lasów. Występuje od maja do października. Jej kapelusz i trzon są koloru białego. Blaszki lekko różowe w miarę dojrzewania ciemnieją do prawie czarnego. Są dość pospolite w naszym kraju, ale nie powinno się ich zbierać, gdyż mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich i toksycznych substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące z hodowli. Można je dostać w sklepach(...)grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze są młode o białych kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów
Wiem co jembułeczek : Zaczyn : * szklanka mąki pszennej chlebowej * centymetrowy pasek drożdży * niecała szklanka ciepłego mleka bądź wody * szczypta cukru Ciasto : * szklanka mąki pszennej chlebowej * szklanka mąki typ 0, do pizzy * 8 łyżek oleju rzepakowego * 2 żółtka * szczypta soli Przygotowanie : Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki połączyć z solą, dodać olej roślinny, żółtka oraz zaczyn. Wyrobić ciasto(...)Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go w mojej kuchni jak najwięcej i jak najczęściej
Magiczne Życie MartyDziś zapraszam na smaczną i kolorową zapiekankę. Wyszła naprawdę pyszna i uważam, że to jedna z najlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od
Monia miesza i gotujedokładnie roztrzepujemy lub miksujemy, przelewamy do kokosu, dodajemy cukru trzcinowego i całość ponownie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem(...)ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Moniki SmakołykiHash", no właśnie. Otóż moi drodzy nie chodzi tu o haszysz, ale o siekaninę, mięso siekane, bałagan. To właśnie znaczy słowo hash. Tak więc dziś przedstawiam Wam niezwykle pyszny bałagan na patelni. Moją patelnię Woll już poznaliście jakiś czas temu ( "O tym jak Lite Diamont Woll podbił moje serce i kuchnię" ) i wiecie, że bardzo ją lubię(...)dość obszerny post z informacjami, co to za mięso, skąd się wzięło i gdzie można kupić najlepsze. I tym razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka
Blondynka Gotujebyłam kilka razy, więc postanowiłam napisać o nim coś więcej, zwłaszcza, że była okazja, bo postanowiliśmy spotkać się tam z przyjaciółmi podczas przerwy świątecznej. Podczas pierwszej wizyty zamówiliśmy pizzę z czterema serami (cena ok. 19 zł). Smaki serów dobrze się komponowały, ciasto było wypieczone i dość cienkie, więc jedliśmy ją z przyjemnością. To chyba jedna z lepszych, jaką ostatnio(...)dyni z kluseczkami szpinakowymi (7 zł). Gulaszowa była bardzo dobrze doprawiona, treściwa i wyjątkowo smaczna. Za tą cenę zdecydowanie warto. Moja zupa dyniowa była kremowa, z bardzo dobrymi kluseczkami, ale jak dla mnie zbyt mało doprawiona. Plasterki chili nie spełniły swojego zadania, jeżeli miały inne niż dekoracyjne. Znajomi zamówili piwo pszeniczne
Pasja SmakuOstatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu mojewypieki.com . Od razu czułam, że
W kuchni u Monikiwczorajszym obżarstwie dzisiaj coś zupełnie z innej beczki. Nie będzie to potrawa sama w sobie, ale dodatek, który możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki(...)Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus
mojewypiekiinietylkoskusiłam się na dwa kawałki :D Spód pięknie wyrósł, w środku był puszysty i mięciutki, a na zewnątrz chrupiący, a więc dla mnie idealny :) A smak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy, rozpływający się w ustach - pycha! Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzywek :) Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody(...)papryka słodka, pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska (Targroch)- po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji Dodatki: tarty ser PRZYGOTOWANIE: 1. ZACZYN - w garnku podgrzej wodę, ale nie zagotuj! Rozpuść drożdże. Dodaj ksylitol i mąkę gryczaną. Wymieszaj delikatnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże znacząco nie urosną
