Gotujemy aromatyczny wywar ok 30 min. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 10 minut. Dodajemy białą kiełbasę w pętkach i gotujemy jeszcze 15 min na wolnym ogniu (zupa ma tylko mrugać). Wlewamy bulion oraz zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy tylko. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszając, aby się nie zwarzyła. Chleb. Odcinamy górną
Dorota SmakujeRosół wegetariański to doskonała alternatywa dla tradycyjnego rosołu mięsnego, oferująca subtelne połączenie smaków i aromatów. W dzisiejszym wpisie zapraszam Cię do odkrycia, jak przygotować tę zdrową i pożywną zupę, która nie tylko rozgrzeje w chłodne dni, ale także dostarczy wartości odżywczych. Przygotowanie rosołu wegetariańskiego to świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, a jednocześnie cieszenie się delikatnym
Dorota Smakujemałym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się wywaru dodaj obrany i posiekany czosnek oraz majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj zupę jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystko dobrze się połączy. W międzyczasie wyjmij kiełbasę i wędzonkę, pokrój na kawałki. Do gotowego wywaru wlej zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj
Zakamarki mojej kuchnizebrać nadmiar tłuszczu [jeśli chcesz] -Można usunąć utworzone szumowiny, ale nie jest to konieczne. -Dodać obrane warzywa /w całości/ i przypieczoną na blasze cebulę. -Wrzucić przyprawę do zup , czosnek, grzybek, pomidor przekrojony na pół, ziarenka pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu ok.2-3 godziny bez przykrycia. -Odstawić do sklarowania. -Rosół przecedzić i ewentualnie doprawić do smaku
Zakamarki mojej kuchniprzepis na warzywną zupę z ciecierzycą – pełną smaku i wartości odżywczych. Składniki (4 porcje): 1 marchewka 1 cebula 1 mała cukinia 1 łodyga selera naciowego 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 garść świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie
Zakamarki mojej kuchniPyszny pomysł na zupę wielkanocną, coś innego... Nie każdy lubi żurek wiec może taka zupka chrzanowa wam posmakuje, dla mnie rewelacja... koniecznie podsmażcie kiełbaskę podkręca dodatkowo smak. Polecam... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoktóry warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze! Grzybowa uczta – idealna propozycja na obiad i kolację Ten przepis jest dowodem na to, że grzyby można jeść nie tylko w tradycyjnej zupie grzybowej czy z grzybowym sosem , ale również wykorzystać je w formie ciepłej sałatki grzybowej. To wszechstronne danie świetnie sprawdzi się jako przystawka, wegański obiad lub szybka kolacja. Grzyby nadają sałatce
codojedzeniawędliny na Wielkanoc Jajka faszerowane na Wielkanoc Pyszne serniki na Wielkanoc Wielkanocne babki Co zrobić na wielkanocny obiad 20 przepisów z białą kiełbasą Śniadanie wielkanocne – jajka Tradycje Wielkanocne Zupy wielkanocne Święconka – co wkładamy do koszyczka wielkanocnego Top 10 na Wielkanoc Przepisy na śledzie Mazurek – przepisy na mazurki wielkanocne Dania z chrzanem – 30 przepisów Przepisy na makowiec Desery
Dorota SmakujeSzybka zupa miso to idealny sposób na to, by w kilka chwil poczuć się jak w azjatyckiej restauracji bez wychodzenia z domu :) Składniki (2 porcje): 800 ml wody 4 g suszonych wodorostów wakame 1 płat nori 1 czubata łyżka pasty dashi miso (lub miso) + 1/2 łyżeczki 3 łyżki sosu sojowego pół pęczka świeżych shimeji 100 g świeżych shiitake
Delicious PlaceZupa z dużą ilością mięsa, z kolorową papryką, cebulą i czosnkiem. Rozgrzewające danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Składniki: pół kg mięsa z szynki, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, 3-4 pieczarki, duża cebula, marchewka, 3 ząbki czosnku, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka masła, sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka wędzonej papryki w proszku, 3-4 liście
Lena GotujeZupa pieczarkowa z brokułem to z pewnością niezbyt popularne połączenie, ale uwierzcie mi na słowo, że smakuje wybornie! Powstała już jakiś czas temu na życzenie mojej córki i od tamtej pory wielokrotne gościła na naszym stole. Możecie ją zabielić śmietaną lub pozostawić w lżejszej wersji. Smacznego! Czytaj więcej
Di gotujeJest to moja opcja na zrobienie zupy typu Ramenu w domu. Dodatki mogą być dowolne - u mnie tym razem gotowane mięso, chrupiący plaster boczku, pikantne kiełki rzodkiewki, aromatyczny olej sezamowy i oczywiście jajko. Składniki: 1 kg kości wieprzowych, 500 g porcji rosołowej z kurczaka, duża cebula, pół główki czosnku, 250 g makaronu ramen, 4 łyżki sosu sojowego, przypawa miso
Lena Gotujeokolic otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami grzybowymi. Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody
Trzeci talerzogniu przez 2-2,5 godziny. 4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy. 5. Dopraw pieprzem do smaku. Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem
Z notatnika dietetykaJedni bardzo lubią tą zupę inni nienawidzą, ja należę do tej pierwszej grupy i bardzo mi smakuje. Szczególnie w zimny dzień , bardzo rozgrzewa i jest pyszna. Polecam … Zobacz przepis
Swojskie jedzonko