ala pizza - 1605 przepisów (strona:75/107)

Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 295

200 g makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki

Świat Domowej Kuchni
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 174

zrobić paliwo do ciężkiej pracy zawodowej? Jest kilka opcji. Można po prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki pełnoziarnistej, gdyż ta powstaje z przemiału całego ziarna pszenicy(...)czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec aż chleb zbrązowieje, a po włożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł. Gotowe. Podstawowe składniki - mąką pełnoziarnista 4 zł, drożdże 1,5 zł. Wysmarować pajdę prawdziwym polskim masłem i zjeść ze smakiem

Right Behind The Kitchen
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 151

opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko (przed użyciem sparzyć; u mnie na 1 kg mięsa zużywam 2 jajka). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną majeranku i ostrą papryką(...)sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii, ewentualnie mięty. Można także posypać tartym parmezanem. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Fasola Gigantes Plaki Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Produkty zbożowe 194

glutenu i są lekkostrawne. Produkty zbożowe dostarczają nam przede wszystkim energię niezbędną do działania. To właśnie one są doskonałym źródłem węglowodanów, które w postaci skrobi zapewniają nie tylko energię, ale również poczucie sytości na dłużej. Produkty zbożowe to również bardzo cenne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B oraz minerały, w tym niezbędne dla organizmu żelazo. Innym atutem produktów(...)jedzeniem pszenicy? Chodzi tutaj głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie i wiązanie produktów wykonanych z mąki. To właśnie dzięki mocy glutenu wypieki są pulchne, ciasto na pizzę się ciągnie, a pierogi łatwo się lepią. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu. Większym problemem jest niestety fakt, iż pszenica jest modyfikowana genetycznie, przez co nie zawiera zbyt wielu wartości

Codogara
Muffinki pizzowe 239

Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży(...)być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół). Inspiracja: Szusz gotuje

Kto ugości moich gości?
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 290

rozwarstwiały więc tym razem postanowiłam zrobić bułki po swojemu. Z racji tego że farsz pozostał mi z przepisu na Paprykę faszerowaną  postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy(...)dokładnie mieszamy. Jak ciasto będzie już sprężyste przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowuje je bardzo cienko ale nie aż tak bardzo by przedzierało, na oko 3 mm. Wycinamy kółka, ja przy pomocy miseczki metalowej i układamy na środku ser żółty. Na ser układamy farsz

Piekielna Kuchnia Pati
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 176

książka która samymi zdjęciami zachęca nas do gotowania. Wydana jest w twardej oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów: Pierwszy(...)znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników

Marta Gotuje
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 177

Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku -  dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika  Gorenje  i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich(...)kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt  HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt

Kulinarne przygody Gatity
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 175

niż rogaliki, ale mniejsza o to :-) Najważniejsze jest to, że są niesamowicie puszyste, delikatne i leciutkie, niczym bawełna. A przy tym pyszne!!! Ciasto nie jest za słodkie, ale w połączeniu z dżemem i syropem tworzą harmonijną całość. Rozeszły się błyskawicznie! Polecam!!! Składniki na zwoje bawełny, czyli rogaliki z dżemem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ROZCZYN(...)części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 łyżeczki dżemu (na brzegach koła) i zwijamy ku środkowi. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że zawijańce jeszcze urosną, odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno żytni na zakwasie 167

chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Muszę powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo(...)mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą

UgotujmyTo.pl
Ślimaczki z pieczarkami 197

wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na wersję z szynką i pieczarkami. Składniki na ok. 20 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pieczarek Ok. 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 1 cebula Ketchup pikantny (u mnie pudliszki) Przyprawa do pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć

Fabryka pomysłów
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 170

lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki(...)mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia
Uszka z kapustą i pieczarkami 198

ostatnio jestem zajęta, że przegapiłam I rocznicę bloga. Właśnie w grudniu o tym czasie pojawił się pierwszy wpis na blogu. Długo się do niego przygotowywałam, wahałam, ale powstał pierwszy post , a potem kolejny i kolejny.... Tak minął szybko rok. W ciągu tego czasu było tylko kilka dni, kiedy nie pojawił się nowy przepis. Codziennie mam dla Was coś nowego(...)folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt.Skleić boki i dwa rogi trójkąta skleić

O kuchni z uczuciem
Mandazi 142

części kontynentu. Trochę przypominają nasze pączki jednak dodatki takie jak mleko kokosowe, cynamon , kardamon zmieniają ich smak. Na pewno są też dużo mniej słodkie.  Przetestowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy. Pochodzi ze strony tasteoftanzania.com (wprowadziłam tylko kilka drobnych zmian). Jeśli chodzi o ich kształt to przybierają one różne formy, niektórzy przygotowują mandazi kwadratowe, inni okrągłe lub trójkątne(...)minuty wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy je na 4 części, formujemy okrąg i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1-2 cm. Kroimy ciasto na trójkąty ( tak jak pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania