić się o domowe przekąski. Przynajmniej czasami. Mistrzostwa dość długie, meczy co nie miara, więc bez przesady oczywiście - bo się zaharować w kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto(...)minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie, a ostatnie 4 na środkowym, ale to już każdy ma swoje sposoby na własne piekarniki ;) Tak samo jak i pomysły na ulubione dodatki. Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy
Kuchnia po mojemuprzeróżnymi makaronami! Dziś postawiłam na pełnoziarnisty , po które sięgam ostatnio coraz częściej – nie tylko ze względów zdrowotnych , ale i smakowych. Zrobiłam przepyszny sos pesto … połączyłam go z makaronem .. pomidorkami koktajlowymi … delikatną mozzarellą … i powstała obłędna pizza makaronowa , która zachwyciła wszystkich! SKŁADNIKI:SOS BESZAMELOWY:- mąka – 1 łyżka– masło – 1 łyżka– mleko(...)smakuDODATKOWO:- makaron świderki pz. – 300 g– pomidorki koktajlowe – 50 g– ser mozzarella – 1 szt– oregano – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę. Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając. Kiedy zacznie gęstniec doprawiamy solą i gałką muszkatałową.Mieszamy z makaronem.Wykładamy
Ostra na SłodkoCebularze z pieczarkami Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na zimno . Tak już mają , że jak sobie coś upatrzą muszę to tłuc praktycznie co dziennie aż się im znudzi . Hitem tego tygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz cebulki i sera jeszcze
Ogrodnik w podróżysoczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy na warsztatach, ale chętnie przetestowałabym ten piekarnik w domu i upiekła w nim np. pizzę. Piekarnik posiada oczywiście więcej przydatnych funkcji, jak podwójnie szklone drzwi dzięki czemu ich zewnętrzna powierzchnia pozostaje zawsze chłodna, program łatwego czyszczenia bez użycia
Chilli Czosnek i Oliwawyświetlił fajną propozycję. Chrupiące placki socca z mąki ciecierzycowej. Po upieczeniu są chrupkie, cieniutkie jak płatki papieru, niezbyt kaloryczne i świetnie zastępują pizzę jako poobiedni lub kolacyjny przegryzak. KUKBUK sugeruje pieczenie w formie żeliwnej – ale umówmy się, ilu z nas ma żeliwa w domu… Ja piekłem na metalowej blaszce z piekarnika.... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuwarzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie
Ewa w kuchni