 Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 46
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 46podawać? Najlepiej z masłem czosnkowym. Przepis na wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej
Blendman Zakwas na żur bezglutenowy 50
Zakwas na żur bezglutenowy 50adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do przygotowania domowego zakwasu na zupę Wielkanocną. Polecam Wam do tego płatki z mielonego siemienia lnianego. Zakwas z lnu powstaje w tydzień. Jest bardzo aromatyczny a przy okazji bezglutenowy. 💖 Przepis na Zakwas z płatków lnianych: Do wyparzonego słoika wsypujemy porcję płatków lnianych. Do dużego słoika wystarczy nawet 50g. Wlewamy letnią wodę w proporcji
prawdziwe jedzenie Zakwas na czerwony barszcz 47
Zakwas na czerwony barszcz 47adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Właściwości lecznicze zakwasu docenią wszyscy mający problemy zdrowotne. Zakwas buraczany można popijać na surowo lub zrobić z niego domową pyszną zupę. Składniki: pół kilo buraków kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy ziele angielskie woda Buraki obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika razem z przyprawami i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy
prawdziwe jedzenie Ponad 20 przepisów na szybkie i tanie przekąski na imprezę! 64
Ponad 20 przepisów na szybkie i tanie przekąski na imprezę! 64szybkie i tanie przekąski na imprezę! Postaw na pucharki do deserów i przekształć każdy deser w dzieło sztuki Bałagan w kuchennej szufladzie? Organizer na sztućce przychodzi z pomocą! Zupa kukurydziana z serkiem topionym Prosty sernik z brzoskwiniami bez spodu Deser KitKat w pojemniczkach – PRZEPIS
Via Gusto Najlepsza włoska oliwa – z jakiego regionu pochodzi? 78
Najlepsza włoska oliwa – z jakiego regionu pochodzi? 78jest niezwykle wszechstronne. Może być używana na zimno jako dressing do sałatek, co pozwala wydobyć pełnię smaku warzyw. Dodatkowo oliwa z oliwek świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, zup i dań mięsnych, nadając im wyjątkowego charakteru. Warto także pamiętać, że oliwa z oliwek extra virgin może być stosowana do pieczenia, co pozwala na uzyskanie aromatycznych i zdrowych wypieków
Słodkie okruszki Dieta płynna bogata w białko i kalorie – wsparcie dla osób osłabionych i rekonwalescentów 67
Dieta płynna bogata w białko i kalorie – wsparcie dla osób osłabionych i rekonwalescentów 67pacjenta. Węglowodany powinny stanowić około połowę wartości energetycznej diety, a tłuszcze około jedną trzecią kaloryczności. Jakie produkty warto włączyć do diety płynnej? Dieta płynna może być różnorodna i smaczna. Zupy krem przygotowane na bazie warzyw stanowią doskonałe danie główne. Koktajle białkowe na bazie mleka lub jogurtu naturalnego mogą służyć jako wartościowe przekąski. Buliony warzywne lub mięsne dostarczają cennych elektrolitów
Słodkie okruszki Czy kiełki trzeba moczyć? 65
Czy kiełki trzeba moczyć? 65małe rośliny, które rozwijają się z nasion. Są one bogate w składniki odżywcze i stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Kiełki są popularne w kuchni, szczególnie w sałatkach, kanapkach i zupach. Czy kiełki trzeba moczyć? Wiele osób uważa, że moczenie kiełków przed spożyciem jest konieczne. Istnieje kilka powodów, dla których ludzie decydują się na moczenie kiełków: 1. Usunięcie substancji antyodżywczych Moczenie
Żyję by jeść Ile kiełków można jeść dziennie? 55
