Botwina kiszona w kefirze 110Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir, jogurt , jajko i już (dla przypomnienia przepis na chłodnik z botwinki ). Tym razem mała rewolucja, botwinkę zakisiłam w kefirze. Można fermentować również w maślance, dlaczego wybrałam kefir? Ponieważ posiadam grzybka kefirowego, więc kefiru
Tajemnice Smaku
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 148barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
Trzeci talerz
Zupa szpinakowo miętowa z kaszą na ostro 182Zupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca, a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje. Składniki: 1 duża marchew, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonka), 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
Moniki Smakołyki
Pożywna zupa z jarmużem 240ziemniaków 150 g pieczarek 1 cebula 40 g soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka sól, pieprz ostry sos chili Przygotowanie: Cebule obrać pokroić … Czytaj dalej Pożywna zupa z jarmużem
czarrna od kuchni
Zupa grzybowa z łazankami 127dobrze pomrozić wieże grzyby, z których można wyczarować przepyszne dania. W ubiegłym roku bór obdarzył nas mnóstwem prawdziwków. Właśnie z nich powstała prosta, a zarazem bardzo smaczna, zupa grzybowa. Składniki: 200 g makaronu łazanki 300 g mrożonych prawdziwków 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1,2 litra bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false
R'n'G Kitchen
Krem brokułowo szpinakowy z gruszką 178Lekka zupa krem brokułowo szpinakowa z gruszką i cheddarem. Smakuje tak jak wygląda. Jest delikatna, gruszka i ser dodają jej fajnego smaczku. Robi się ją naprawdę szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości. 1 mały brokuł 750 ml bulionu warzywnego 100 ml wina białego 200 g szpinaku świeżego 1 cebula
wesoła kuchnia
Krem z batata z mleczkiem kokosowym 164ogniu - co chwilę mieszając. Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku). Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę. Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką. Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem
Alutka-Gotuje
Armenia - Ormiańska zupa jogurtowa (Spas) 231gładką masę, wlewamy wodę i bulion, i ponownie mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy suszoną miętę, sól, pieprz i pęczak. 3) Zupę serwujemy posypaną świeżymi ziołami i plastrem masła
Roślinożerni urlopowicze
Belgia - Krem z cykorii 137Oprócz przepysznych słodyczy to właśnie cykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgi ą . Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem! Składniki (3-4 porcje): - 3 cykorie - 2 małe ziemniaki - 2 szklanki bulionu - 2 szklanki wody - 200 ml śmietanki 12% - szczypta gałki muszkatołowej, pieprz - pęczek koperku - grzanki (do podania) Przygotowanie: 1) Obieramy cykorię i wrzucamy
Roślinożerni urlopowicze
Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi 145minuty. 5) Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy kosteczki halloumi. Smażymy przez około 2 minuty, rzadko mieszając. Halloumi powinno się zarumienić. 6) Zawartość garnka blendujemy. Zupę posypujemy pestkami dyni, zielskiem i halloumi
Roślinożerni urlopowicze
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 126temperaturze ok 200 °C do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. To, że podana porcja jest duża nie jest przypadkowe :) Z takiego zestawu warzyw można przygotować pyszną zupę-krem - nie jesz dwa razy tego samego, nie jest nudno, nie jest pracochłonnie :) Krem z pieczonych warzyw Składniki: ok 700 g pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie
Gary Bez dna
Azjatycki rosół 170Dopraw solą i pieprzem do smaku. 10. Wyjmij kurczaka i wołowinę - będziesz mogła wykorzystać je później, np. do przygotowania drugiego dania. 11. Bulion przecedź przez gęste sito. Ja zupę podałam z ryżem - skoro po azjatycku, to po azjatycku ;) Ale równie dobrze smakuje np. z domowymi kluskami
Z notatnika dietetyka
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 144flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka
Kuchnia MagdaLeny
Krem pomidorowy z wędzoną papryką / Tomato cream with smoked paprika 164cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą. Ingredients: (4 servings) 2 cans of chopped tomatoes ( 800 g.) 6 tablespoons of olive oil 1 large onion 1 teaspoon smoked pepper 1/2 red pepper
Delicious Place
Laksa aromatyczna zupa z curry 188Moja wersja azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Możecie też taką pastę wykonać sami. makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki
AZgotuj!