Zdrowie na języku :Pgwarantuję, że każdy miło spędzi czas. Oprócz restauracji i stanowisk wędkarskich wokół stawu, do dyspozycji gości jest pięknie przystrzyżone mini boisko piłkarskie, boisko do siatkówki oraz trochę prowizoryczny, ale zaopatrzony plac zabaw dla dzieci. Kiedy Mąż wędkuje, Żona wyleguje się na słonku (wariant optymistyczny), albo opiekując się dzieciakami na placu zabaw próbuje się przy okazji powylegiwać ;) (wariant prorodzinny, prospołeczny(...)Łowiska , żeby nie pleść bzdur ;) Świeże ryby - smażone bądź z pieca stanowią trzon menu restauracji, obok dań z grilla i kuchni wojskowej. Karta dań nieprzesadzona. Porcje naprawdę duże, a pizza z pieca - PRZE_PYSZ_NA. Już dla niej samej warto tam zajrzeć. Ceny dań przystępne. Wszystko ładnie i stosunkowo szybko podane. Tylko stoliki za małe do tak dużych porcji ;) ...Wujek
Kuchnia po mojemupodróż po południowej Polsce. Początkowo planowaliśmy trochę dłuższy przejazd - w kształcie głowy krasnoludka (mamy wybujałą wyobraźnie) - jednak w związku z awarią auta zakończyliśmy naszą tegoroczną przygodę we Wrocławiu. Ale po kolei.Mieliśmy nie jechać w tym roku na wakacje. Później planowaliśmy wyjazd na kolejny w życiu Eurotrip. Jednak ostatecznie postanowiliśmy pozwiedzać trochę Polskę. Dla tych, którzy(...)planowaliśmy zjeść, jednak czas oczekiwania (ponad 40 minut) nas odstraszył, więc ruszyliśmy w poszukiwaniu czegoś mniej zatłoczonego - tego dnia wcale nie było to łatwe. Ostatecznie wybraliśmy wcześniej zareklamowaną pizzę z pieca. Tradycyjna Hawajska i Pepperoni 50 cm szerokości na cienkim, kruchym cieście. Muszę przyznać, że naprawdę smaczna. Choć po powrocie do domu zrobiłam własną z której byłam bardziej zadowolona
Słodkie Przyjemnościszaleństwo. Pierwsi docenili go Włosi i odkryli jego niesamowite właściwości kulinarne, a bakłażan stał się przysmakiem w kuchniach krajów śródziemnomorskich. W naszym kraju bakłażan pojawił się w XV wieku, ale używano go tylko do dekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym, zielonym czy marmurkowym. Ma nawet swoje święto(...)jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni
My Chcemy JeśćZnakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku
Gotowanie Patkibędzie miało szans na jakiekolwiek efekty. DietaJak wiemy na osiągnięcie zgrabnej sylwetki potrzebujemy 70% odpowiedniego wyżywienia, to będzie pół naszego sukcesu. :) Nie jestem dietetykiem, aby układać specjalne diety, ale trzeba zapamiętać kilka ważnych zasad dotyczące żywności jakie musimy jeść. wykluczamy nie zdrowe jedzenie, typu fast-foody, chipsy, batony i inne przekąski, które nie dają nam żadnych pożytecznych wartości odżywczych(...)właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie wykonane tortille, pizze itd; białe pieczywo na razowe lub pełnoziarniste. jedzmy 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, kiedy odczujemy sytość głodu. pijmy dużo płynów. Słodzone napoje zamieńmy na wodę mineralną, zieloną
Truskawkowa Fiestabardzo chuda i bardzo białkowa potrawa, która z grubsza wpisuje się w granice diety Dukana, ale polecam ją każdemu dbającemu o linię. Aha, nie jest to oczywiście quesadilla, ale na Dukanie trudno zbliżyć się do niej bardziej. Lista zakupów: Naleśnik Dukana: 2 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) Nie mąki! 1 jajko ½ szklanki mleka 0% 2 plasterki żółtego sera Piórko(...)papierowego) i smażymy naleśnik z dwóch stron. W międzyczasie kroimy wędlinę i ser w cienkie paseczki. Przekładamy usmażony naleśnik na talerz, po czym obkładamy go szynką i serem jak pizzę. Składamy naleśnik na pół i wkładamy do mikrofalówki na 2,5–3 minuty. Wykładamy danie z powrotem na talerz i kroimy na 4 części. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis
Proste-przepisy.pl