Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 174Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny Zakwas bywa różny , w zależności od tego z jakiej mąki go zrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek
Ogrodnik w podróży
Zupa "śmieciuchówka" 242Zupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki por kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2 pomidory kilka pieczarek kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę
Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa 172cebulę, dodajemy resztę warzyw i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Pomidory miksujemy blenderem, wlewamy do podsmażonych warzyw lub przecier dodajemy rozcieńczony woda przecier. Mieszamy i przekładamy do garnka na zupę. Dodajemy przegotowaną wodę, tyle ile uznamy za stosowne. Solimy i pieprzymy do smaku oraz posypujemy obficie pietruszką. Dla tych, którzy nie liczą kalorii polecam dodać łyżkę łagodnego keczupu lub szczyptę
Kulinarne przemyslenia
Jak gotować makaron? 235Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują się sałatki z makaronem, ale czy umiemy go dobrze ugotować? Jak gotować makaron? Wybierz makaron, który chcesz ugotować i przeczytaj informacje od producenta, w jakim czasie go przyrządzić, Wybierz odpowiedni garnek, 1 litr wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z ciecierzycą i makaronem 219Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą i makaronem. Idealna na chłodne zimowe dni . Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego majeranek sól, pieprz dodatkowo ok 150 g makaron Wykonanie: Warzywa wszystkie umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w kostkę a paprykę
magiczna kuchnia Kasi
Fasolka po bretońsku 183dań z fasoli oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Zupa rybna 204powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Zupa-krem dyniowo-serowa 232ViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna dyniowo-serowa Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego
Viola cooks with passion
Zupa krem marchewkowy 139Rozgrzewająca,gęsta, bardzo sycąca, lekko słodkawa zupa z marchweki. Podajemy z ciepłą bułką czosnkową. Składniki: 1 kg marchewki, 1 duża pietruszka, pół cebuli, 2 małe ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy
Lena Gotuje
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 194peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami i plasterkami peperoncino. **** PREPARAZIONE Pelate le barbabietole e la cipolla, poi tagliatele a cubetti. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai
La grande e la piccola cuoca
Zupa toskanska 176Zupa idealna na takie zimno jak teraz. Rozgrzewa, syci i przenosi do słonecznej Toskanii. Łatwa w przyrządzaniu, więc idealna dla każdej pani domu i w dodatku szybka, więc obiad powstanie w pół godziny. Znaleziona u Karmelowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
zupa-krem z pora i brokuła 183brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne dni :)) ps,część brokuła pozostawić w kawałkach
w mojej kuchni
Esencjonalny rosół bazowy 195zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy – niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy
Niedzielny kucharz
Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby 243Danie jednogarnkowe wprost z Filipin. Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem. Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale smak kwaśny od tamaryndu powinien zagościć, u mnie zakwaszenie od limonki. Zapraszam zatem na pyszne danie. Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Zupa z pieczonej marchwi. 171Pieczenie warzyw sprawia, że nabierają one nowego, zdawałoby się pełniejszego smaku. Użycie ich potem do przygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki
zadanie-gotowanie