zupa - 39805 przepisów (strona:1468/2654)

Flaki wołowe 185

nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób

Przepisy Kulinarne
Domowe warzywko- naturalne kostki warzywne bulion 200

Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników. W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach. W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik na gęsinie 118

piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa-krem buraczkowo-kokosowa, z lekkim imbirowym posmakiem... 134

Świetna alternatywa dla tych, którym przejadł się tradycyjny, czysty barszczyk. Albo dla tych, którzy nie lubia ewentualnego wyrzucania wygotowanych resztek. Aromatyczna, delikatnie przyprawiona zupa, o mocnym, kokosowym posmaku. Warta wypróbowania, bo może się okazać kolejnym ulubionym daniem wigilijnym...  Przepis inspirowany znalezionym na blogu Pasja Smaku . Składniki: (na 3-4 porcje) 500g buraczków, pokrojonych w kostkę 2 duże zabki czosnku

Lejdi of the house
Zupa mięsna z brukselką 98

Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 2 litry bulionu wołowego 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 180 g koncentratu pomidorowego 400 g brukselki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki cukier sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę

R'n'G Kitchen
ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 177

żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów 1-2 łyżki chrzanu tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka przesianego majeranku 2 białe kiełbasy  dodatkowo na wkładkę: mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru jajka gotowane na twardo  Przepis

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z białych warzyw 138

rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy obiad może być dzisiejszy krem z białych warzyw. Jest lekki i aksamitny, a jednocześnie bardzo sycący i rozgrzewający.  Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania

kulinarnyJa
Chiński rosół z sakiewkami 796

drobno, marchewkę którą wyjęliśmy z rosołu rozdrabniamy i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i sklejamy sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z gorącą zupą

Gotowanie jest łatwe
ZUPA Z FASOLĄ 266

Dziś proponuję warzywną zupę z fasolą: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa meksykańska 159

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką

W garach u Gosi
ZUPA GOŁĄBKOWA 557

półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe podajemy posypane natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Barszcz wigilijny 172

skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Zagrzać, ale nie doprowadzać do gotowania się zupy. Dodać buraki. Na koniec wlać łyżkę octu i wymieszać. Ja uwielbiam barszcz z uszkami. Można go jeść co prawda z innymi dodatkami, ale ja kocham barszcz w wydaniu wigilijnym z uszkami

Karola gotuje
Barszczyk Wigilijny II 173

pieprzem. Ważne! Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy). W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne

Świat Domowej Kuchni
ZUPA MARCHWIOWA 282

Zupa-krem z marchewki wzbogacona o wkładkę z roślin strączkowych: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kubańska Sopa de Ajo. Idealna na zimę ! 192

Witajcie.  Po długiej przerwie wracamy do pisania :) Mamy nadzieję, że choć troszkę tęskniliście za naszymi postami. Teraz częściej będziemy dla Was tworzyć nowe ciekawe przepisy. Dzisiaj proponujemy kubańską zupę czosnkową - Sopa de Ajo. Idealna na zimę i lekkie przeziębienia. Wiadomo, że czosnek jest cudowny dla naszego zdrowia i świetnie wzmacnia organizm. Gotujcie tą zupkę, bo jest łatwa i super

vegetanie