Ile kiełków można jeść dziennie? 55określić odpowiednią ilość kiełków do spożycia. Dla dorosłych Dla większości dorosłych, spożycie około 1/2 do 1 filiżanki kiełków dziennie jest bezpieczne i zdrowe. Można je dodać do sałatek, kanapek, zup lub używać jako dodatek do różnych potraw. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że kiełki nie powinny stanowić jedynego źródła pożywienia, a dieta powinna być zróżnicowana i bogata w inne składniki
Żyję by jeść Włoskie stromboli 75
Włoskie stromboli 75lubicie dania kuchni włoskiej, zapraszam Was także do przepisów na: – Najlepsze włoskie tiramisu – Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem – Pistacjowe tiramisu – Rosół z pulpecikami – włoska zupa ślubna – Roladki z cukinii z mozzarellą – Risotto ze szparagami – Spaghetti bolognese – przepis podstawowy – Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella – Makaron orzo z krewetkami
nietylkopasta.pl Tantanmen Ramen 85
Tantanmen Ramen 85Przygotowanie zupy Tantanmen Ramen to okazja do skosztowania smaków Azji oraz świetny sposób na poszerzenie kulinarnych umiejętności. Przepis jest pełen aromatycznych składników, prosto z japońskiej kuchni
AniaGotuje.pl Dlaczego warto jeść kiełki? 58
Dlaczego warto jeść kiełki? 58Regularne spożywanie kiełków może więc przyczynić się do utrzymania młodego i zdrowego wyglądu. Jak spożywać kiełki? Kiełki można spożywać na wiele różnych sposobów. Można dodawać je do sałatek, kanapek, zup, omletów czy makaronów. Można również jeść je samodzielnie jako przekąskę. Ważne jest jednak, aby pamiętać o higienie i odpowiednim przechowywaniu kiełków, ponieważ mogą one być podatne na rozwój bakterii. Podsumowanie
Żyję by jeść Topinambur 50
Topinambur 50organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby. Jak spożywać topinambur? Można go jeść na surowo (np. w sałatkach), pieczony, gotowany, smażony lub jako pfrytki. Można z niego robić chipsy, zupy czy nawet zdrowe frytki. Może powodować wzdęcia u osób wrażliwych na błonnik i inulinę. Warto wprowadzać go stopniowo do diety. Kwiaty - żółty kwiatostan pojawią się pod koniec lata. Pachnie
prawdziwe jedzenie Jak wspomóc organizm po zapaleniu płuc za pomocą diety? 60
Jak wspomóc organizm po zapaleniu płuc za pomocą diety? 60tofu. 4. Uwzględnij produkty bogate w cynk i selen Cynk: orzechy, pestki dyni, kakao, kasza gryczana. Selen: orzechy brazylijskie, ryby, jajka. 5. Postaw na produkty lekkostrawne Gotowane warzywa, lekkie zupy, kasze (np. jaglana, ryżowa). Unikaj tłustych, smażonych potraw, fast foodów i wysoko przetworzonej żywności. 6. Włącz do diety fermentowane produkty wspierające florę jelitową Kefir, jogurt naturalny, kiszonki – poprawiają odporność
Natka Pietruszki Klasyczna jambalaya czy nowoczesna wariacja? Zobacz, która wersja podbije Twoje serce! 57
Klasyczna jambalaya czy nowoczesna wariacja? Zobacz, która wersja podbije Twoje serce! 57chodzi o krewetki , zdecydowanie polecam te w skorupkach. Są o wiele bardziej soczyste, a ich pancerze można wykorzystać do przygotowania aromatycznego bulionu, który doskonale sprawdzi się jako baza do zupy z owoców morza lub innych dań. W tym przepisie postanowiłam wykorzystać ten bulion w nietypowy sposób – zamiast zwykłej wody gorącym, esencjonalnym wywarem zalałam kuskus. Dzięki temu danie nabrało jeszcze bardziej
codojedzenia Co można zrobić z kiełków 72
Co można zrobić z kiełków 72kiełkami Sałatka z boczkiem i serem pleśniowym Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i kiełkami – dieta dr Dąbrowskiej Pasta jajeczna z boczkiem i kiełkami Porcja rosołowa meal prep Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym Jajka faszerowane boczkiem z kiełkami Boczniaki po koreańsku Sałatka z zupki chińskiej z kapustą pekińską i kiełkami Burgery z nuggetsami i kiełkami Meal prep weekendowy Wege burgery
Dorota Smakuje