zupa - 39805 przepisów (strona:1481/2654)

szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami... 136

drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem pieczarkowy 176

Mocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 1kg pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 70g selera 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 120ml śmietany 30% sól pieprz olej Wykonanie: 1.  Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać

Szalona Kuchnia Eweliny
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 200

kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu

Ola la LCHF
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem i oscypkiem 166

minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z patelni i całość chwilkę zagotuj. Przed podaniem udekoruj fetą lub oscypkiem, wędzonym łososiem, koperkiem. Łososia można wrzucić do zupy również podczas ostatniego etapu gotowania. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Minestrone. Z fasolką i makaronem... 202

minut - do czasu, aż makaron będzie ugotowany, ale wciaż al dente (dolej ewentualnie więcej wody lub wywaru). Podawaj od razu, z kawałkiem dobrego pieczywa czosnkowego na przykład. Zupę można mrozić, na okres do 3 miesięcy, ale należy pamiętać, by zakończyć gotowanie na kroku 2 i dodać makaron dopiero przed użyciem. Przepis z ksiażki 'Everyday easy

Lejdi of the house
Coś dobrego dla jednego: kremowa zupa pomidorowa z ciecierzycą... 133

powinna zbrązowieć. Wlej pomidory, napełnij puszkę woda i dolej do garnka. Wkrusz kostkę i wsyp ciecierzycę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 25-30 minut. Zmiksuj zupę na gładko, dolewajac wody, jeśli wydaje się za gęsta. Do jeszcze goracej dodaj serek i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz i masz pod ręka możesz wsypać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj

Lejdi of the house
Warzywny wywar w 10 minut... 165

seler nie bardzo, a przy cebuli się poddałam. Znaczy obie się poddałyśmy - i ja, i m-u-ż... Tak, czy inaczej. Wywar jest super! Pełen smaku, nada dodatkowego wymiaru zupom, risottom i czemu tam jeszcze. I chyba zasłużył sobie na miejsce w zamrażarce.  Składniki: (na około 1,5-2 litry gotowego wywaru) 2 duże lub 3 średnie cebule

Lejdi of the house
Winny kapuśniak z czerwonej kapusty 128

czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z brokułów i cukinii 160

całość smażymy przez kolejne 10 minut. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Krem podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną parmezanu. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 148

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to

Niedzielny kucharz
Zupa gulaszowa-szybka wersja 121

Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez większość. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 200 g pieczarek 1 duży strąk czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego

R'n'G Kitchen
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 216

zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.  Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak z kaszą 165

kolor Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone warzywa oraz przyprawy, gotować do miękkości Już na talerzu posypać świeżą natką. Z tej ilości składników ugotowałam duży garnek zupy.  Co najmniej na 2 dni dla dużej rodziny

Proste Potrawy
Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą 130

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach

R'n'G Kitchen
Ramen, zupa z kuchni Japońskiej 154

Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja synowa. Dawno już o niej słyszałam i jadłam w Londynie, ale pierwszy raz robiłam. Smakowała nam bardzo. Grzyby mun

Kuchnia Pokoleń