Chłodnik litewski z botwinki 131posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe
Gotujemy i jemy
Zupa kukurydziana z chorizo 173Ostatni przepis na zupę-krem z kukurydzy podawałam na blogu trzy lata temu. Mamo, jak ten czas leci… Od tamtego czasu powstało już kilka różnych wersji kukurydzianki. Z chorizo zrobiłam pierwszy raz. 2 porcje: 1 pętko kiełbasy chorizo, ok. 120 g 2 średniej wielkości ziemniaki 2 mniejsze marchewki 2 kolby kukurydzy 2-3 gałązki naci pietruszki lub kolendry
Kucharzyca
Zupa krem z pomidorów i cukinii 200czosnek zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować aż cukinia będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, dla smaku i koloru. Jeszcze
Monia miesza i gotuje
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 133Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1,5l Czosnek 1 ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet The post Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Zupa kalafiorowa 131Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus Woda 2,5 litra Vegeta 2 łyżki Śmietana 18% Sól Pieprz Koperek Ziemniac The post Zupa kalafiorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym 227Łosoś w wyrazistym sosie śmietanowo – musztardowym, z dodatkiem koperku. Składniki Filet z łososia ok. 300-400g Śmietana kwaśna 18% do zup i sosów 200g Musztarda chrzanowa 2 łyżeczki Olej rzepakowy Pieprz do smaku Sól do smaku The post Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Zupa pomidorowa na masełku z ryżem 186doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić masło, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem
Moje domowe kucharzenie
Włoska zupa kalafiorowa 143pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści), zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy razem z kalafiorem i liśćmi, gotujemy 10 min, dodajemy passatę, siemię lniane, starty parmezan, gotujemy 15 min. cały czas mieszając. Łączymy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Włoska zupa kurkowa 123Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania. Składniki: 500 g kurek 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy 1 litr bulionu grzybowego 100 g suszonych pomidorów 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i seler obrałem, stałem na tarce
R'n'G Kitchen
Zupa z czerwonej soczewicy... 169zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut. Sprawdź, czy soczewica jest miękka i zmiksuj lekko blenderem ręcznym. Możesz przed podaniem posypać świeża kolendra i pieprzem. Dodatkowo: Zupa może zostać kompletnie nie zmiksowana, albo możesz zrobić z niej krem. Zależnie od tego, jak lubisz. Dodawaj inne warzywa, jak szpinak, cukinia, czy papryka. Jest to idealny posiłek do pracy
Lejdi of the house
Długo duszona wołowina z pieczarkami 240Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem ogórkowy z kawiorem / Cucumber cream with caviar 175ogórki, dopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 15 minut. Wlej śmietankę i dorzuć posiekany koperek. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj zupę na krem (najlepiej w blenderze kielichowym). Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z kawiorem i grzankami. Ingredients : (4 servings) 600 g peeled ground cucumbers 1 large onion
Delicious Place
Barszcz ukraiński z botwinką 168kroję w kosteczkę do garnka. Dodaję przyprawy i ok 1 l wody, gotuję do miękkości (15-20min). Po tym czasie dodaję pokrojoną w małe kawałki botwinkę, ocet. Zupę zagotowuję, wyłączam, dodaję majeranek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasami zabielam też 1-2 łyżkami śmietany. Artykuł Barszcz ukraiński z botwinką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Ekspresowy krem z groszku konserwowego z grzankami 226Latem często mam ochotę na lekkie zupy, najlepiej przygotowane tylko na warzywach. Takie danie nie tylko jest lekko strawne, ale także szybkie w przygotowaniu. Na dziś przygotowałam więc Ekspresowy krem z groszku konserwowego z grzankami. Warto, aby warzywa użyte do tego dania pochodziły z upraw ekologicznych lub z naszego własnego ogródka. Składniki: - 2 puszki groszki konserwowego (u mnie
Kuchnia co dnia
Chłodnik z botwinki 298Składniki/2 porcje: – 1 pęczek botwiny – 2 łyżki soku z cytryny – 2 małe ogórki gruntowe – ½ pęczka rzodkiewki – ½ pęczka koperku – 300
I LOVE LIFE