Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi
Kulinarny karnet Christopheraszafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną. Nalać, a właściwie nałożyć bo zupa jest gęsta , na talerze i smacznego
Kulinarny karnet Christopherawarzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą
Czerwień i błękittermometry wskazywały nawet 21 kresek, a noce, ciepłe i ciche, sprzyjały wspólnym spacerom we dwoje. Niestety, niedzielny deszcz przerwał sielankę. Aby rozgonić chmury i pochmurny nastrój, słonecznie żółtą proponuję zupę. Prosta, szybka i smaczna. Bo czego studentowi więcej? KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. /własny;/ na 2-3 porcje 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula
W kuchni Karmel-itkijesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;) Składniki: groch łuskany połówki 200 g marchew 3 szt ziemniaki 5-6 szt seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone
głodny alergikJedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy
chwile dla mniePRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać porcje rosołową i włoszczyznę, gotować do miękkości, w trakcie gotowania dodać groch i przyprawy, gotować. Gdy już groch będzie rozklejony, wsypać do zupy makaron, gotować doprawić do smaku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusikurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska. Polecam też zupy krem dyni , kalafiora , cukinii i brokuła Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut
Aga w kuchniSkładniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z kurek , kalafiora i brokuła Przygotowanie: Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją blenderem
Aga w kuchnidodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli. Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy. Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin. Rosół serwujemy z makaronem
Kuchnia Łukaszapieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki oraz pokrojoną w plastry piersią kurczaka. Gotowe
Mango PapajaNigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku
Truskawkowa Fiestailości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól
Kulinarne przygody Gatitynami, a mnie został po nich przepis na szybki chłodnik. Ale ponieważ zapowiadają, że lada moment zrobi się znowu gorąco, to może komuś się przyda przepis na odświeżającą zupę ? :-). W tym sezonie robiłam kilka chłodników, miedzy innymi gazpacho , chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy , ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc
Kulinarne przygody Gatity