zupa - 39805 przepisów (strona:1477/2654)

Zielona zupa krem 203

powszechnie wiadomo, należy spożywać warzywa ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych, ponieważ każda zawiera określone składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku

Nie do chrzanu!
Zupa marchewkowa z pomarańczą 143

Odżywcza, delikatna i smaczna zupa na obiad. Składniki: Marchewka 45 dag Cebula biała 1 szt. Wywar drobiowy  850 ml (może być z kostki) Pomarańcza 1 szt. Sól i pieprz do smaku Masło 2 łyżki Natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę, cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w garnku z dodatkiem masła, powoli przez 10 minut. Następnie wlać wywar, przykryć i dusić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z jarmużem 112

wodą ( 1,5 l ), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ½ łyżeczki soli. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy jarmuż. Po 5 min dodajemy zahartowaną śmietanę, wymieszaną z mąką. Dokładnie łączymy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
WARZYWNA ZUPA Z MAKARONEM 252

Zupa raczej nie jest sycąca, więc świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub kolacja. Czytaj więcej

Kasia Sarna
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 197

Żurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję .  Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !  BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK

Marcepanowa kuchnia
Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem 158

Sezonowa zupa z białych szparagów i innych warzyw, której delikatny smak idealnie komponuje się z wyrazistym, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 300g białych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 50ml śmietany 30% 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Pesto: 1 pęczek natki z pietruszki 6 łyżek oliwy

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa chrzanowa 293

świeże lub wędzone 1 laska kiełbasy wiejskiej 2 białe kiełbaski 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego 1 łyżeczka majeranku liść laurowy i ziele angielskie sól, … Czytaj dalej Zupa chrzanowa

czarrna od kuchni
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 279

Zupa gołąbkowa...robiłam już nie raz, za każdym razem inaczej...ale jak do tej pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i to całkiem inaczej niż zawsze...bo wcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam

Moje domowe kucharzenie
Zielony krem z białego batata i szparagów 170

mnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz

Szybko Szybkowar
Zupa pieczarkowa 152

liść laurowy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw

Kulinarne blogowanie
Chlebki do żurku 155

przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) *** *** Upieczone chlebki wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą *** *** Smacznego ***   Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Żurek na zakwasie 262

bogato”) 5 ząbków czosnku 9 sporych ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 łyżkę suszonego majeranku 1 łyżeczkę cząbru sól, pieprz 2 łyżki chrzanu 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą) jajka na twardo do podania. Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia wywaru. Gotujemy wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz – od momentu zagotowania 20 min. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone

ladykitchen
Zupa brukselkowa 223

garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chińska zupa pomidorowa z jajkiem 153

jajka  sól, pieprz Do bulionu drobiowego dodać koncentrat pomidorowy i gotować kilka minut.Jajko z solą,pieprzem  wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy w osobnej misce.Do gotującej się zupy powoli wlewać jajka, stale mieszając.Podawać natychmiast, posypaną koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Zacierki na mleku 228

moim stole zwykle najczęściej w okresie postu, lub po prostu wtedy, kiedy rodzina chce odpocząć od dań ciężkich i mięsnych. Ciekawa jestem, czy u Was też jada się taką zupę mleczną? Niektórym takie połączenie wydaje się równie egzotyczne, jak połączenie mięsa z owocami, a jednak amatorów na nie nie brakuje. Bardzo gorąco polecam wypróbować! Czytaj więcej

Pichceniomania