zupa - 39353 przepisów (strona:1462/2624)

Chłodnik z botwinki 116

botwinka z jogurtem Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Za chłodnikami nie przepadam. Dla mnie zupa musi być choć trochę ciepła. Gorącą botwinkę zalewam jogurtem i podaję. 2 porcje: pęczek botwinki siekany koperek ząbek czosnku ok. 2 łyżki oleju rzepakowego kubeczek naturalnego jogurtu Botwinkę kroję drobno. Korzeń i twarde części łodygi podsmażam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaję ząbek czosnku. Zalewam

Kucharzyca
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 164

Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku

AZgotuj!
Zupa botwinkowa 122

Może poza tą, że bardzo poważnie oparzyłem się w palec. Dlatego właśnie nie będę rozwlekał. Siedzę teraz z poparzonym palcem i piszę ten wpis. Podczas gotowania jajek do tej zupy się poparzyłem. Będzie więc krótko, bez rozwlekania. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z pieczonego ziemniaka 157

Zupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól,  świeżo mielony pieprz 1- 1,5 l wody

Mój pomysł na
Obiad w 30 minut: Zupa pieczarkowa – ekspresowa! 119

Któż nie lubi szybkiego obiadu? Mam świetną propozycję Ekspresowa, smaczna, pożywna i wegetariańska zupa! Jeśli pieczarki zamienicie na leśne grzyby wyjdzie równie wspaniała jesienna grzybowa! Składniki (4 talerze): 250 g pieczarek 3 cm kawałek pora 1 marchewka 1 pietruszka korzeń sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l wrzątku szklanka makaronu 2 łyżeczki mąki pół szklanki śmietanki

Mój pomysł na
Wegetariańska cieciorka po bretońsku / Vegetarian chickpeas in tomato sauce 165

suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj po 2 łyżki gorącego płynu z zupy i dokładnie mieszaj. Gdy zasmażka będzie dość płynna, wlej ją do cieciorki, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj z dodatkiem świeżych listków tymianku. Dopraw pieprzem oraz solą jeśli potrzeba. Odstaw garnek

Delicious Place
Zupa gołąbkowa 123

Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona... a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje

Kardamonovy
Żur świąteczny 92

wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki. Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną

R'n'G Kitchen
Żurek z białą kiełbasą 119

skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno. Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany. Artykuł Żurek z białą kiełbasą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Biały barszcz na białej kiełbasie 143

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 184

bulion.  Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekłądamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną

Walijskie Pichcenie
KARTOFLANKA 199

przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę migdałową i gotujemy jeszcze ze 2 minuty. Można podać z prażoną cebulką

Cytryna&Co.
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 473

barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka wypróbowanych, pysznych przepisów na domowe żurki

Moja Książka Kucharska
CHŁODNIK POMIDOROWY Z KREWETKAMI 80

chłodnik pomidorowy może być aromatyczny? Oczywiście jeżeli koncentrat pomidorowy Pudliszki połączymy z anyżem, krewetkami i koprem włoskim. Pomidory i pomarańcza to idealne połączenie na niecodzienny smak. W zupie połączyłam passatę pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz

Kuchnia w oparach
Rosół domowy – przepis 117

Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania