zupa - 39353 przepisów (strona:1582/2624)

Stalowym Widelcem po Patelni 224

stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz(...)lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą nam wystygł, żeby schować zupę do lodówki? Chyba tylko ja :) Waga stalowych też dla mnie jest nie poręczna, w myciu mi przeszkadza i o podrzucaniu mięska mogłam zapomnieć

Blondynka Gotuje
Zupa brokulowo - kalafiorowa 128

miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min  Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy  I juz mamy gotowa zupe do sporzycia  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Zupy w obiektywie 107

Zapraszający oraz eksperci, czyli fotograf Piotr Haltof i stylistka Junona Lamcha, kładli od samego początku spotkania ogromny nacisk na zaaplikowanie nam jak największej ilości informacji dotyczących fotografowania jedzenia i zup w szczególności a mniejszy na gotowanie, z którym zwykle jednak dużo lepiej sobie radzimy :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Barszcz ukraiński 211

Wersji tej potrawy jest bardzo wiele bo to jedna z popularniejszych zup, ale każda gospodyni robi ją po swojemu i nieco inaczej. Mnie zapadły w pamięć słowa Ukrainki z jakiegoś programu podróżniczo - kulinarnego, która mówiła, że na Ukrainie zwykle gotuje się ją na wieprzowych żeberkach a sposób rozdrobnienia warzyw dużo mówi o gotującym. Ponoć jeśli gospodyni zależy na dobrej opinii(...)jarzyny pokroi ręcznie, nawet jeśli będzie gotowała kocioł zupy. Starte spotyka się raczej w masowych jadłodajniach. Myślę, że coś w tym jest, ale w dzisiejszych zabieganych czasach nikt się nie obrazi dostając barszcz z jarzynami startymi na tarce. Można go też ugotować bez wkładki mięsnej bo smaków w nim jest dość i bez niej. Ja użyłam fasolki z puszki

Smaczna Pyza
Zupa z zielonego groszku i rzeżuchy 152

żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa z młodych warzyw 162

Śmieciówka , śmieciara , śmietniczka albo "mama przeleciała przez ogród" - takie nazwy padły gdy pokazałam swoją zupę na fanpagu bloga . Jedni ją uwielbiają, inni nie - na przykład mój mąż jej nie cierpi czego nie potrafię zrozumieć. Jest pełna różnorodnych warzyw, smaków, faktur i za każdym razem nieco inna bo dodaję takie warzywa jakie akurat mam. Dzięki temu nigdy mi się

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowo - kurkowa po podlasku 120

kocha to co robi. Zawsze dostanę tam coś dobrego co mogę od razu wykorzystać do przygotowania posiłku. A skoro nazbierałam też kurek to aż się prosiło o gęstą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wielogrzybowa zupa z makaronem 247

kształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza tym taki gotowy zdecydowanie upraszcza życie co na pewno sami doskonale wiecie. Wystarczy otworzyć opakowanie, ugotować i już, można podawać. Do zupy grzybowej uszka pasowały doskonale. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 211

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Makaron i chwasty. Zupa wiosenna. 181

chwasty ! Przyniosłam do domu gwiazdnicę pospolitą i bluszczyk kurdybanek z zamiarem ugotowania czegoś dobrego. Żeby było szybko, smacznie i pożywnie dorzuciłam makaron i już po kilkunastu minutach zjedliśmy smakowitą zupę. Zobacz także przepis na inne dania z gwiazdnicą i bluszczykiem kurdybankiem : Ziemniaki faszerowane z chwastami Bruschettę z pomidorami i gwiazdnicą Tortillę z ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
C - Wielkanocny żurek 182

ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony   z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórkowa z curry i jogurtem 165

Ogórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:) Ogórkowa z curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 153

mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu   Propozycja II   Zupa krem ze świeżego ogórka(...)Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym  po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym   Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grochówka na wędzonce 220

kościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa zabielana śmietaną 237

mąki pszennej natka pietruszki makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania