nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin
Kardamonovyrozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy bulion, ocet, sól, pieprz i cukier, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy, wrzucamy bazylię. Przelewamy do misek, dodając tortellini i ser. Na koniec można jeszcze skropić oliwą extra virgin. Artykuł Pomidorowa z tortellini pochodzi
Kardamonovyrozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka wegetariańska pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyuzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy. Artykuł Chłodnik z ogórkami i awokado pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymogę surowych) to wyszukuję tu i ówdzie wszystko co jest jabłkowe, regionalne i polskie... bo wiadomo że polskie jabłka są najlepsze. Ja zrobiłam ją w wersji kremowej. Ale ta zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki. na 4 porcje 4 jabłka ( wybrałam championy) 1/2 szklanka wody sok z 1/2 cytryny
AZgotuj!Jedna z najbardziej znanych zup polskich, każdy ją jadł ,nie każdy lubi. Dziś grochówka na wędzonce z chipsem z boczku i grzankami. SKŁADNIKI: ok. 1,5 szkl. grochu łuskanego Kawałek dobrego, wędzonego boczku (ok.100-150 gr) Włoszczyzna (por, seler, korzeń pietruszki) 2 średnie marchwie 4 średnie ziemniaki Sól Majeranek Cienkie plasterki boczku Kromka czerstwego chleba PRZYGOTOWANIE: Groch na noc trzeba namoczyć
Kopystką po garachBrzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia. W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną i podaje na słono. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk opublikowano w zbiorze regionalnych dań
Trzeci talerzZimowa zupa fasolowa 3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś" 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera łodyga selera naciowego kawałek pora 3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej 4 kostki mrożonego szpinaku 2-3 łyżki oleju cebula czosnek majeranek pieprz i sól do smaku 3/4 szklanki makaronu ( u mnie gryczany) 1 łyżka sosu sojowego
AZgotuj!minut. 3. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj kolejne 30 minut. 4. Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę (zawsze dodawaj ją na końcu, ponieważ zakwasi zupę, a w kwaśnym środowisku ziemniaki nie zdążą się ugotować) i gotuj jeszcze przez 20 minut. 5. Pod koniec gotowania dodaj roztarty w dłoniach majeranek, gotuj jeszcze kilka minut, po czym dopraw
Z notatnika dietetykaTaka zupa będzie idealna na świąteczny stół, jest aromatyczna i smakowita. Smakuje zawsze dobrze, to jest tylko moja propozycja na wigilię. Ja taką ugotuję. Krem z pieczarek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie Kochani A ja znowu ze świątecznym przepisem. Klasyka Wigilii to barszcz z uszkami. Ja mam inny pomysł - barszczyk z wielkim jasiem.Oczywiście, mam na myśli fasolę. Zupa jest pyszna. Połączenie smaku buraków i fasoli daje świetny efekt. Potrzebujemy: 20 dag fasoli duży Jaś 2 średnie buraki włoszczyzna bez kapusty masło naturalne 1 mała cebula 2 ząbki czosnek
Co w garnkach piszczyDzisiaj przepis na zupę ze świeżych grzybów. Zapewne ostatni w tym sezonie
Stare GaryTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła
Niezły MłynekJeżeli jeszcze nie macie pomysłu co dziś zrobić szybkiego na obiad, to polecam przygotowanie kremowej zupy z cukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu
Niezły Młynek