Dawno nie pojawiała się komosa ryżowa w moich przepisach. No to jest! w doborowym towarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej
Kasia SarnaUważam, że dobra zupa cebulowa, wymaga kilku trików- wyrazistego doprawienia i pysznego sera, jako dopełnienie całości. Oczywiście cały sekret polega na tym, żeby spełnić te warunki i nie przesadzić. Łatwo przyćmić rozkosznie słodki smak cebuli. Wersja, którą Wam dzisiaj prezentuję przemyca składnik, który bardzo lubię. Jest to ser scamorza, pochodzący z południowej części Włoch. Należy do tej samej grupy serów
PichceniomaniaRozgrzewająca,gęsta, bardzo sycąca, lekko słodkawa zupa z marchweki. Składniki: 1 kg marchewki, 1 duża pietruszka, pół cebuli, 2 małe ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis
Lena GotujeRzepę obieramy, kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, następnie zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ) lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Do zupy dodajemy pokrojony na paski filet z dorsza, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem
R'n'G KitchenSolanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Może być w wersji mięsnej, rybnej lub warzywnej. Jedyną żelazną zasadą podczas przygotowania tego dania jest osiągnięcie słonego i zarazem kwaśnego smaku. Udała się świetnie, smak też miała odpowiedni. Polecam- bardzo krzepiąca i rozgrzewająca
PichceniomaniaZupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu
wesoła kuchniaziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchendebiutem. Tzn. okazało się po rozmowie z Mamą, że w dzieciństwie jak najbardziej gotowała takowy, ale wiadomo, jak się jest dzieckiem nie wnika się z czego ugotowana jest dana zupa. Tak więc może nie był to debiut jeśli chodzi o jedzenie, natomiast jeśli chodzi o gotowanie - całkowity 😊👍 Jakie wrażenia? Taki rosół jest zdecydowanie bardziej tłusty niż ten z kury
Walijskie Pichcenietradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w zimne dni. Składniki: Rosół: 2 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 300g szponder (żeberko wołowe) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler
Szalona Kuchnia Ewelinyburaczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania
Dziś Ja gotujerosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa to dobra
W Mojej Kuchni Lubięlodówce może stać nawet 3-4 miesiące i nic mu nie będzie ..zrobi się tylko mocniejszy i lepszy Składniki na 1 l zakwasu ( wystarczy na 5 l garnek zupy ) 5 łyżek mąki żytniej typu 2000 , ( można też już kupić , specjalną do zakwasu ) 1 czubata łyżka majeranku 1 główka czosnku 3 liście laurowe 8 kulek ziela angielskiego Do litrowego słoika
Ogrodnik w podróżyzamieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką. Po około godzinie cebula powinna być karmelowo-brązowa, szklista i miękka utopiona w gęstej cebulowej emulsji. Taka cebula jest bazą do przygotowania wybornej zupy cebulowej. Jest też dodatkiem do mięs np. z grilla
Sztuka gotowania w/g Samirydrobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 1kg pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 70g selera 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 120ml śmietany 30% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać
Szalona Kuchnia Eweliny