zupa - 39805 przepisów (strona:1450/2654)

DOMOWY BARSZCZ CZERWONY 128

buraczki oraz czosnek roztarty z solą. Barszcz czerwony uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem z buraków. Zagotować i zestawić z ognia. Do zupy wsypać posiekaną zieleninę. Barszcz czerwony można zabielić śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki. Miłego gotowania! Czerwony barszcz. Barszcz czerwony z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z pasternaka 104

imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone  warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami

Gotowanie jest łatwe
Grzyby w oleju do słoików z cebulką 105

ciągu następnych dwóch dni. Jeśli tego nie zrobimy, grzyby na pewno nam się zepsują. Grzyby z tego przepisu są delikatne, kruche, bardzo sprężyste. Doskonale nadają się do sosów, do zup, wypasionych jajecznic, a także jako samodzielne danie np. z ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz

Kuchnia Na Wypasie
Zupa dyniowa z ryżem 133

Dziś na blogu przepis na szybką zupę z dynią i ryżem.  Pyszna, treściwa idealna na chłodne dni. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 1 kg dyni  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku masło szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowy  sól, pieprz dodatkowo: szklanka ryżu natka pietruszki Wykonanie: Dynię pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ze świeżych grzybów 93

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ja pominęłam w swojej wersji tłuszcz. Natomiast wywar gotowałam na bazie ćwiartki z kurczaka i warzyw. Dodałam do zupy zarówno ziemniaki jak i drobny makaron nitki. Doprawiłam dodatkowo kminkiem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Do podprawienia użyłam śmietany 18%  Dla zainteresowanych udostępniam zdjęcie strony w/w książki

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z jesiennych warzyw 105

maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min)  a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować się smakiem tak jak jest

Kuchnia Pełna Emocji
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 194

jarskie krokiety z nadzieniem pieczarkowo - serowym. Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie i soczyste z ciągnącym się serem.  Takie krokiety to nie tylko znakomity dodatek do różnego rodzaju zup, są bardzo sycące i mogą z powodzeniem zastąpić obiad czy kolację. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, także śmiało możemy je zabrać np. na wycieczkę czy na drugie

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem z selera naciowego 120

rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem. Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 123

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką

W garach u Gosi
Krem z fasolki szparagowej-mniam! 299

Pyszna zupa,fajna alternatywa jak macie nadmiar fasolki szparagowej ,nawet przerośniętej .Nawet niejadki zjedzą ukrytą w ten sposób fasolkę. Polecam

Swojskie jedzonko
Lekka zupa z kurczakiem 206

kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem

czarrna od kuchni
CHŁODNIK OGÓRKOWO-MIĘTOWY Z ŁOSOSIEM 140

Lato ma to do siebie, że nie chce się stać przy garach ani jeść. Ciężkie dania zostawiamy i delektujemy się lekkimi posiłkami. Taki jest i ten chłodnik. Lekka, orzeźwiająca zupa na bazie buliony, jogurtu greckiego i ogórków. Składniki: 8 sztuk ogórków gruntowych 1/2 l jogurtu greckiego 1 szklanka schłodzonego bulionu warzywnego 1 op. łososia wędzonego MOWI 2 ząbki czosnku

Kuchnia w oparach
Krupnik z kurkami 133

zmiękną. Kurki dokładnie opłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym. osuszone kurki przesmażamy na odrobinie masła i szczyptą soli do momentu aż woda nieco odparuje i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 5-10 minut. Smacznego

Andzia Pichci
ROSÓŁ Z KURY: przepis z kluskami kładzionymi 142

drobiowy rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi.     Rosół z kury dla większości z nas jest smakiem dzieciństwa i często gości na polskich stołach. Ta tradycyjna polska zupa jest chyba jedną z najczęściej przyrządzanych potraw przez Polaków... Każda pani domu ma swój doskonały przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy można podawać z makaronem, lanymi kluskami, makaronem

Moja Książka Kucharska