Chłodnik litewski to chyba jedno z najbardziej zdrowych i pożywnych dań jakie mogę sobie wyobrazić. Jest wiele wariacji tej zupy ja jednak często sięgam po ten przepis ponieważ jest bardzo szybki. Czas przygotowania tej potrawy to zazwyczaj 6 minut – tyle ile trwa ugotowanie jajek na twardo (oczywiście jeżeli używacie już ugotowanych buraków). Danie to zawiera jogurt i kefir – źródło żywych
wysmienityPachnący tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu - ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa. Składniki: 600g świeżego bobu (może być mrożony) 800g ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 pęczki szczypiorku 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku sól morska świeżo zmielony
Szalona Kuchnia Ewelinytakie zupy, do których czasami musimy wrócić. Tak jest z minestrone. Świeże smaki warzyw połączyliśmy z włoską mortadelą z pistacjami. Składniki: 300 g mortadeli z pistacjami 3 młode marchewki 3 łodygi selera naciowego 150 g żółtej fasolki szparagowej 2 pomidory 1 kawałek młodej kapusty 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki drobnego makaronu 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenseler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem naturalnym oraz pestkami dyni
wysmienityFasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Aromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ta zupa jest boska w te gorące letnie popołudnia (lub wiosenne :P). Przygotujmy pyszny Chłodnik Litewski razem! The post Chłodnik Litewski appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeypochlastane wg Ciebie warzywa, które dusimy pod przykryciem. Całość zalewamy wrzątkiem (tak porządnie z 1,5 litra), dodajemy serki. Gotujemy do miękkości jarzyn. Śmietanę mieszamy z mąką i chochlą zupy. Podajemy z posiekaną natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenPiękny głęboki kolor botwinki. Zupa podana ze śmietaną i koperkiem to pozycja obowiązkowa wiosennego obiadu. Składniki: duży pęczek botwinki, 1 duża marchewka, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, bulion warzywny, 2 łyżki octu jabłkowego, pieprz, świeży koperek i śmietana Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w małą kostkę, liście siekamy. Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem tak, żeby
Lena GotujeSezon na szparagi otwarty. Dziś krem ze szparagów, bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5
Smaki Przyprawy i KoloryZnana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka. Składniki: duży pęczek botwinki 500 g żeberek koncentrat z buraków 50 ml kawałek pora kawałek selera naciowego 1 korzeń pietruszki 3 młode marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku
R'n'G KitchenZupy gotuję rzadko, a jesli już to właśnie kremy. Gęste, sycące i kilkuskładnikowe. Kalafior w mocno kremowej wersji z dodatkiem serka i śmietany rewelacyjnie komponuje się z intensywnymi krewetkami. Wedle uznania można podawać także z bardziej przyprawionymi sucharkami czy grzankami z pastą. Składniki (2 porcje) -1 kalafior (ok. 500 g) -8 dużych krewetek -200 ml śmietanki UHT -2 łyżki serka
Zielona Kuchniakurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie - rosół z udek kurczaka z młodą włoszczyzną i dodatkiem kurkumy jest najlepszą zupą nie tylko na niedzielę..........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni LubięPyszne danie jednogarnkowe idealne na wiosenny obiad. Sycąca wiosenna zupa ze szparagami ,porem, mięsem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Do tego dużo koperku i odrobina śmietanki. Po prostu pycha :) ok 350 gramów mięsa mielonego u mnie z indyka 1 pęczek szparagów zielonych 100 gramów pora (biała część) 200 -250 gramów młodych ziemniaków 50 ml słodkiej śmietanki sól pieprz Odrobina kurkumy
Andzia Pichcibazie zupy pomidorowej można stworzyć takie smaczne i lekkie danie obiadowe. Do przygotowania wystarczy 45 minut.… Czytaj dalej Pomidorowe risotto z krewetkami
Pij soki wyciskane