pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ
Moniki Smakołykirozkochało? Swoją nazwę, jak część z Was pewnie się domyśla, zawdzięcza połączeniu słów pizza i cookie . Pomysłodawcą Pizookie jest amerykańska sieć restauracyjna BJ's Restaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność(...)królujące w karcie deserów tiramisu czy nie zawsze właściwie przygotowany creme brulee. U mnie już zajmuje czołowe miejsce na liście ulubionych deserów. Odmian i wersji Pizookie jest wiele, ale łączy je podstawowa zasada - ciastko podajemy lekko niedopieczone, dzięki czemu możemy się delektować wspaniałym ciągnącym czekoladowo-orzechowym wnętrzem. W przepisie, z którego korzystałam (klik) zamieniłam pekany na moje ulubione
KUCHARNIAczosnkowy Light? Dla leniwych? Ale o co się rozchodzi? Już tłumaczę. Light, bo bazą jest wyłącznie jogurt naturalny, czyli nie dodajemy śmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło
Blondynka Gotujekuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować do jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad, ale również śniadanie, czy kolację. Mi smakują w każdym wydaniu, ale najbardziej wytrawne. Do przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek).Wyrzucamy chleb
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamojej kuchni i przeważnie przegrywa z pizzą. Zrobiłam je trzeci raz w domu, natomiast w pracy robimy je co tydzień, zawsze w środy. Chociaż nie przepadam za tym wypiekiem, wczoraj miałam wielką ochotę na kawałek kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim(...)uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej wielkiej formie, piekłam w małych foremkach do tart. Do quiche, podobnie jak do tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym
Kuchnia PrezydentowejKochani! Razem z Zomato ogłaszamy konkurs! Mamy dla Was do rozdania dwa vouchery! Dwa niesamowite vouchery do tajskiej restauracji Suparom Thaifood na 150 zł!! Ale to nie wszystko! Do każdego vouchera dodatkowo przypada masaż tajski dla dwóch osób!!!! Chcemy, abyście opowiedzieli nam o swoim ulubionym tajskim daniu (może gotujecie je w domu, albo jedliście kiedyś(...)które będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni! Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy! Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej Donny Hay ! Pozmienialiśmy proporcję, dodaliśmy dużo więcej sera i oprócz parmezanu do pizzy trafił też cheddar! Sama opcja z kalafiorem, migdałami i serem
Plate of Joyzrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania(...)grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty (jak pizza).Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia.Sos tzatziki:Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok.Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny.Doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego! :)* moim ziemniakom taka ilość mąki wystarczyła, ale tym bardziej wodnistym trzeba dosypać więcej. Masa nie powinna się
Kraina Miodem Płynącanależy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą). Składniki (4 porcje): Ciasto: 170 g mąki z kaszy gryczanej 40 g siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu
Powiedz dietom niejadła. A wczoraj? Wzięłam lody, dwa razy polizalam i w sumie by starczyło, ale były tak dobre, że wszystko zostało pochłonięte :D Nie mogło się marnować! Och tak mi się zamarzło zjeść zapiekankę i w sumie oxy wyszło mi naprzeciw z przepisem na "mini pizzę" Czyż ten plan żywieniowy nie jest genialny? Obiadki u teściowej zawsze spoko! ZDJĘCIA
fitolarun.blogspot.comwypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik
Powiedz dietom niejest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :)SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży 1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy FARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy )pieczarki 3 sztczerwona cebula
Basia w kuchnimumia wzbudziła ogólny zachwyt - i tak, wiem, nieładnie tak się chwalić, ale nic na to nie poradzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj(...)przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne. Sprawdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Frendsie - nowa fotograficzna moda na zdjęcie z Przyjaciółmi. #Frendsie nie promuje indywidualnej osoby, ale wspólną zabawę ze znajomymi. Jako, że prowadzę bloga kulinarnego, samo #Frendsie jakoś mi nie podpasowało, więc postanowiłam zaprosić swoich Przyjaciół i wspólnie coś ugotować. Po wspólnych naradach ustaliliśmy, że będzie to pizza. Nie ukrywam, że rzadko zapraszam kogoś do swojej kuchni, bo jak wiecie, kuchnia
CookYourself