stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz(...)lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą nam wystygł, żeby schować zupę do lodówki? Chyba tylko ja :) Waga stalowych też dla mnie jest nie poręczna, w myciu mi przeszkadza i o podrzucaniu mięska mogłam zapomnieć
Blondynka Gotujemiekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy I juz mamy gotowa zupe do sporzycia Smacznego
Klaudynkowa kuchniaZapraszający oraz eksperci, czyli fotograf Piotr Haltof i stylistka Junona Lamcha, kładli od samego początku spotkania ogromny nacisk na zaaplikowanie nam jak największej ilości informacji dotyczących fotografowania jedzenia i zup w szczególności a mniejszy na gotowanie, z którym zwykle jednak dużo lepiej sobie radzimy :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWersji tej potrawy jest bardzo wiele bo to jedna z popularniejszych zup, ale każda gospodyni robi ją po swojemu i nieco inaczej. Mnie zapadły w pamięć słowa Ukrainki z jakiegoś programu podróżniczo - kulinarnego, która mówiła, że na Ukrainie zwykle gotuje się ją na wieprzowych żeberkach a sposób rozdrobnienia warzyw dużo mówi o gotującym. Ponoć jeśli gospodyni zależy na dobrej opinii(...)jarzyny pokroi ręcznie, nawet jeśli będzie gotowała kocioł zupy. Starte spotyka się raczej w masowych jadłodajniach. Myślę, że coś w tym jest, ale w dzisiejszych zabieganych czasach nikt się nie obrazi dostając barszcz z jarzynami startymi na tarce. Można go też ugotować bez wkładki mięsnej bo smaków w nim jest dość i bez niej. Ja użyłam fasolki z puszki
Smaczna Pyzażeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚmieciówka , śmieciara , śmietniczka albo "mama przeleciała przez ogród" - takie nazwy padły gdy pokazałam swoją zupę na fanpagu bloga . Jedni ją uwielbiają, inni nie - na przykład mój mąż jej nie cierpi czego nie potrafię zrozumieć. Jest pełna różnorodnych warzyw, smaków, faktur i za każdym razem nieco inna bo dodaję takie warzywa jakie akurat mam. Dzięki temu nigdy mi się
Smaczna Pyzakocha to co robi. Zawsze dostanę tam coś dobrego co mogę od razu wykorzystać do przygotowania posiłku. A skoro nazbierałam też kurek to aż się prosiło o gęstą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza tym taki gotowy zdecydowanie upraszcza życie co na pewno sami doskonale wiecie. Wystarczy otworzyć opakowanie, ugotować i już, można podawać. Do zupy grzybowej uszka pasowały doskonale. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie
Smaczna Pyzachwasty ! Przyniosłam do domu gwiazdnicę pospolitą i bluszczyk kurdybanek z zamiarem ugotowania czegoś dobrego. Żeby było szybko, smacznie i pożywnie dorzuciłam makaron i już po kilkunastu minutach zjedliśmy smakowitą zupę. Zobacz także przepis na inne dania z gwiazdnicą i bluszczykiem kurdybankiem : Ziemniaki faszerowane z chwastami Bruschettę z pomidorami i gwiazdnicą Tortillę z ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOgórkowa jest jedną z naszych ulubionych zup. Ma charakterystyczny smaczek, wzbogacony dodatkiem curry i aksamitnie jogurtową powłoczkę co podnosi jej atrakcyjność w oczach dbających o linię. Dodatkowe atuty poniższej propozycji to wyłącznie bezmięsne składniki oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:) Ogórkowa z curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka(...)Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno
Monia miesza i gotujemąki pszennej natka pietruszki makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotuje