zupa - 39353 przepisów (strona:1456/2624)

Flaki 107

zupę jem od dzieciństwa, zawsze mi smakowała, chociaż wiem, że nie wszyscy tak mają :) Jest bardzo prosta w wykonaniu pod warunkiem, że mamy flaki oczyszczone, pokrojone i obgotowane Co potrzeba: 1 kg oczyszczonych, pokrojonych i obgotowanych flaków, 1 czubata łyżka majeranku, 1 czubata łyżka kucharka, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu Wykonanie: Flaki zalewamy wodą

Bułka z Chlebem
Grochówka z białą kiełbasą 89

dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy
Zupa warzywna z brukselką 111

gotujemy 20 min. Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy. Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 121

Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji 87

zielem angielskim. Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem

R'n'G Kitchen
Szybka zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem 197

przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz wsypujemy ryż. Gotujemy przez kolejne 13 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Qchnia po prostu
Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) 150

porów razem z 1-2 gałązkami tymianku.  Doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli,  poi tagliateli a fettine.   In una padella riscaldate

La grande e la piccola cuoca
z pomidorów zupa na maśle i śmietanie... 133

masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym. - ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lekka zupa z kurczakiem 212

kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem

czarrna od kuchni
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 201

kawałek imbiru (50 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego 1/2 mleka zwykłego sól, pieprz 1 mini papryczka chili 2 łyżki sosu sojowego groszek ptysiowy do … Czytaj dalej Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

czarrna od kuchni
Krem z dyni z pieczonymi jabłkami 94

Delikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić

królestwo garów
Zupa grochowa 95

kostkę. Wszystko smażymy na małym płomieniu, aż warzywa zrobią się szkliste. Po godzinie gotowania się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem i kiełbasą, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy zupę pod przykryciem, aż do miękkości grochu (ok. 2-3 godz.), co jakiś czas mieszając. Smacznego :)) grochówka, kiełbasa, smalec, groch

Bułka z Chlebem
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 97

minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego białe kiełbasy. Po godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem

NiePieprz.pl
Bulion warzywny 148

Bulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :) Składniki: Por biała część połowa Por zielona część połowa Marchew 4 Cebula Seler ćwiartka Pietruszka korzeń Pietruszka natka pęczek mały Czosnek 2 ząbki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 3 Pieprz ziarnisty 2 kulki Sól łyżka Woda 2 l Cebulę obrać

Kulinarne przygody
Zupa z maślakami 128

Sezon grzybowy wciąż trwa a ta fotka to najlepszy dowód. Maślaki z pewnością wszyscy znają. Dziś wykorzystamy je do zupy.       Składniki: -maślaki -2 l bulionu warzywnego -4 ziemniaki -marchew -5 dkg kaszy ( u nas orkiszowa ) -odrobina wędzonki -cebula lub drobny szczypiorek -natka pietruszki -słodka śmietanka -sól, pieprz Maślaki kroimy na kawałki, ziemniaki i marchew i wędzonkę

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania